Valnötsbröd

Valnötsbröd

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Smakförhöjare för det dagliga brödet.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    kallt vatten
  • 30g
    jäst
  • 150g
    surdeg av råg
  • 700g
    vetemjöl special
  • 200g
    stenmalet rågmjöl
  • 40g
    honung
  • 30g
    olivolja
  • 200g
    valnötter
  • 22g
    salt

Så lagar du

Här finns recept på surdeg.

1. Rosta valnötterna utspridda på en plåt eller långpanna i ugnen på 220 grader i ca 5 minuter.

2. Ta ut valnötterna ur ugnen och slå av ugnen.

3. Lös jästen i det kalla vattnet.

4. Tillsätt vetemjöl, surdeg, rågmjöl, honung, olivolja, och knåda ca 10-12 minuter i maskin.

5. Tillsätt valnötter och salt, och knåda ytterligare 3 minuter.

6. Låt degen vila i en bunke i ca 1 timme.

7. Forma dina bröd i önskad storlek.  Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn, ställ in plåten med bröden. Nu har du byggt ditt eget jässkåp, jäs ytterligare ca 1½ timme.

8. Ta ur bröden ur den avstängda ugnen.

9. Sätt ugnen på 250 grader och när den kommit upp i temperatur sätt in bröden, spruta på vatten med en blomspruta.

10. Sänk ugnen till ca 200 grader och grädda klart bröden ca 20-30 minuter beroende på ugn och brödstorlek.

Dela det här receptet med dina vänner!