Zeinas palak paneer

Grytan med ris ,gurkraita sås och vitlöksnaan på en tallrik på ett sten bord.

Publicerat:

Tillagningstid:

Palaak paneer är en av de mest populära indiska rätterna. Inte konstigt, den är så fantastiskt god! Fyllig och smakrik gryta med spenat och paneerost. Man kan göra paneer själv hemma, förbered den gärna dagen innan så kan du enkelt laga hela rätten nästa dag.

Ingredienser

4portioner

Paneer

  • 2liter
    mjölk, 3% fetthalt
  • 1
    citron, eventuellt mer eller ca 3 msk citronsaft
  • ½tsk
    salt

Palak-gryta

  • 600g
    bladspenat, färsk
  • 1
    gul lök
  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • ca 1½msk
    ingefära, färsk
  • 1-2st
    gröna chili
  • 2st
    tomater
  • ca 1 dl
    grädde, kan uteslutas
  • smör och olja till stekning
  • ca 2dl
    vatten, till grytan

Kryddor

  • 2msk
    torkade bockhornsklöverblad, kan uteslutas
  • 2tsk
    garam masala
  • 1tsk
    spiskumminfrön, kan ersättas med vanlig spiskummin
  • 1tsk
    korianderpulver
  • ½tsk
    gurkmeja
  • ca 1-2tsk
    chilipulver
  • salt och peppar

Så lagar du

Paneer

1. Pressa citronen och sila bort eventuellt fruktkött från citronen.

2. Häll mjölken i en kastrull och koka upp. Ha inte alltför hög värme när du kokar upp mjölken för att då kan den lätt brännas vid i botten av grytan. När mjölken börjar koka, häller du i salt och citronsaften. Stäng sedan av värmen och ta bort från spisplattan.

3. Låt det stå i en liten stund tills mjölken skär sig och det börjar bildas klumpar. Tillsätt eventuellt mer citron om du tycker att det behövs, det brukar dock räcka bra med saften från en citron.

4. Lägg en ren och superfräsch kökshandduk på en sil. Häll mjölken över. Vänta tills vasslen har runnit igenom och krama sedan ur överflödig vätska. Forma sedan massan som ligger i duken till en rund ost.

5. Låt paneern ligga invirad i kökshadduken och lägg den sedan i en sil. Lägg något platt över, typ en tallrik och ställ sedan en tyngd över. Det ska vara något ganska tungt, jag hade min tunga mortel över. Låt ligga där i ca 60 min. Sen är paneern redo att användas. Jag gillar dock att låta paneern stelna i kylen en stund innan användning.

6. Skär osten i tärningar och ha det i en gryta.

Palak-gryta

1. Lägg bladspenaten i en gryta och häll över vatten tills det täcker spenaten. Koka upp och låt sjuda i 2 min. Sila sedan av och skölj spenaten direkt i kallt vatten så behåller den sin fina gröna färg.

2. Låt rinna av och lägg sedan i en mixer, mixa spenaten slät. Tillsätt eventuellt vatten om spenaten är svår att mixa. Man kan även finhacka spenaten. Ställ åt sidan. 

3. Hacka lök i tärningar, finhacka vitlöken, riv ingefäran, hacka tomaterna i små tärningar, finhacka chilin.

4. Hetta upp olja och en klick smör i en gryta. Stek vitlök, ingefära, spiskumminfrön och garam masala i ca 1 min under omrörning. Vänd i lök och chili och stek tills löken får färg. Vänd i tomat, resten av kryddorna och fortsätt stek en stund under omrörning. 

5. Häll över den mixade spenaten, tillsätt lite vatten, börja med ca 1 dl vatten. Låt koka under lock i ca 15-20 min.

6. Rör om med jämna mellanrum och låt inte grytan brännas vid i botten. Om grytan känns för vattning så låter du den koka utan lock, om den känns för tjock tillsätter du mer vatten.

7. Smaka av och krydda eventuellt mer. Häll i grädde och låt sjuda i 2-3 min till.

8. Skär paneern i tärningar. Du kan välja om du vill steka paneern i lite olja först eller vända ner direkt i grytan. Jag stekte inte mina, hällde ner dem direkt i grytan. Låt puttra på låg värme i 3-4 min.

9. Servera gärna grytan med ris och naan

Dela det här receptet med dina vänner!