Vegansk rotsaksgryta med rostad råg
Publicerat:
2019-03-28Tillagningstid:
Mellanösterns kryddiga gryta med nötter och frukt gör vi på råg och härliga rotsaker. Freekeh är en spannmålsrätt som vanligen görs på rostat vete, men inget slår den finländska rågen i smak. Valfria säsongsrotsaker ger sötma till de mustiga, dock inte heta, kryddorna.
Ingredienser
4portioner
Grytan
- 1dlrökrostad råg
- 1gul lök, fintärnad
- 1klyfta(or)vitlök, hackad
- ½gsaffran
- 30gsmör
- olivolja
- 2morötter, tärnade
- 1palsternacka, tärnad
- 1gulbeta, tärnad
- 1klyfta(or)vitkål, tärnad
- 1dlaprikoser, tärnade
- 1litergrönsaksbuljong
- ½kruk(or)persilja
- 1kruk(or)körvel
- 1½dlcashewnötter, hackade
- 1färsk apelsin eller inkokt citrus confit
- 1tskpaprikapulver
- salt och svartpeppar
Kryddpåse
- 4nejlikor
- 1tskkorianderfrö
- 1tskfänkålsfrö
- 3lagerblad
Myntakräm
- 3dlhavre-crème fraiche, avhängd
- 1msktahini
- 1kruk(or)mynta
- 1citron, skalet
- salt och svartpeppar
Så lagar du
1. Svetta fintärnad lök, vitlök, råg och saffran i lite smör och olja.
2. Slå på grönsaksbuljong och försjud under lock 5-10 minuter.
3. Tillsätt tärnade rotsaker och aprikoser samt salt och kryddpåsen (Gör påsen t.ex. av lite bomullstyg som du
lindar ett snöre runt) med nejlika, korianderfrö, fänkålsfrö och lagerblad.
4. Sjud under lock tills tills råg och rotsaker är mjuka 10-15 minuter.
5. Tillsätt vatten vid behov.
6. Lyft kryddpåsen. (Gör påsen t.ex. av lite bomullstyg som du
lindar ett snöre runt)
7. Toppa med örter, nötter, paprikapulver samt tärnad citrus confit eller apelsin.
8. Servera med myntakräm.
Myntakräm
1. Blanda crème fraiche med finhackad mynta och tahini.
2. Smaka av med salt, peppar och citronskal.