Wokad Vinägerkål
Publicerat:
2012-11-27Ingredienser
2portioner
- 300gkinakål
- 2sthackade salladslökar
- 3-4 cmfärsk ingefära
- 2,5 mskrisvinäger
- ½mskljus soja
- 1mskkinesiskt risvin eller torr sherry
- ½tsksalt
- 2tsksocker
- 1mskmajsmjöl utblandat i 2 msk kallt vatten
- 3-4 mskolja av neutral smak
Så lagar du
Dela kålbladen på mitten så att den lite stabbigare vita delen separeras från den tunnare gröna.
Skär kinakålen på längden i ½ centimeter breda strimlor.
Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna med höga kanter.
Fräs kinakålen någon minut eller tills den mjuknar. Börja med de kraftigare vita delarna och lägg i de tunnare gröna delarna mot slutet.
Ta upp kinakålen och lägg åt sidan.
Lägg i salladslöken och ingefäran och låt fräsa i oljan en halv minut.
Tillsätt de övriga ingredienserna och red av tills vätskan är såsig.
Lägg ner kinakålen igen, rör runt och låt den bli varm på nytt innan du lägger upp på fat och serverar omgående.
Fredrik om receptet:
Den här syrliga kinakålen eller salladskålen kan avnjutas
som ensamrätt, men gör sig ännu bättre i sällskap med annan mat. När man äter
kinesiskt försöker man välja rätter som balanserar varandra. Wokad vinägerkål hjäper
till att lyfta lite tyngre maträtter, som rödkokt sidfläsk eller fet fisk.
Eller varför inte förhöja julbordet? Ett tips är att laga denna rätt så sent
som möjligt, den går snabbt att svänga ihop och smakar bäst varm.