Vit saffranskladdkaka med hallongrädde
Publicerat:
2024-11-08Tillagningstid:
Det som gör att jag tycker om kladdkakor så mycket, förutom konsistensen, är att det är ett så sjukt tacksamt bakverk. Det kan varieras i det oändliga och passar att göra i nästintill alla smaker och utföranden. En favorit är denna saffranskladdkaka med vit choklad i smeten och en syrlig och god hallongrädde att servera till.
Ingredienser
8 - 10portioner
- 300gvit choklad
- 225gsmör
- 2paketsaffran à 0,5 g
- 3dlströsocker
- 3tskvaniljsocker
- 1nypa(or)salt
- 3dlvetemjöl
- 4stägg
- florsocker att pudra med
Hallongrädde
- 100gfrysta hallon
- 3dlvispgrädde
- 1mskvaniljsocker
Så lagar du
Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med bakplåtspapper.
- Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt saffranet och rör om tills det löst upp sig i smöret och du fått en fin, gul färg.
- Blanda samman alla ingredienser, inklusive saffranssmöret och den vita chokladen, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är vobblig.
- Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du toppar med hallongrädde.
- Mosa hallonen i en skål med en gaffel. Vispa upp grädde och vaniljsocker till mjuka toppar med elvisp. Vänd ner hallonmoset. Klart!