Takartura romska kåldolmar
Publicerat:
2021-05-18Tillagningstid:
Ingredienser
10 - 6portioner
Buljong
- 1höna
- 1kgtjocka revbensspjäll
- 4hönsbuljongtärningar
- 1mskvegeta
Färs
- 1kgblandfärs
- 2dlhemkokt buljong
- 2mskvispgrädde
- 1½tsksalt
- 1tskpeppar
- 1tskvegeta
Sås
- 2 rågademsktomatpuré
- 1tskpeppar
- 1tskpaprika
- 250gsmör
- ca 2mskmjöl
- 3dlgrädde
Vitkål
- 1vitkålshuvud
- efter smaksalt och peppar
Så lagar du
Buljong
1. Börja med att bränna bort kvarvarande fjädrar från hönan och skölj den.
2. Skölj revbensspjällen.
3. Lägg hönan och revbensspjällen i en stor kastrull med vatten så att det täcker.
4. När det har kokat upp, ta bort skummet. Lägg i buljong, salt och vegeta.
5. Låt koka i ca 1 tim, till köttet och hönan är genomkokt och mjukt.
6. Ta ut köttet och hönan och lägg på en tallrik. Nu har du gjort klart buljongen.
Kåldolmar
1. Ta kålen och gröp ut skaftet så gott det går.
2. Ställ upp och ner med hålet ner i en kastrull och låt koka på medelhög värme tills bladen går att lossa.
3. Ta ut kålen och lossa bladen, skär försiktigt bort det hårda på bladets rygg.
4. Börja blanda alla ingredienser till färsen. Ta av din färdiga buljong och alla andra ingredienser. Blanda ordentligt och känn att färsen är tillräckligt mjuk. Ta mer buljong om det behövs.
5. Ta en stor rågad matsked färs och lägg i bladet och rulla dolmarna, lägg den i en stor tom kastrull. Packa alla dolmar tätt på varandra så de blir hårt packade.
6. Häll över buljongen så att det täcker dolmarna och låt koka på medelhög värme sakta tills bladen är mjuka och färsen klar.
7. När dolmarna är färdiga, ta ut nästan hälften av buljongen och lägg i en annan kastrull eller en kanna. Ta sen en stekpanna och smält smöret.
8. Lägg i mjölet och gör en redning. Redningen ska vara lätt chokladbrun. Lägg i tomatpuré och rör om. Häll över buljongen du har tagit från dolmarna och rör om. Lägg in paprika pulver.
9. Häll över såsen till kastrullen med dolmarna och lägg i grädden. Sätt locket på kastrullen och skaka den lätt så att det blandas med övriga buljongen. Låt koka upp och smaka av.