Vitlöksgratinerade vinbergssnäckor
Publicerat:
2020-04-27Tareq Taylor bjuder på en fransk klassiker i Trädgårdstider: Vitlöksgratinerade vinbärssniglar/vinbergssnäckor. Kalla dem snäckor eller sniglar, eller vad du vill. Mer franskt än så här blir det inte! Kolla i klippet för att lära dig hur man förbereder sniglarna.
Ingredienser
4portioner
- 24vinbergssnäckor, stora
- 3litervatten
- 1dlsalt, grovt
- ½dlättika
- 2morötter
- 100grotselleri
- 3dlvitt vin
- 1litervatten
- 1tsksalt
Vitlökssmör
- 150gsmör, rumstempererat
- 4klyfta(or)vitlök, pressade
- 1citron, saft och rivet skal
- ½dlpersilja, fint hackad
- ½tsksalt
Så lagar du
1. Låt vinbergssnäckorna gå på tidningspapper i fyra dagar för att de ska rensas ur.
2. Tvätta snäckorna i kallt vatten. Koka upp vatten ättika och salt. Koka dem i ca 8 minuter. Ta upp snäckorna och lägg dem i kallt vatten. Dra ut snigeln ur skalet. Skär bort matsmältningsdelen. Spara den yttersta muskeln.
3. Koka sniglarna med samtliga ingredienser tills de är möra. Det ta ca 1 timme.
4. Lägg tillbaka sniglarna i skalen som du kokt dem i och toppa med vitlökssmör.
5. Lägg på en saltbädd och gratinera i ugn på 230 grader tills de har fått fin färg.
6. Servera med nybakat bröd.
Vitlökssmör
1. Blanda samman alla ingredienser till ett slätt smör.