Tufahije

Tufahije

Publicerat:

Tillagningstid:

Tufahije är en favorit från Balkan. Urgröpta och fyllda äpplen som kokas i sockerlag. När äpplena toppas med grädde ser de ut som vackra bakelser.

Ingredienser

6portioner

  • 6
    äpplen (valfri sort)
  • 3dl
    socker (läs tips här intill)
  • 5dl
    vatten
  • 1
    citron
  • 100g
    valnötter
  • 3dl
    grädde (växtbaserad grädde funkar jättebra om man vill ha en vegansk dessert)

Så lagar du

  1. Blanda 3 dl socker, vatten och saften från en halv citron i en gryta och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt sjuda långsamt.
  2. Skala äpplena och släng ner skalet från två äpplen i sirapen.
  3. Gnugga äpplena med en citronhalva så de inte svartnar och behåller sin fina färg. Kärna ur äpplet med en äppelurkärnare.
  4. Lägg äpplena i sirapen och låt dem puttra långsamt under lock tills de mjuknar. Vänd på dem då och då. Viktigt att de mjuknar utan att de blir överkokta. Om äpplena är för hårda blir det svårt att äta desserten vid servering. Om de blir överkokta blir äpplena som äppelmos.
  5. Det tar ca 10–12 minuter för äpplena att mjukna, tiden varierar beroende på vilken sorts äpplen du använder.
  6. Ta ur äpplena från sirapen och låt kallna. Spara sirapen.
  7. Mixa valnötterna eller finhacka tills de blir som ströbröd. Ta undan ca 1 msk valnötter till garnering.
  8. Häll sirap som du kokade äpplena i över valnötterna och blanda. Konsistensen på valnötterna ska bli ungefär som mandelmassa. Häll försiktigt över sirap i omgångar tills de får önskad konsistens, ca 1 dl.
  9. Lägg valnötsmixen i en spritspåse och spritsa i äpplena. Om du upplever att dina äpplen fortfarande är hårda så kan du baka dem snabbt i ugnen på 200 grader med fyllningen i. Om de är bra i konsistensen kan du hoppa över ugnsbakning.
  10. Vispa grädde och spritsa över äpplena. Garnera med finhackade valnötter.
  11. Lägg i portionsskålar, lägg lite sirap i skålen och servera!

Tips

Om du vill minska mängden socker så går det jättebra. Sirapen blir dock något rinnigare i konsistensen, men det blir lika gott ändå.

Testa att byta ut strösocker mot råsocker eller farinsocker, då får äpplena en god karamellton. Du kan tillsätta lite russin i valnötsfyllningen.

Dela det här receptet med dina vänner!