Tomatsås med pasta och basilikaolja
Publicerat:
2024-09-09Tillagningstid:
Enkelt och gott! God tomatsås till med basilikaolja till pasta passar både till vardag och fest. Paccheripasta ger härligt tugg och passar perfekt till tomatsåsen.
Ingredienser
4 - 4portioner
- 400gpasta, t ex paccheri, tortiglioni eller rigatoni
- 1stgul lök
- 2stvitlöksklyftor
- 2mskolivolja
- 1burk(ar)finkrossade tomater eller datterinitomater, 400 g
- 1,5dltorrt vitt vin
- 1tsksalt
- 8stbasilikablad
- 1nypa(or)svartpeppar
- 1-2krmchiliflakes
Basilikaolja
- 1/2kruk(or)basilikablad
- 3mskolivolja
- 2krmsalt
Garnering och tillbehör
- Basilikablad och riven parmesanost
Så lagar du
1. Tomatsås: Finhacka lök och vitlök. Fräs den mjuk i olivolja. Tillsätt tomater, vin salt och kryddor. Låt sjuda under lock ca 20 minuter. Mixa såsen slät och smaka av om det behövs mer salt eller kryddor.
2. Basilikaolja: Mixa basilikabladen med oljan, smaka av med salt.
3. Koka upp saltat vatten till pastan och koka pastan al dente strax före serveringen. Häll av vattnet från pastan, spara ½ dl av kokvattnet, och blanda pastan med tomatsåsen och värm så att allt blir varmt tillsätt det sparade kokvattnet om det behövs.