Vegansk saffranspannkaka med bär

Vegansk saffranspannkaka med bär.

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassisk saffranspannkaka utan animalier. Psyllium och chia absorberar mellan 7 och 10 gånger sin vikt i vätska. Dessutom tar de ner syran i mat. Så råa bär känns lite rundare utan att man använder socker. Perfekt fräscht till dessertbordet.

Ingredienser

4 - 8portioner

  • 2dl
    grötris
  • 1liter
    havredryck
  • ½tsk
    havssalt
  • 3dl
    havregrädde
  • 1påse(ar)
    saffran
  • 2msk
    solrosfrö
  • ½tsk
    vaniljpulver
  • 1dl
    lönnsirap eller ½ dl agave
  • ½dl
    russin

Bärmix

  • 1dl
    blåbär, frysta
  • 1dl
    hallon, frysta
  • 1dl
    lingon, frysta
  • 1tsk
    psyllium- eller chiafrö

Till servering

  • vegansk vaniljglass

Så lagar du

1. Koka grötriset i havredrycken och havssalt i 20 minuter på låg värme under omrörning. Det ska vara mjukt när det är klart. Låt det svalna ordentligt ett par timmar. Man kan också fortsätta direkt men se till att riset har svalnat något så att det inte blir klister.

2. Sätt ugnen på 180 grader.

3. Blanda riset med resten av ingredienserna. Lägg ut smeten i en form så att det blir ett cirka 2 cm tjockt lager.

4. Baka i 30 minuter helst i varmluft. Låt sätta sig efteråt.

5. Värm bären i en kastrull tills de är smälta och börjat gå sönder lätt. Tillsätt psylliumfröskalet eller chiafröna. Låt stå i 1 timme för att det ska tjockna.

6. Servera saffranspannkakan med bärmixen och lite vaniljglass.

Tips

Om du låter kakan bli riktigt kall kan du också skära den i små fyrkanter och steka den frasig i stekpanna. Lägg den ovanpå vaniljglass och toppa med bärmixen.

Dela det här receptet med dina vänner!