Vegansk rotsaksgryta med rostad råg

Vegansk rotsaksgryta med rostad råg.

Publicerat:

Tillagningstid:

Mellanösterns kryddiga gryta med nötter och frukt gör vi på råg och härliga rotsaker. Freekeh är en spannmålsrätt som vanligen görs på rostat vete, men inget slår den finländska rågen i smak. Valfria säsongsrotsaker ger sötma till de mustiga, dock inte heta, kryddorna.

Ingredienser

4portioner

Grytan

  • 1dl
    rökrostad råg
  • 1
    gul lök, fintärnad
  • 1klyfta(or)
    vitlök, hackad
  • ½g
    saffran
  • 30g
    smör
  • olivolja
  • 2
    morötter, tärnade
  • 1
    palsternacka, tärnad
  • 1
    gulbeta, tärnad
  • 1klyfta(or)
    vitkål, tärnad
  • 1dl
    aprikoser, tärnade
  • 1liter
    grönsaksbuljong
  • ½kruk(or)
    persilja
  • 1kruk(or)
    körvel
  • dl
    cashewnötter, hackade
  • 1
    färsk apelsin eller inkokt citrus confit
  • 1tsk
    paprikapulver
  • salt och svartpeppar

Kryddpåse

  • 4
    nejlikor
  • 1tsk
    korianderfrö
  • 1tsk
    fänkålsfrö
  • 3
    lagerblad

Myntakräm

  • 3dl
    havre-crème fraiche, avhängd
  • 1msk
    tahini
  • 1kruk(or)
    mynta
  • 1
    citron, skalet
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

Så röker du råg

1. Svetta fintärnad lök, vitlök, råg och saffran i lite smör och olja.

2. Slå på grönsaksbuljong och försjud under lock 5-10 minuter.

3. Tillsätt tärnade rotsaker och aprikoser samt salt och kryddpåsen (Gör påsen t.ex. av lite bomullstyg som du
lindar ett snöre runt) med nejlika, korianderfrö, fänkålsfrö och lagerblad.

4. Sjud under lock tills tills råg och rotsaker är mjuka 10-15 minuter.

5. Tillsätt vatten vid behov.

6. Lyft kryddpåsen. (Gör påsen t.ex. av lite bomullstyg som du
lindar ett snöre runt)

7. Toppa med örter, nötter, paprikapulver samt tärnad citrus confit eller apelsin.

8. Servera med myntakräm.

Myntakräm

1. Blanda crème fraiche med finhackad mynta och tahini.

2. Smaka av med salt, peppar och citronskal.

Dela det här receptet med dina vänner!