Vietnamesisk sallad med regnbåge

Vietnamesisk sallad med regnbåge.

Publicerat:

Tillagningstid:

De friska och pigga smakerna av lime, mynta och vietnametisk fisksås gör det här till en beroendeframkallande smakbomb. Traditionellt gör man rätten med grillad och skuren biff men här serveras salladen och dressingen med pinfärsk regnbåge eller lax i tunna skivor.

Ingredienser

6 - 8portioner

Sallad

  • ca 300g
    färsk regnbågsfilé
  • salt och peppar
  • 1
    huvud gemsallad
  • ca 3 dl
    blandade små späda salladsblad, gärna mangoldskott
  • 1ask(ar)
    sockerärtor
  • 3-4
    rädisor
  • 1kruk(or)
    mynta

Garnering

  • ½dl
    rostade sesamfrön
  • 1knippa(or)
    koriander
  • 3msk
    friterat ris, om du vill

Dressing

  • ½
    röd chili, finhackad
  • 2klyfta(or)
    vitlök, hackade
  • 2tsk
    råsocker
  • 2msk
    fisksås
  • 3msk
    limejuice

Så lagar du

1. Salta regnbågsfilén cirka 30 minuter innan du skiva den så den blir lite fastare i köttet.

2. För extra crunch i salladen kan du även tillsätta friterat ris. Hetta upp 3 dl frityrolja i en liten kastrull tills den är 180 grader. Häll i 3 msk ris och fritera tills det börjar puffa något. Det tar bara ½–1 minut. Separera riset genom att hälla av riset och oljan genom en fintrådig sil i ett värmetåligt kärl. Salta riset lite medans det fortfarande är varmt.

3. Gör dressingen. Mortla chili, vitlök och lite salt i en mortel. Tillsätt socker, limejuice och fisksås och smaka av.

4. Skiva rädisor tunt, gärna med mandolin. Lägg i iskallt vatten. Skär sockerärtor i tunna strimlor. Lägg åt sidan.

5. Blanda salladskott med rädisor, sockerärtor och plockade myntablad och vänd ner 2–3 msk av dressingen.

6. Lägg gemsalladsblad på ett stort fat. Lägg på den dressade salladen. Skär laxen i tunna skivor, vänd den i resten av marinaden. Lägg fisken på salladen. Toppa med koriander, rostade sesamfrön och eventuellt friterat ris och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!