Vegoburgare med fetaost, citron & rostad mandel med rosa tsatsiki
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 2skiva(or)dagsgammalt bröd, i bitar
- 1/2 dlvatten
- 300gsojafärs, tinad
- 150gkikärtor, kokta
- 1mskhickory grillsås (läs innehållsdeklarationen så den är fri från kött)
- 2tsksambal oelek
- 1dlrostad mandel
- 1stvitlöksklyfta
- 1mskfärska örtkryddor, hackade tex timjan, oregano, dill
- 1tsksvartpeppar, malen
- 1/2 tskspiskummin
- 100gfetaost, smulad (valfritt)
- 2 stekologiska citroner, det gula av skalet rivet
- 1/2 dlpotatismjöl
- smör eller olja till förstekning
Tillbehör
- 1sats(er)tsatsiki (nedan)
- 1sats(er)klyftpotatis (se separat recept)
- 4 stportionsbröd, delade
- 3sttomater, skivade
- 2stavokado, skivade
- 4stsalladsblad
Rosa tsatsiki
- 1/2 ströd lök, finriven
- 2stvitlöksklyftor, finrivna
- 1/2 stgurka, skalad, urkärnad och tärnad
- 3dlturkisk yoghurt
- salt, vitpeppar
Så lagar du
1. Förbered grillen. Gör klyftpotatis och tsatsiki (nedan).
2. Fixa burgarna: Lägg brödbitarna i en skål, häll på vatten och låt stå 10 minuter. Förbered övriga önskade tillbehör.
3. Mixa bröd, färs, kikärtor, grillsås, sambal, mandel, vitlök, örter och kryddor i matberedare med kniv. Rör ner ost, citron och potatismjöl till en fast smet.
4. Forma en liten biff, provstek i smör och provsmaka. Korrigera ev kryddning. Om biffen flyter ut tillsätter du mer potatismjöl.
5. Forma 4 burgare och förstek till gyllene färg, lägg upp på ett fat och värm på grillen. Förstekningen gör att burgarna inte fastnar så lätt.
6. Servera med potatis, tsatsiki och önskade tillbehör.
Rosa tsatsiki
1. Blanda samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
2. Om gästerna inte äter mejeriprodukter, uteslut fetaost och smör, eller gör en annan dressing, t ex het avokadosalsa eller guacamole.