Vitlöksgratinerade vinbergssnäckor

Vitlöksgratinerade vinbärssniglar.

Publicerat:

Tareq Taylor bjuder på en fransk klassiker i Trädgårdstider: Vitlöksgratinerade vinbärssniglar/vinbergssnäckor. Kalla dem snäckor eller sniglar, eller vad du vill. Mer franskt än så här blir det inte! Kolla i klippet för att lära dig hur man förbereder sniglarna.

Ingredienser

4portioner

  • 24
    vinbergssnäckor, stora
  • 3liter
    vatten
  • 1dl
    salt, grovt
  • ½dl
    ättika
  • 2
    morötter
  • 100g
    rotselleri
  • 3dl
    vitt vin
  • 1liter
    vatten
  • 1tsk
    salt

Vitlökssmör

  • 150g
    smör, rumstempererat
  • 4klyfta(or)
    vitlök, pressade
  • 1
    citron, saft och rivet skal
  • ½dl
    persilja, fint hackad
  • ½tsk
    salt

Så lagar du

1. Låt vinbergssnäckorna gå på tidningspapper i fyra dagar för att de ska rensas ur.

2. Tvätta snäckorna i kallt vatten. Koka upp vatten ättika och salt. Koka dem i ca 8 minuter. Ta upp snäckorna och lägg dem i kallt vatten. Dra ut snigeln ur skalet. Skär bort matsmältningsdelen. Spara den yttersta muskeln.

3. Koka sniglarna med samtliga ingredienser tills de är möra. Det ta ca 1 timme.

4. Lägg tillbaka sniglarna i skalen som du kokt dem i och toppa med vitlökssmör.

5. Lägg på en saltbädd och gratinera i ugn på 230 grader tills de har fått fin färg.

6. Servera med nybakat bröd.

Vitlökssmör

1. Blanda samman alla ingredienser till ett slätt smör.

Dela det här receptet med dina vänner!