Värmande pumpasoppa med brynt salviasmör & rostade hasselnötter
Publicerat:
2024-09-17Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 4portioner
- 1stButternut squash eller annan matpumpa, cirka 1 kilo
- 2stgula lökar
- 1sthel vitlök
- 1bit(ar)färsk ingefära, ca 5 cm
- 1stcitron, halverad
- 1sthel röd spansk peppar
- 1,5litervatten
- 2dlgrädde, valfri sort men kokbar
- 1stgrönsaksbuljongtärning
salt, svartpeppar och olivolja
salviasmör
- 150gsmör
- 20stsalviablad
- 1dlrostade, skållade hasselnötter, hackade
Så lagar du
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 grader vanlig ugn).
2. Halvera och kärna ur butternut squash. Halvera lök och citron, låt skalet vara kvar.
3. Lägg pumpa och lök på en plåt med snittsidan uppåt tillsammans med den hela vitlöken, ingefära, citron och chili.
4. Salta och peppra pumpan, ringla olja över råvarorna.
5. Grädda mitt i ugnen tills pumpan är mjuk och löken fått gyllene färg, det tar cirka 45 minuter. Låt svalna något. Förbered salviasmöret under tiden.
6. Smält smöret i en panna. När det tystnat så lägger du i salviabladen. Stek salvian och sväng runt smöret, det kommer fräsa lite. Fortsätt på mediumvärme tills smöret skummar. Håll koll på färgen, fällningen ska vara vackert brunt/gyllene, inte svart. Ta av från värmen. Lyft upp salviabladen på en pappersbit, häll smöret i en annan kastrull så tillagningen stannar.
7. Skeda/skopa upp fruktköttet från pumpan, lägg i en kastrull tillsammans med ingefära, lök och vitlök (utan skal) och peppar. Om du vill ha mildare soppa så undviker att ta i pepparfröerna. Pressa ner juicen från den rostade citronen och häll på vatten. Koka upp med buljong och 1 tsk salt. Mixa med stavmixer och tillsätt grädde. Smaka av soppan med salt och peppar. Värm smöret med hackade hasselnötter och ringla över soppan. Toppa med salviabladen.
Tips
Om du inte gillar/har salvia hemma så kan du göra currysmör istället. Tillsätt 1 tsk curry i smöret och gör i övrigt på samma sätt. Är du allergisk mot nötter? Byt ut dem mot mandel, solros- eller pumpakärnor.