Torta fritta
Publicerat:
2024-09-09Förberedelsetid:
Tillagningstid:
En specialitet från Emilia Romagna. I Parma heter det Torta fritta och i Bologna kallas det Gnocci fritto. Det är små brödkuddar som äts med händerna med traktens charkuterier som pålägg eller istoppat i håligheten. Man har ofta ister i degen, men det kan vara svårt att få tag på och smör går lika bra.
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1,5dllättmjölk
- 15gjäst, ca ¼ paket
- 1tsksocker
- 1tsksalt
- 30gsmör, rumsvarmt
- 250gvetemjöl, lite drygt 4 dl
- 6dlrapsolja eller olivolja till fritering
Tillbehör
- 300gblandade charkuterier, t ex parmaskinka, mortadella, salame felino och ev parmesanost
Så lagar du
1. Häll mjölken i en bunke och smula ner jästen däri. Rör tills den löst sig, tillsätt smör, socker, salt och vetemjöl och arbeta degen väl tills den blir smidig.
2. Låt jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur eller längre i kyl.
3. Kavla ut degen på lätt mjölat bord till en platta ca ½ cm tjock, sporra ut kvadrater, ca 5x5 cm.
4. Hetta upp olja till 180 grader och fritera några åt gången ca ½ minut på varje sida tills de börjar få lite färg. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av och servera dem sedan nygräddade med parmaskinka, mortadella och salami, gärna t ex salame felino eller salame strolghino som båda har sitt ursprung i Parma. Parmesanost passar också mycket bra till.