Wienerpekan
Publicerat:
2021-03-16Tillagningstid:
Frasiga och kladdiga wienerpekan med pekannötter och lönnsirap. Lätta att baka och en riktig höjdare till fikat.
Ingredienser
8portioner
- 8stsmördegsplattor
- 100gpekannötter
- 6msklönnsirap
- 3msksocker
- 1mskfärskost
- uppvispat ägg, till pensling
- pekannötter, till topping
- lönnsirap, till topping
Så lagar du
- Värm ugnen ugnen till 200 grader.
- Lägg 100 g pekannötter på en plåt och rosta mitt i ugnen i 5–7 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Mixa alla ingredienser till fyllningen slät med en stavmixer eller matberedare. Ställ smeten i kylen i ca 10 minuter.
- Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper, skär sneda remsor. Du kan antingen skära många tunna remsor eller 3 tjocka ränder.
- Lägg ca 1 msk fyllning på varje platta och vik in remsorna, som en fläta. Se till att nypa dem ordentlig, annars öppnas dom upp i ugnen.
- Värm ugnen till 225 grader. Pensla wienerbröden med ägg.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10–12 minuter.
- Ta ut, låt svalna på plåten och ringla över lönnsirap och garnera med pekannötter.