Vegetarisk ärtsoppa
Publicerat:
2019-02-20Tillagningstid:
Så matig och god, dessutom är den helt vegansk. Den går utmärkt att frysa. Använder du torra ärtor? Räkna med 12 timmar för blötläggning utöver tillagningstid.
Ingredienser
6portioner
- 500ggula ärter, torkade
- 2-2½litervatten
- 4gula lökar
- 2morötter
- ca 100grotselleri, skalad
- 1msktimjan
- 1mskmejram
- 1msksalt
- 1lagerblad
- 2kryddnejlikor
- 1bit färsk ingefära, skalad
Garnering
- färsk timjan eller mejram
Så lagar du
1. Lägg ärterna i blöt minst 12 timmar i kallt vatten. Byt gärna blötläggningsvatten någon gång under tiden.
2. Häll av vattnet och koka upp ärterna med 2 liter vatten. Skumma under några minuter.
3. Skala och hacka löken. Lägg ner i grytan. Koka upp igen och skumma. Skala morötterna och grovriv dem och sellerin. Tillsätt rotsakerna, timjan, mejram, salt, lagerblad, kryddnejlikor och ingefära.
4. Låt sjuda under lock ca 1 ½ timme eller tills ärterna är mjuka. Späd med mer vatten om den är för tjock. Ta bort lösa ärtskal och lagerblad. Smaka av med peppar och eventuellt mer salt och kryddor.