Toscaäpplen med mascarponekräm
Publicerat:
2015-10-07Tillagningstid:
När höstäpplena rodnar och smakar som allra sötast är det här en underbar efterrätt att ställa fram på bordet. Vacker på ett rustikt sätt och väldigt god.
Ingredienser
8portioner
Toscaäpplen
- 8ststora röda äpplen, tex Aroma eller Ingrid Marie
- 1½dlrostade hasselnötter
- 1½dlmandelspån
- 100gsmör
- 1dlråsocker
- 1dlljus sirap
- 2mskvetemjöl
- 2mskmjölk
- 1stcitron, skalet
Mascarponekräm
- 250gmascarpone
- 4mskflorsocker
- 1tskvaniljsocker alt. 1/3 tsk äkta vaniljpulver
- 3dlvipsgrädde
Så lagar du
1. Hacka de rostade nötterna grovt.
2. Smält smör i en kastrull och tillsätt socker, sirap, mjöl och mjölk. Låt koka ihop. Tillsätt nötter och mandel samt citronskal och låt allt sjuda i cirka 10 minuter. Rör om då och då.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Skölj äpplena och skär av ett lock vid stjälkfästet. Ta ut kärnhuset med ett kuljärn så du får en grop i äpplet. Ställ äpplena i en smord ugnssäker form och klicka toscasmeten i och på äpplena.
5. Baka äpplena i mitten av ugnen i 15 minuter eller tills äpplena är mjuka och toscan gyllenbrun. Gör mascarponekräm undertiden.
6. Blanda mascarpone, florsocker och vanilj. Vispa grädden och vänd ner den i ostsmeten.
7. Servera äpplena varma med mascarponekräm till.