Tunnbröd med nors, dillmajonnäs och picklad rädisa
Publicerat:
2022-02-23Norsen är en utmärkt matfisk som gör sig perfekt på tunnbröd med tillbehör.
Ingredienser
6portioner
Tunnbröd
- ca 1,5dlvetemjöl
- ca 1,5dlrågmjöl
- 150gsmetana
- 1tskbakpulver
- 1tsksalt
- 1tsksocker
- 30gsmör
Rågmjölspanerad smörstekt nors
- 20stnorsar, rensade utan huvud
- 1dlrågmjöl
- 1tsksalt
- lite peppar
- smör till stekning
Syrad rädisa
- 1del ättika
- 2delar socker
- 3delar vatten
- ett knippe rädisor eller en bit rättika
Dillmajonnäs
- 2äggulor
- 3dlolja
- 1kruk(or)dill, grovskuren
- 0,5-1tsksalt
- 1-2tsksocker
- saften av 0,5 citron
- 1tskdijonsenap eller annan senap
Så lagar du
Tunnbröd
- Smält smöret.
- Blanda alla ingredienser tills degen är lätt att forma och slät och fin.
- Låt stå en stund i rumstemperatur.
- Forma små bröd enligt önskad storlek och stek i panna med lite olja.
- Lägg bröden i en ugnsform/på en plåt och grädda 5–10 minuter i ugnen på 150 grader. Gör du bröden tunna räcker det att steka dem i pannan.
Rågmjölspanerad smörstekt nors
- Blanda rågmjöl, salt och peppar i en skål.
- Slunga norsarna i blandningen just innan stekning.
- Stek i rikligt med smör tills de är knapriga.
Tips: Du kan hålla tunnbröden och fiskarna varma i ugnen på ca 100 grader tills det är dags att äta.
Syrad rädisa
- Koka upp socker och ättika.
- Tillsätt kallt vatten och låt svalna.
- Skär önskad mängd rädisa i tunna skivor eller använd mandolin. Lägg skivorna i en steriliserad burk och häll över lagen så att den täcker helt.
- Låt burken stå minst en timme i kylskåp.
Tips: Man kan pickla andra grönsaker och rotsaker man gillar på samma sätt. Tunt skivade och picklade rotsaker är ett gott, enkelt och syrligt tillbehör till många rätter.
Dillmajonnäs
- Mixa dillen och kryddorna med oljan tills blandningen är grön och slät.
- Blanda äggulorna, senapen och citronsaften i en skål.
- Häll i dilloljeblandningen droppvis under konstant vispning.
Servering
- Sätt norsen på det nystekta tunnbrödet.
- Sprid ut dillmajonnäs på norsen.
- Dekorera med dill, syrade rädisor och en citronklyfta.
- Det är trevligt att också toppa portionen med bladspenat eller annat bladgrönt.