Toscaäpplen med mascarponekräm

Toscaäpplen med mascarponekräm.

Publicerat:

Tillagningstid:

När höstäpplena rodnar och smakar som allra sötast är det här en underbar efterrätt att ställa fram på bordet. Vacker på ett rustikt sätt och väldigt god.

Ingredienser

8portioner

Toscaäpplen

  • 8st
    stora röda äpplen, tex Aroma eller Ingrid Marie
  • dl
    rostade hasselnötter
  • dl
    mandelspån
  • 100g
    smör
  • 1dl
    råsocker
  • 1dl
    ljus sirap
  • 2msk
    vetemjöl
  • 2msk
    mjölk
  • 1st
    citron, skalet

Mascarponekräm

  • 250g
    mascarpone
  • 4msk
    florsocker
  • 1tsk
    vaniljsocker alt. 1/3 tsk äkta vaniljpulver
  • 3dl
    vipsgrädde

Så lagar du

1. Hacka de rostade nötterna grovt.

2. Smält smör i en kastrull och tillsätt socker, sirap, mjöl och mjölk. Låt koka ihop. Tillsätt nötter och mandel samt citronskal och låt allt sjuda i cirka 10 minuter. Rör om då och då.

3. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Skölj äpplena och skär av ett lock vid stjälkfästet. Ta ut kärnhuset med ett kuljärn så du får en grop i äpplet. Ställ äpplena i en smord ugnssäker form och klicka toscasmeten i och på äpplena.

5. Baka äpplena i mitten av ugnen i 15 minuter eller tills äpplena är mjuka och toscan gyllenbrun. Gör mascarponekräm undertiden.

6. Blanda mascarpone, florsocker och vanilj. Vispa grädden och vänd ner den i ostsmeten.

7. Servera äpplena varma med mascarponekräm till.

Dela det här receptet med dina vänner!