Zeinas pitabröd
Publicerat:
2018-09-12Tillagningstid:
Ingredienser
15portioner
- 25gfärsk jäst eller 2 tsk torrjäst
- 5dlljummet vatten
- 1tsksocker
- 1½tsksalt
- 14dlvetemjöl special
Så lagar du
1. Lös upp jästen med ljummet vatten, häll i mjöl, salt och socker. Knåda degen ordentligt en bra stund. Minst 10 minuter för hand eller maskin tills du får en smidig och elastisk deg. Degen ska inte vara för kompakt, häll i så mycket mjöl det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg.
2. Häll sedan direkt ut brödet på mjölat bakbord (behövs inte jäsas efter knådning). Tryck ut 15 stycken bollar, lägg under två bakdukar eller ett tjockt baklakan. Detta så brödet inte får en torr skorpa. Låt vila i 10 minuter.
3. Kavla sedan ut en boll till ett runt bröd på cirka 15 centimeter i diameter. De ska inte vara för tunna men inte heller tjocka. Lägg rundlarna mellan två bakdukar eller ett lakan (en på undersidan och en på ovansidan). Låt jäsa i 1 timme och 30 minuter. Viktigt att brödet får jäsa så länge så de öppnas upp i ugnen.
4. Värm ugnen i god tid till högsta värmen (275 grader). Låt ugnen stå på högsta temperatur i cirka 15 minuter innan du gräddar bröden.
5. Klä plåtarna med bakpapper. Vänd försiktigt bröden så att brödets undersida kommer uppåt på plåten. Jobba varsamt så du inte “punkterar” det jästa brödet.
6. Baka sedan mitt i ugnen. Så fort brödet reser sig låter du den vara några sekunder och sedan öppnar du upp luckan och vänder på brödet med en stekspade och låt bakas i ytterligare 2 minuter. Brödet ska inte få färg utan bara bli genomgräddade.
7. Så fort du tar ut brödet lägger du den under dubbla bakdukar, viktigt att de täcks direkt, annars hårdnar de. Låt svalna under bakduken.
8. Servera med något gott och frys in de bröd som blir över samma dag. De håller sig i frysen upp till 4 månader. Det är bara att värma upp dem i en påse i micron innan servering.