Vietnamesisk hot dog (Bánh mi)

Hot dogs

Publicerat:

Street food är bland det bästa som finns. Picklade grönsaker ger god syrlighet, hemmagjort bröd den perfekta comfort food-känslan och koriandermajonnäsen den extra kicken. Och så korven så klart - välj din favorit!

Ingredienser

6portioner

Korv

  • valfri korv (i programmet använder Kira korv på anka)

Bröd (Hot dog-semlor)

  • 1dl
    vatten
  • 2msk
    mjölk
  • 1tsk
    torrjäst
  • 1msk
    socker
  • ¾tsk
    salt
  • 2st
    ägg (smet och pensling)
  • 4dl
    vetemjöl
  • 2msk
    smör, rumstempererat

Koriandermajonnäs

  • 2kruk(or)
    koriander
  • 2st
    äggulor
  • tsk
    pressad saft från lime
  • 1nypa(or)
    salt
  • 1nypa(or)
    socker

Picklade grönsaker

  • 2dl
    risvinsvinäger
  • 1dl
    socker
  • 1dl
    vatten
  • ½tsk
    salt
  • ½st
    gurka
  • 2st
    morötter, skalade

Så lagar du

Bröd (Hot dog-semlor)
1. Värm vattnet och mjölken i kastrull till 42 grader. Blanda vatten, mjölk, socker och jäst i en bunke och låt stå i 3 minuter.

2.Vispa ägget lätt för hand. Blanda mjöl och salt i en skål. Nyppa i smöret och blanda i vätskan och ägget. Rör om tills det bildar en deg.

3. Lägg degen på en mjölad arbetsyta och börja arbeta degen så att du tillsätter mjöl lite åt gången. Ju lösare du lämnar degen, desto fluffigare bröd får du. Knåda degen i 10 minuter.

4. Lägg degen i en skål och ställ skålen på ett varmt ställe och låt degen jäsa i ca 2 h, tills den fördubblats i storlek.

5. Efter att degen jäst kan du forma 6 st bröd. Jäs semlorna i ca 1h ytterligare.

6. Sätt ugnen på 200 grader och pensla bröden med ägg.

7. Grädda bröden tills de är gyllenbruna, i ca 10 minuter.

Tips: Du kan tillreda dessa i god tid och frysa ner dem. Värm i ugnen före servering. Akta att du inte jäser bröden för länge, annars blir de platta.

Koriandermajonnäs
1. Blanchera koriandern i kokande vatten i ca 10-15 sekunder, flytta över till ett isbad för ca 1 minut, tills den svalnat. Lyft bort koriandern och tryck ut all vatten, torka väl.

2. Blanda olja och den blancherade koriandern till en grön olja i en blender eller matberedare. Sila oljan om du önskar.

3.  Se till att alla ingredienser har samma temperatur (rumstempererat) när du börjar med majonnäsen. Annars skär det sig lätt. Vispa äggulor, salt och limesaft fluffigt i en skål.

4. Ta fram en kastrull och ställ den på en blöt trasa. Ställ skålen på kastrullen den står stadigt, på så sätt kan du vispa med en hand och hälla olja med den andra.

5. Tillsätt några droppar korianderolja, vispa konstant. Tillsätt mer och mer olja droppvis. Efter ett tag när du ser att ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan lite fortare medan du vispar.

6. Smaka av majonnäsen med salt och socker. Om majonnäsen blir för tjock kan man späda med några droppar vatten.

Tips: Det går även bra att mixa ihop majonnäsen med en stavmixer eller i matberedare.

Tips: Koriandern blancheras så att oljan inte får en ful färg. Nu får den en fin, stark grön färg. Du kan förbereda smak oljan dagen före, så smaken förstärks. Sila i så fall oljan följande dag och ta fram den i god tid från kylskåpet, så att majonnäsen inte skär sig.

Picklade grönsaker
1.  Lägg alla ingredienser förutom gurkan och moroten i en burk med lock. Skaka om kraftigt tills sockret har smält.

2. Strimla gurkan och skalade morötterna riktigt tunt, t.ex. med hjälp av en julienne skalare, lägg i burken och ställ i kylen i åtminstone 30 minuter.

Servering
Servera korv, grönsaker och majonnäs i bröden. Njut!

Dela det här receptet med dina vänner!