Tavce gravce - ugnsbakade bönor från Balkan

Tavce gravce - ugnsbakade bönor från Balkan

Ingredienser

6portioner

  • 3paket
    vita bönor, sköljda avrunna ( à 400 g)
  • 1st
    gul lök
  • 2st
    torkade chili (använd gärna en chilisort med rökig smak, t.ex. chipotle)
  • 1st
    röd paprika
  • 2tsk
    paprikapulver
  • 3msk
    tomatpuré
  • 4dl
    vatten
  • 1-2st
    färska röd chili till garnering
  • efter smak
    salt och peppar

Serveringförslag

  • 1st
    Pogaca (bröd)

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Skölj bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Finhacka lök och skär paprika i strimlor.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs löken tills den har blivit lite genomskinlig. Tillsätt torkad chili och paprika och fräs lite till.

  3. Rör ner paprikapulver, salt, peppar och tomatpuré och stek i ytterligare någon minut.

  4. Tillsätt vattnet och låt såsen puttra i cirka 5 minuter.

  5. Vänd ner bönorna i såsen och häll sedan ner alltsammans i en ugnsform. Toppa med färsk chili.

  6. Täck formen med aluminiumfolie och baka bönorna mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

  7. Ta bort folien och låt formen stå i ugnen i ytterligare ca 15 minuter.

Servera tillsammans med ett gott bröd och sallad.

 

Dela det här receptet med dina vänner!