Ugnsbakad blomkålshuvud med tahinasås
Ingredienser
6portioner
- 1blomkålshuvud, ca 1,2 kg
- 1tskspiskummin
- 1tskcayennepapper (kan uteslutas om du inte vill ha hetta)
- 0,5tskpaprikapulver
- 1citron
- 3mskolivolja
- salt och peppar
Tahinasås
- ¾ dlljus tahina
- 1dlhavreyoghurt eller turkisk yoghurt
- 1vitlöksklyfta
- 1citron
- 0,5tsksalt
Persiljesallad
- ca 2dlfinhackad persilja
- 1röd paprika
- 1-2dlfinhackad persilja
- 0,5rödlök
- 1citron
- 1msksumak (syrlig krydda)
- salt och peppar
Garnering
- 1dlgrovhackade valnötter (kan ersättas med 0,5 dl pinjenötter)
- granatäpplesirap
Så lagar du
- Förbered blomkålen: Lägg blomkålshuvudet i en gryta, täck med vatten, tillsätt salt och låt blomkålshuvudet koka i ca 25 min (under tiden kan du förbereda såsen). Koka blomkålen tills den den mjuknar utan att den kokas sönder. Sila av och lägg i en ugnsform.
- Blanda ihop citron, olivolja, spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar.
- Gnid in marinaden i blomkålshuvudet och se till att du täcker hela blomkålen.
- Värm ugnen till 225°, över och undervärme, tillaga blomkålen m att i ugnen i ca 15-20 min.
- Gör tahinasåsen: Lägg tahina, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinan fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinan kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig.
- Tillsätt yoghurt och blanda. Smaka av med salt.
- Valnötterna: Rosta valnötterna nån sekund i en helt torr stekpanna, var noga med att inte rosta valnötterna för hårt, för då kan de bli bittra. Grovhacka och ställ åt sidan.
- Persiljesallad: Hacka persilja, hacka paprika och rödlök i små tärningar, finhacka chili.
- Blanda persilja, rödlök, chili, saften från 1 citron, sumak, salt och svartpeppar.
- Låt stå i rumstemperatur medan du tillagar laxen.
- Ta ut blomkålshuvudet från ugnen. Bred tahinasåsen jämnt över blomkålen (spara lite av tahinasåsen till servering bredvid blomkålen). Toppa med persiljesalladen och valnötterna. Garnera med granatäppelsirap och servera!