Vegoburgare med fetaost, citron & rostad mandel med rosa tsatsiki

Vegoburgare med fetaost, citron & rostad mandel med rosa tsatsiki

Ingredienser

4portioner

  • 2skiva(or)
    dagsgammalt bröd, i bitar
  • 1/2 dl
    vatten
  • 300g
    sojafärs, tinad
  • 150g
    kikärtor, kokta
  • 1msk
    hickory grillsås (läs innehållsdeklarationen så den är fri från kött)
  • 2tsk
    sambal oelek
  • 1dl
    rostad mandel
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1msk
    färska örtkryddor, hackade tex timjan, oregano, dill
  • 1tsk
    svartpeppar, malen
  • 1/2 tsk
    spiskummin
  • 100g
    fetaost, smulad (valfritt)
  • 2 st
    ekologiska citroner, det gula av skalet rivet
  • 1/2 dl
    potatismjöl
  • smör eller olja till förstekning

Tillbehör

  • 1sats(er)
    tsatsiki (nedan)
  • 1sats(er)
    klyftpotatis (se separat recept)
  • 4 st
    portionsbröd, delade
  • 3st
    tomater, skivade
  • 2st
    avokado, skivade
  • 4st
    salladsblad

Rosa tsatsiki

  • 1/2 st
    röd lök, finriven
  • 2st
    vitlöksklyftor, finrivna
  • 1/2 st
    gurka, skalad, urkärnad och tärnad
  • 3dl
    turkisk yoghurt
  • salt, vitpeppar

Så lagar du

1. Förbered grillen. Gör klyftpotatis och tsatsiki (nedan).

2. Fixa burgarna: Lägg brödbitarna i en skål, häll på vatten och låt stå 10 minuter.  Förbered övriga önskade tillbehör.

3. Mixa bröd, färs, kikärtor, grillsås, sambal, mandel, vitlök, örter och kryddor i matberedare med kniv. Rör ner ost, citron och potatismjöl till en fast smet.

4. Forma en liten biff, provstek i smör och provsmaka. Korrigera ev kryddning. Om biffen flyter ut tillsätter du mer potatismjöl.

5. Forma 4 burgare och förstek till gyllene färg, lägg upp på ett fat och värm på grillen. Förstekningen gör att burgarna inte fastnar så lätt.

6. Servera med potatis, tsatsiki och önskade tillbehör.

Rosa tsatsiki

1. Blanda samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar.

2. Om gästerna inte äter mejeriprodukter, uteslut fetaost och smör, eller gör en annan dressing, t ex het avokadosalsa eller guacamole.

Dela det här receptet med dina vänner!