Teägg
Publicerat:
2012-11-22Ingredienser
6portioner
- 6stägg
- 3ststjärnanis
- 1stkanelstång
- 2msksvart te
- 1tsksalt
- 1mskmörk soja
- 1stsvart kardemumma (Lat. Amomum costatum) Kan uteslutas om ni inte hittar
Så lagar du
1. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner äggen och låt koka i 9-10 minuter. Ta upp äggen och rulla dem under tryck med handflatan mot ett bord eller på diskbänken så att skalet spricker, men försök undvika att bitarna lossnar och faller av helt.
2. Lägg tillbaka äggen i vattnet. Tillsätt kryddorna och låt sjuda försiktigt i några timmar. Ta upp äggen strax före servering. Skala dem så att marmoreringen blir synlig. Lägg upp i en skål och servera.
Fredrik om receptet
Teägg hittar man överallt i hela Kina. Ofta vid busstationer där resenärer köper med sig några ägg som färdkost. Knepet är att låta äggen ligga och dra sig i lagen, gärna en hel dag. Om du inte har så lång framförhållning funkar det hyfsat med ett par timmar. Det viktigaste är att äggskalen krossas direkt efter att de blivit hårdkokta. Då tränger telagen in i sprickorna och ger äggen en vacker marmorerad yta när man skalar dem några timmar senare.
Servera som tilltugg tillsammans med andra rätter eller som frukost.