Vegansk saffranspannkaka med bär
Publicerat:
2018-12-05Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 8portioner
- 2dlgrötris
- 1literhavredryck
- ½tskhavssalt
- 3dlhavregrädde
- 1påse(ar)saffran
- 2msksolrosfrö
- ½tskvaniljpulver
- 1dllönnsirap eller ½ dl agave
- ½dlrussin
Bärmix
- 1dlblåbär, frysta
- 1dlhallon, frysta
- 1dllingon, frysta
- 1tskpsyllium- eller chiafrö
Till servering
- vegansk vaniljglass
Så lagar du
1. Koka grötriset i havredrycken och havssalt i 20 minuter på låg värme under omrörning. Det ska vara mjukt när det är klart. Låt det svalna ordentligt ett par timmar. Man kan också fortsätta direkt men se till att riset har svalnat något så att det inte blir klister.
2. Sätt ugnen på 180 grader.
3. Blanda riset med resten av ingredienserna. Lägg ut smeten i en form så att det blir ett cirka 2 cm tjockt lager.
4. Baka i 30 minuter helst i varmluft. Låt sätta sig efteråt.
5. Värm bären i en kastrull tills de är smälta och börjat gå sönder lätt. Tillsätt psylliumfröskalet eller chiafröna. Låt stå i 1 timme för att det ska tjockna.
6. Servera saffranspannkakan med bärmixen och lite vaniljglass.
Tips
Om du låter kakan bli riktigt kall kan du också skära den i små fyrkanter och steka den frasig i stekpanna. Lägg den ovanpå vaniljglass och toppa med bärmixen.