Valnötsbröd
Publicerat:
2020-06-05Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 500gkallt vatten
- 30gjäst
- 150gsurdeg av råg
- 700gvetemjöl special
- 200gstenmalet rågmjöl
- 40ghonung
- 30golivolja
- 200gvalnötter
- 22gsalt
Så lagar du
1. Rosta valnötterna utspridda på en plåt eller långpanna i ugnen på 220 grader i ca 5 minuter.
2. Ta ut valnötterna ur ugnen och slå av ugnen.
3. Lös jästen i det kalla vattnet.
4. Tillsätt vetemjöl, surdeg, rågmjöl, honung, olivolja, och knåda ca 10-12 minuter i maskin.
5. Tillsätt valnötter och salt, och knåda ytterligare 3 minuter.
6. Låt degen vila i en bunke i ca 1 timme.
7. Forma dina bröd i önskad storlek. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn, ställ in plåten med bröden. Nu har du byggt ditt eget jässkåp, jäs ytterligare ca 1½ timme.
8. Ta ur bröden ur den avstängda ugnen.
9. Sätt ugnen på 250 grader och när den kommit upp i temperatur sätt in bröden, spruta på vatten med en blomspruta.
10. Sänk ugnen till ca 200 grader och grädda klart bröden ca 20-30 minuter beroende på ugn och brödstorlek.