5:2 Vegetarisk lasagne med champinjoner och zucchini

En stor, rund lasagne i en svart gryta hålls upp. På lasagnen ligger röda, ugnsstekta körsbärstomater.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här härliga lasagnen är utformad för att 5:2-dieten ska passa in så smidigt som möjligt i vardagen. Man lagar den nämligen på kvällen innan fastedagen och äter den som en vanlig middag tillsammans med familjen. Tricket är att man hoppar över att lägga ost på två bitar, de har man sen till fastedagen! Lasagne tar ju en stund att göra men som tur är räcker den till flera måltider. (276 kcal på bitarna utan ost).

Ingredienser

6portioner

Fyllning

  • 400g
    champinjoner (108 kcal)
  • 365g
    zucchini (51 kcal)
  • 9st
    lasagneplattor (504 kcal)
  • 60g
    spenat, färsk (14 kcal)
  • mozarella - valfri mängd

Vit sås

  • 230g
    vita bönor (246 kcal)
  • 2dl
    lätt crème fraiche (300 kcal)
  • 3st
    vitlöksklyftor (12 kcal)
  • 1tsk
    soja (3 kcal)
  • 1tsk
    senap (5 kcal)
  • 125g
    lättkeso (100 kcal)
  • 1krm
    salt

Tomatsås

  • 400g
    krossade tomater (160 kcal)
  • 200g
    gul lök (80 kcal)
  • 2tsk
    rapsolja (80 kcal)
  • timjan
  • oregano
  • chiliflakes
  • salt och peppar

Sallad (ej inräknad i kcal-innehåll)

  • 100g
    blomkål (25 kcal)
  • 20g
    spenat, färsk (5 kcal)
  • 1stänk
    citronjuice
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en stor ugnsform

2. Skiva champinjonerna i cirka ½ cm tunna skivor, lägg i ugnsformen och strö över lite salt. Låt stekas i ugnen ca 10-15 minuter tills de börjar bli torra.

3. Skiva zucchinin i tunna skivor, cirka ½ cm där också.

4. När champinjonerna är klara häller du över dem i en skål och lägger i zucchinin i formen istället. Låt dem torka lite i ugnen i cirka 10-15 minuter.

 

Vit sås

Ta fram en bunke och mixa vita bönor, crème fraiche, salt, vitlöksklyftor, soja och senap. Blanda sen ner keson med en sked.

 

Tomatsås

1. Skiva löken och stek i panna tillsammans med 2 tsk rapsolja och lite salt tills löken blir genomskinlig.

2. Häll i krossade tomaterna och smaka av med timjan, oregano, chili, salt och peppar (eller efter eget tycke och smak).

 

Montering

1. Börja med tomatsås i botten och varva sen med: lasagneplattor vit sås spenat champinjoner zucchini tomatsås etc.

2. Avsluta om du vill med att ha mozzarella på två tredjedelar av lasagnen. Lämna två tydliga bitar utan ost, de som ska va till fastedagen!

3. Skjuts in i ugnen i cirka 30 minuter.

 

Ät tillsammans med salladen (ej inräknad i totala kcal-innehållet), smaklig måltid!

Dela det här receptet med dina vänner!