Tiramisu på sockerkaka
Publicerat:
2020-08-25Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
Rulltårtsbotten
- 3ägg
- 200gströsocker
- 150gvetemjöl
- 1tskbakpulver
- 1krmsalt
- 50gmjölk (½ dl)
Marinad
- 2dlespressokaffe
- 4clkonjak
- 2clmarsalavin eller liknande
- 2 dropparbittermandelolja
Mascarponekräm
- 120gäggulor (ca 6 st)
- 75gströsocker
- 40gvatten
- 250gmascarpone
- 125gvispgrädde
Marängstavar
- 50gäggvita (2 st)
- 100gströsocker
- 1mskkakaonibs, krossade kakaobönor (eller riven choklad)
Så lagar du
Botten
1. Vispa ägg och socker riktigt poröst.
2. Sikta ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
3. Tillsätt lite av mjölblandning och lite av mjölken i äggblandningen och rör om. Fortsätt att blanda i mjölk och mjölblandning tills det blir en jämn smet.
4. Bred ut smeten på ett bakpapper eller bakmatta och grädda smeten på 240 grader i ca 5-7 minuter.
Marinad
Blanda kaffe, konjak, vin och bittermandelolja.
Kräm och montering
1. Lättvispa grädden tills det bildas mjuka toppar.
2. Blanda lite lättvispad grädde i mascarponen (viktigt att ta lite i taget) tills det blir en slät kräm.
3. Börja att vispa äggulan samtidigt som sockret och vattnet börjar att koka. Koka socker och vatten till 120 grader.
4. Häll en tunn stråle med kokande sockerlag i de uppvispade äggulorna samtidigt som vispningen fortsätter.
5. Vispa ägg/sockersmeten tills den svalnat. Vänd därefter i äggsmeten i mascarponesmeten.
6. Varva bottnar som dränkt i kaffevätskan med mascarponesmeten i en önskad form, glas eller liknande. Låt tiramisun stå i kylen ca 1 dygn innan den ska ätas.
7. Pudra tiramisun med kakao dekorera med marängstavar och kanske en chokladbit.
Marängstavar
1. Vispa 50 g äggvita i en rostfri bunke. När vitan fått skumma lite så tillsätt försiktigt 100 g strösocker och fortsätt vispa tills man får en fast och vit maräng.
2. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa marängen i tunna stavar med en rund, liten tyll.
3. Beströ den med krossade kakaobönor.
Torka marängen i ugnen på 85-90 grader i ca 6 timmar.
Tips
Om man vill ha en ”fristående” tiramisu som jag gör i filmen så fryser man desserten för att därefter lossa tiramisun från formen.