Zeinas baklava
Publicerat:
2020-09-30Tillagningstid:
Ingredienser
30 - 40portioner
- 6arkfilodeg
- 6dlhackade nötter efter smak. Välj mellan tex valnötter, pekannötter eller pistagenötter.
- ca 75gsmält smör, gärna osaltat
Smaksättning, välj mellan dessa eller blanda ihop alla smaker
- 1mskvaniljsocker
- 1mskrosenvatten
- 2tskkardemummakärnor, stötta
- 1½tskkanel
- ca 3dlvit sirap, färdigköpt på flaska
Garnering
- 1dlvalfria finhackade nötter. Pistagenötter är både vackert och gott att strö på baklavan
Så lagar du
1. Rosta nötterna som du har valt i ca 5 min i ugnen på 200°C.
2. Ta ut dem och gnugga dem lätt i en kökshandduk för att få bort det mesta av skalen. Finhacka eller kör snabbt några varv i matberedaren.
3. Blanda nötterna med smaksättning.
4. Ta ett ark filodeg och pensla med det smälta smöret, pensla försiktigt, filodeg går snabbt sönder. Håll de övriga fildogen övertäckt så den inte torkar ut.
5. Lägg ett till ark filodeg på och pensla med lite till smör. Strö nötter över hela filodegen och rulla sedan försiktigt som en rulltårta, lyft över den på en plåt och gör samma sak med de resterande filodeg/nötter.
6. Skär sedan rullarna försiktigt till lagom stora bitar. Varje rulle ska alltså ha 2 ark filodeg innan den rullas.
7. Värm ugnen till 175°. Pensla dina rullar med mer smör.
8. Baka gyllene mitt i ugn ca 35 min.
9. Så fort du tar ut den ringlar du massa sirap över. Du väljer själv hur mycket du vill ha på.
10. Låt den stå och svalna en stund. Strö sedan på finhackade nötter på toppen och ringla lite mer sirap så nötterna fastnar på toppen.
11. Låt den gärna stå 1-2 dagar innan servering.
Tips
Jag kombinerade pekannötter och valnötter i min baklava. Det går bra att hoppa över steget med att rosta nötterna. Tänk på att hålla filodegen övertäckt eftersom den snabbt torkar ut.