Tomatsås med pasta och basilikaolja

Pasta med tomatsås, riven ost och basilika på en vit tallrik målad med blåa och gula mönster

Publicerat:

Tillagningstid:

Enkelt och gott! God tomatsås till med basilikaolja till pasta passar både till vardag och fest. Paccheripasta ger härligt tugg och passar perfekt till tomatsåsen.

Ingredienser

4 - 4portioner

  • 400g
    pasta, t ex paccheri, tortiglioni eller rigatoni
  • 1st
    gul lök
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    olivolja
  • 1burk(ar)
    finkrossade tomater eller datterinitomater, 400 g
  • 1,5dl
    torrt vitt vin
  • 1tsk
    salt
  • 8st
    basilikablad
  • 1nypa(or)
    svartpeppar
  • 1-2krm
    chiliflakes

Basilikaolja

  • 1/2kruk(or)
    basilikablad
  • 3msk
    olivolja
  • 2krm
    salt

Garnering och tillbehör

  • Basilikablad och riven parmesanost

Så lagar du

1. Tomatsås: Finhacka lök och vitlök. Fräs den mjuk i olivolja. Tillsätt tomater, vin salt och kryddor. Låt sjuda under lock ca 20 minuter. Mixa såsen slät och smaka av om det behövs mer salt eller kryddor.

2. Basilikaolja: Mixa basilikabladen med oljan, smaka av med salt.

3. Koka upp saltat vatten till pastan och koka pastan al dente strax före serveringen. Häll av vattnet från pastan, spara ½ dl av kokvattnet, och blanda pastan med tomatsåsen och värm så att allt blir varmt tillsätt det sparade kokvattnet om det behövs.

Dela det här receptet med dina vänner!