Tiramisu med citron
Publicerat:
2020-05-26Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 4ägg, separera gula och vita
- 100gströsocker
- 500gmascarpone
- 2citroner, zest och saft
- 4msklimoncello eller annan citronlikör
- 12savoiardikex
- citronzest till garnering
Så lagar du
1. Lägg äggvitorna i en stor skål och tillsätt hälften av sockret. Vispa med en elvisp tills de bildar styva toppar.
2. Lägg äggulorna i en stor skål och tillsätt återstående socker. Vispa i cirka 3 minuter eller tills det är tjockt. Tillsätt mascarponen och vispa tills det blandats.
3. Rör in citronzest. Använd en spatel eller metallsked och vänd försiktigt ner äggvitorna in i mascarpone-blandningen.
4. Häll 100 ml kallt vatten i en skål (ej metall) och rör ner citronsaft och limoncello.
5. Ta fram 6 dessertglas, cirka 8 cm i diameter och 8 cm höga. Skeda 2 matskedar av mascarpone-blandningen i varje glas och sprid så att det täcker botten.
6. Doppa en kex i citronvattnet i högst 2 sekunder, dela kexen på hälften tvärs över och lägg båda halvorna, med sockersidan uppåt, ovanpå mascarponen. Upprepa i de återstående glasen.
7. Fortsätt varva tills glasen är fulla. Täck med plastfilm och kyl i cirka 5 timmar eller tills det stelnat.
8. Riv över lite citronskal och servera.