Yoghurtparfait med rabarber och sparrisgranité
Publicerat:
2016-05-09Ingredienser
4portioner
Parfait
- 2,5dlgrädde
- 2,5dlgrekisk yoghurt
- 1äggvita
- 80gsocker
Rabarber
- 4rabarber
- ½literrabarbersaft
- 1vaniljstång
Sparrisgranité
- 300gändbitar av sparris
- 1litervatten
- 150gsocker
- 1ekologisk citron
Så lagar du
Parfait
1. Koka upp sockret med lite vatten till 120 C. Vispa äggvita när sockret börjar närma sig 120 C. Häll sedan i sockerlag under kraftig vispning i kanten och vispa marängen kall.
2. Blanda försiktigt i vispad grädde och yoghurt. Frys i form/formar.
Rabarber
1. Skala rabarber. Skär i jämnlånga bitar. Lägg tätt i en ugnsfast form.
2. Slå på varm saft med urskrapad vaniljstång och täck med lock.
3. Sjud i ugn på 120 C tills de är mjuka, men inte sönderkokta. Låt svalna i lagen (spara lagen som saft).
Sparrisgranité
1. Koka upp socker och vatten med hackade ändbitar av sparris. Sjud i 10 minuter. Ta av från värme.
2. Riv i citronskal och pressa i juice. Låt svalna.
3. Pulsmixa med stavmixer och sila i en rostfri form.
4. Frys till den är stenhård. Skrapa med gaffel vid servering.
Servering
Servera parfaiten i botten. Lägg skuren rabarber över och toppa med skrapad sparrisgranité.