Tartar kitfo – etiopisk råbiff
Publicerat:
2019-10-09Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 200ginnanlår, putsat
- 1huvud bladsallad
- 1gul lök
- 50gfärskost
- qibe, kryddsmör
- salt och peppar
- 4mskqibe
- picklade grönsaker
- surdegsbröd, rostat
Qibe, kryddsmör
- 2tskfänkålsfrö
- 2tskhel spiskummin (eller 1 tsk malen)
- 2tskhela kardemummakärnor
- 1tskbockhornsklöver (kan uteslutas)
- 1kanelstång
- 2nejlikor
- 1tskhel svartpeppar
- ½kgsmör
- 1gul lök, finhackad
- 1mskingefära, riven
- 5klyfta(or)vitlök, rivna
Färskost (Ajib)
- 1literfil
- 1literyoghurt
- salt
Picklad rödlök
- 2röda lökar
- 4mskvitvinsvinäger
- 1msksocker
- 1mskolivolja
- salt och peppar
Så lagar du
Kryddsmör (qibe)
1. Börja med att rosta alla kryddorna i en torr panna och mal dem sedan.
2. Smält smöret i en kastrull och hetta upp långsamt. Tillsätt kryddorna och låt bubbla på lägsta värmen tills löken har fått färg och mjölkgrumset börjar sjunka till botten.
3. Sila av och spara i en burk i kylskåp. Detta håller i säkert 6 månader och är basen i många etiopiska rätter.
Färskost (ajib)
1. Värm filen och yoghurten (ju varmare desto grynigare blir konsistensen på färskosten) och se till att den har skurit sig.
2. Sila bort vasslen med en silduk och låt rinna av i 15–30 minuter.
3. Salta osten.
Picklad rödlök
1. Skala och hacka löken fint, hetta upp den med lite olja så den öppnar upp sina porer.
2. Tillsätt vinäger och socker, låt vätskan kokan in i löken.
3. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
Råbiff
1. Skär ner köttet till nästan färsliknande konsistens och krydda upp det med salt/peppar och qibe.
2. Servera med salladsblad, surdegskrutonger färskost, strimlad salladslök och picklade grönsaker.