Vietnamesisk sallad med regnbåge
Publicerat:
2020-03-11Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
Sallad
- ca 300gfärsk regnbågsfilé
- salt och peppar
- 1huvud gemsallad
- ca 3 dlblandade små späda salladsblad, gärna mangoldskott
- 1ask(ar)sockerärtor
- 3-4rädisor
- 1kruk(or)mynta
Garnering
- ½dlrostade sesamfrön
- 1knippa(or)koriander
- 3mskfriterat ris, om du vill
Dressing
- ½röd chili, finhackad
- 2klyfta(or)vitlök, hackade
- 2tskråsocker
- 2mskfisksås
- 3msklimejuice
Så lagar du
1. Salta regnbågsfilén cirka 30 minuter innan du skiva den så den blir lite fastare i köttet.
2. För extra crunch i salladen kan du även tillsätta friterat ris. Hetta upp 3 dl frityrolja i en liten kastrull tills den är 180 grader. Häll i 3 msk ris och fritera tills det börjar puffa något. Det tar bara ½–1 minut. Separera riset genom att hälla av riset och oljan genom en fintrådig sil i ett värmetåligt kärl. Salta riset lite medans det fortfarande är varmt.
3. Gör dressingen. Mortla chili, vitlök och lite salt i en mortel. Tillsätt socker, limejuice och fisksås och smaka av.
4. Skiva rädisor tunt, gärna med mandolin. Lägg i iskallt vatten. Skär sockerärtor i tunna strimlor. Lägg åt sidan.
5. Blanda salladskott med rädisor, sockerärtor och plockade myntablad och vänd ner 2–3 msk av dressingen.
6. Lägg gemsalladsblad på ett stort fat. Lägg på den dressade salladen. Skär laxen i tunna skivor, vänd den i resten av marinaden. Lägg fisken på salladen. Toppa med koriander, rostade sesamfrön och eventuellt friterat ris och servera.