Torta fritta

ett fat med torta fritta och parmaskinka

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

En specialitet från Emilia Romagna. I Parma heter det Torta fritta och i Bologna kallas det Gnocci fritto. Det är små brödkuddar som äts med händerna med traktens charkuterier som pålägg eller istoppat i håligheten. Man har ofta ister i degen, men det kan vara svårt att få tag på och smör går lika bra.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1,5dl
    lättmjölk
  • 15g
    jäst, ca ¼ paket
  • 1tsk
    socker
  • 1tsk
    salt
  • 30g
    smör, rumsvarmt
  • 250g
    vetemjöl, lite drygt 4 dl
  • 6dl
    rapsolja eller olivolja till fritering

Tillbehör

  • 300g
    blandade charkuterier, t ex parmaskinka, mortadella, salame felino och ev parmesanost

Så lagar du

1. Häll mjölken i en bunke och smula ner jästen däri. Rör tills den löst sig, tillsätt smör, socker, salt och vetemjöl och arbeta degen väl tills den blir smidig.

2. Låt jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur eller längre i kyl.

3. Kavla ut degen på lätt mjölat bord till en platta ca ½ cm tjock, sporra ut kvadrater, ca 5x5 cm.

4. Hetta upp olja till 180 grader och fritera några åt gången ca ½ minut på varje sida tills de börjar få lite färg. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av och servera dem sedan nygräddade med parmaskinka, mortadella och salami, gärna t ex salame felino eller salame strolghino som båda har sitt ursprung i Parma. Parmesanost passar också mycket bra till.

Dela det här receptet med dina vänner!