Ugnsstekt aubergine med parmesan – Parmigiana di melanzane
Publicerat:
2021-01-13Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 4-5aubergine
- salt
- 4mskextra virgin olivolja plus lite extra till stekning
- 4burk(ar)krossade tomater
- 2knippa(or)basilika, grovhackad
- 4-6ägg
- vetemjöl att täcka aubergineskivorna med
- 300gcacciocavallo-ost eller mozzarella
- 100gparmesan eller pecorinoost
- solrosolja till stekning
- bröd och sallad till servering
Så lagar du
1. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg aubergineskivorna på ett fat och strö över salt. Låt stå i två timmar.
2. Värm upp olivolja i en stekpanna och lägg i tomaterna och hälften av basilikan. Salta och peppra.
3. Sjud i 15 minuter, skruva sedan ner värmen och låt såsen vila.
4. Häll/torka av överflödig vätska från auberginerna.
5. Vispa ihop äggen. Doppa aubergineskivorna i mjöl och sedan i ägg.
6. Häll olivolja och solrosolja i en stekpanna och stek auberginerna ca 2 minuter på varje sida tills de blivit genomstekta och fått fin färg. Gör några i taget, du får inte plats med alla i stekpannan på en gång.
7. Lägg aubergineskivorna tätt i en ugnsform (ca 30x18 cm) de ska inte överlappa.
8. Fyll formen med 1/4 av tomatsåsen, lägg på 1/4 av cacciocavallo-osten. Riv över några blad basilika och rejält med parmesan innan du börjar om med auberginen. Gör detta tre gånger och avsluta med ett lager tomatsås och ost.
9. Tillaga i ugn i 20 minuter på 200 grader, eller tills osten fått färg.
10. Servera med bröd och grönsallad.