Vietnamesisk nudelsallad med kyckling
Publicerat:
2022-02-28Tillagningstid:
En ljummen sallad med nudlar, friterad kyckling och nouk cham-sås som verkligen får mig att smakmässigt resa till en exotisk plats. Alltid lika uppskattad hemma hos mig. För ett vegetariskt alternativ, byt ut kycklingen mot fast tofu. I övrigt följ receptet.
Ingredienser
4portioner
Friterad kyckling
- 2kycklingbröst utan skinn, eller 1 paket (500 g) fast tofu
- 2klyftor vitlök
- ½röd chili
- 2msksesamolja
- ca 2dltempuramjöl
- 1litermatolja till fritering
Nouk cham-sås
- 1dlfisksås (vietnamesisk)
- 1dlvatten
- 2mskpalmsocker eller strösocker
- 2mskrisvinäger
- 3lime, saften
- 2mskfärsk ingefära, fint hackad
- 1mskvitlök, fint hackad
- 2mskcitrongräs (bara den ljusa delen), mycket fint strimlat
- 2röda chili med kärnor, finhackade
Nudelsallad
- 1paketalgnudlar eller ca 1 liter kokta kalla risnudlar
- 4salladslökar
- 2stora morötter
- ca 7dlgroddar (böngroddar, eller groddade kikärtor, mungbönor, linser)
- 2babygem salat
- 3msksolrosolja
- den friterade kycklingen (se ovan)
- ca 1dlnouk cham-sås (se ovan)
- 1dljordnötter (kan uteslutas)
- 1dlhackad koriander
Så lagar du
Friterad kyckling
- Skär kycklingbrösten i bitar ca 3x3 cm. Lägg i en skål.
- Hacka vitlök och chili fint och blanda samman med kycklingen och sesamolja. Låt marinera i 1 timme, eller så gör du detta dagen innan och låter det stå över natten övertäckt i kylen.
- Blanda samman tempuramjöl med kallt vatten enligt anvisning på paketet.
- Hetta upp oljan till ca 170 grader. Doppa kycklingbitarna i tempurasmeten och fritera dem tills de är klara i mitten, ca 5 minuter. Dela de större bitarna på mitten för att kontrollera att de verkligen är klara.
- Lägg dem på lite hushållspapper för att rinna av.
Nouk cham-sås
- Blanda alla ingredienser till såsen och rör runt så att sockret löser sig.
Nudelsallad
- Klipp nudlarna med en sax i mindre bitar. Då blandar de sig bättre med övriga ingredienser.
- Skala och strimla morötterna fint. Strimla även salladslöken. Skär babygem salaten i grova bitar.
- Hetta upp wokpannan och häll i olja. Stek grönsakerna hastigt på mycket hög värme i ca 30 sekunder.
- Tillsätt groddar och nudlar. Fräs i ytterligare 30 sekunder. Tillsätt kycklingen och nouk cham-sås.
- Fräs samman i knappt en minut. Toppa med jordnötter och hackad koriander. Servera med den resterande nouk cham-såsen i en separat skål.