Västerbottenspaj med grönsaksros
Publicerat:
2018-05-09Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
Pajdeg
- 2dlvetemjöl
- 1½dldinkelmjöl
- ½dlsesamfrö
- 75gkallt smör i bitar
- ½tsksalt
- 1dlcrème fraiche
- 1mskkallt vatten
Fyllning
- 2squash, mellanstora i tunna skivor (gärna en grön och en gul)
- 2morötter, stora i tunna skivor på längden
- 200glagrad ost, t ex Västerbotten, riven
- 3ägg
- 1äggula
- 2dlcrème fraiche
- 1dlgrädde
- salt
Till servering
- några kvistar färsk timjan
- grönsallad
Så lagar du
1. Börja med pajdegen. Mixa mjöl, sesamfrö, smör och salt med kniven i matberedare till det är jämnt fördelat.
2. Tillsätt crème fraiche och vatten, mixa hastigt ihop till en deg. Knåda ihop degen på bakbordet. Lägg i plast och låt vila i kylen minst en timme.
3. Ta fram och låt den bli lite varm. Kavla ut på mjölat bakbord, cirka 5 millimeter tjock och lägg den i en pajform cirkaa 24 cm. Ställ i kylen minst en timme.
4. Förgrädda i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter i 200 grader vanlig ugn. Låt svalna. Strö hälften av osten i botten på pajskalet.
5. Gör äggstanning: Vispa ihop ägg, crème fraîche, grädde och salt.
6. Förbered fyllningen: Skiva grönsakerna på mandolin eller med potatisskalare/osthyvel. Rulla ihop en squashskiva till en rulle, ställ i pajskalet. Bygg på genom att linda morötter och mer squash tills pajskalet är fyllt.
7. Häll på äggstanning och strö på ost över.
8. Grädda i 200 grader, nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter eller tills fyllningen har stelnat.
Serveringstips
Servera gärna med grönsallad och några kvistar färsk timjan.