Tartar kitfo – etiopisk råbiff

Tartar kitfo – etiopisk råbiff.

Publicerat:

Tillagningstid:

Idag går det knappt att hitta en restaurang som saknar tartar eller råbiff på sin meny. Så vad är det då som gör rätten så genialisk att alla vill göra sin egen tolkning? Jo, detta är nämligen det första lysande exemplet på när en rätt inte låter köttet spela första fiolen, utan att det faktiskt är de tillhörande grönsakerna som skapar magin. Jag lagar en kitfo från det etiopiska köket. Traditionellt äts den efter en längre fasteperiod med bara kött, för att fira att man igen får äta kött. Det är just kryddigheten som gör den lätt att balansera med goda grönsakstillbehör.

Ingredienser

4portioner

  • 200g
    innanlår, putsat
  • 1
    huvud bladsallad
  • 1
    gul lök
  • 50g
    färskost
  • qibe, kryddsmör
  • salt och peppar
  • 4msk
    qibe
  • picklade grönsaker
  • surdegsbröd, rostat

Qibe, kryddsmör

  • 2tsk
    fänkålsfrö
  • 2tsk
    hel spiskummin (eller 1 tsk malen)
  • 2tsk
    hela kardemummakärnor
  • 1tsk
    bockhornsklöver (kan uteslutas)
  • 1
    kanelstång
  • 2
    nejlikor
  • 1tsk
    hel svartpeppar
  • ½kg
    smör
  • 1
    gul lök, finhackad
  • 1msk
    ingefära, riven
  • 5klyfta(or)
    vitlök, rivna

Färskost (Ajib)

  • 1liter
    fil
  • 1liter
    yoghurt
  • salt

Picklad rödlök

  • 2
    röda lökar
  • 4msk
    vitvinsvinäger
  • 1msk
    socker
  • 1msk
    olivolja
  • salt och peppar

Så lagar du

Kryddsmör (qibe)

1. Börja med att rosta alla kryddorna i en torr panna och mal dem sedan.

2. Smält smöret i en kastrull och hetta upp långsamt. Tillsätt kryddorna och låt bubbla på lägsta värmen tills löken har fått färg och mjölkgrumset börjar sjunka till botten.

3. Sila av och spara i en burk i kylskåp. Detta håller i säkert 6 månader och är basen i många etiopiska rätter.

Färskost (ajib)

1. Värm filen och yoghurten (ju varmare desto grynigare blir konsistensen på färskosten) och se till att den har skurit sig.

2. Sila bort vasslen med en silduk och låt rinna av i 15–30 minuter.

3. Salta osten.

Picklad rödlök

1. Skala och hacka löken fint, hetta upp den med lite olja så den öppnar upp sina porer.

2. Tillsätt vinäger och socker, låt vätskan kokan in i  löken.

3. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

Råbiff

1. Skär ner köttet till nästan färsliknande konsistens och krydda upp det med salt/peppar och qibe.

2. Servera med salladsblad, surdegskrutonger färskost, strimlad salladslök och picklade grönsaker.

Dela det här receptet med dina vänner!