Tareqs egenrökta korv med bröd
Publicerat:
2017-05-29Tillagningstid:
Ingredienser
Lammkorv
- ca 10 meterlammfjälster
- 1kglammkött (bringa eller sida)
- 30gsalt
- paprikapulver
- vitlök
- chilipulver
- svartpeppar
Coleslaw
- ½ huvudspetskål
- 1fänkål
- 2stsalladslök
- 1klyfta(or)vitlök
- 1äggula
- 1tskdijonsenap
- 1tskvinäger
- 1krmsalt
- 1mskvatten
- 2dlneutral olja
- 1dlmatlagningsyoghurt
Sötsur lök
- 2röda lökar
- 1dlsocker
- 1dlvit- eller rödvinsvinäger
- 1nypa(or)salt
Rostad paprika
- 3–4avlånga röda paprikor
- 1–2röda chili
- ½ tsksalt
- 1mskolivolja
- ½tskättika
Så lagar du
Rökt lammkorv
1. Lägg fjälstret i kallt vatten i minst 20 minuter. Ta upp det, byt vatten och låt det ligga i kallt vatten tills det ska användas.
2. Putsa köttet från de grövsta senorna. Ta inte bort fettet. Mal köttet grovt i en köttkvarn och lägg sedan köttet i en bunke. Tillsätt salt och samtliga torra kryddor.
3. Tvätta de färska örterna noggrant, hacka dem fint och tillsätt till korvsmeten.
4. Blanda väl och smaka av.
5. Trä fjälstret på en korvspruta eller använd en korvtillsats på köttkvarnen. Börja fylla fjälstret med korvsmet och se till att det blir så jämnt som möjligt och att det inte blir för hårt packat. Knyt en knut i var ände och bind sedan upp till korvar i önskad storlek.
6. Häng korvarna på ett kallt ställe – gärna över natten – och rök dem sedan i en kallrök i cirka tre timmar. Låt korvarna svalna helt i kyl och stek dem sedan i lite olivolja eller grilla dem. OBS! Vill du inte ha rökt smak så kan du hoppa över detta steg och helt enkelt steka dem efter det att de har hängt över natten.
Coleslaw
1. Strimla spetskål, fänkål och salladslök fint och lägg i en skål. Hacka eller pressa vitlöksklyftan i skålen.
2. Lägg äggulan i ett litersmått eller en liten skål och blanda samman med dijonsenap, vinäger, salt och vatten.
3. Vispa i oljan, lite i taget, med en stavmixer eller en visp till en tjock och fin majonnäs.
4. Vänd i matlagningsyoghurten och smaka av med salt. Blanda ihop med grönsakerna till en coleslaw.
Sötsur lök
1. Hacka eller skiva löken fint.
2. Lägg löken i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser och koka i cirka 5 minuter. Låt svalna.
Rostad paprika
1. Tvätta paprika och chili. Rosta allt i ugn 250 grader tills de är mörka, cirka 15 minuter.
2. Ta ut ur ugnen och låt svala i en plastpåse, eller i en övertäckt bunke.
3.Skala både paprika och chili och skär sedan ner i mindre bitar.
4. Lägg i en kastrull med salt, olivolja och ättika och koka hastigt samman. Det skall vara en stark men balanserad "paprikaröra” när du är klar. Låt svalna.