Zeinas rimbobullar
Publicerat:
2019-09-25Tillagningstid:
Ingredienser
46portioner
- 50gfärsk jäst
- 4dlkall mjölk
- 400grumsvarmt smör
- 5msksocker
- 5tskvaniljsocker
- ca 12-14dlvetemjöl
Fyllning
- 200gsmör
- 5msksocker
- 5tskvaniljsocker
Glasyr
- 2dlflorsocker
- ca 1-2mskvatten
- ägg till pensling
Så lagar du
1.Värm smöret snabbt några sekunder i mikron tills den mjuknar. Det ska inte smälta. Du kan också låta det stå i rumstemperatur en stund.
2. Lös upp jästen i lite mjölk och blanda sedan i alla ingredienser till degen och knåda en bra stund tills degen blir smidig. Mjölken ska vara kall.
3. Dela degen i 4 lika stora delar. Täck med bakduk medan du snabbt blandar ihop fyllningen, degen ska inte ligga och jäsa. Den enda gången bullarna ska jäsas är efter du fyllt dem med smörkrämen.
4. Blanda alla ingredienser till fyllningen och vispa den fluffig med en elvisp.
5. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta (ca 30×30 cm) på ett mjölat bakbord.
6. Skär ut ca 12 lika stora degplattor. Lägg en klick smör i mitten av varje platta och vik in kanterna. Lägg bullarna i bullformar eller bakplåtspapper, täck med bakduk.
7. Låt jäsa i 2 timmar eller kylen över natten.
8. Värm ugnen till 200°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt kallna helt.
9. Blanda florsocker med lite vatten tills du får en trögflytande smet. Ringla över bullarna med en sked. Låt glasyren stelna.
Tips
Om du vill frysa in bullarna ogräddade kan du antingen låta dem jäsa först och sen sätta in dem i frysen. Lägg dem sedan direkt på en plåt när de fortfarande är djupfrysta och baka dem i ugnen i ca 12 minuter. Du kan även frysa in dem innan de jäser. När de sen ska tillagas låter du dem först tina upp i rumstemperatur i några timmar, då jäser de samtidigt som de tinar. Sen bakar du dem i ugnen som vanligt. Bullarna kan även frysas in när de är gräddade fast utan glasyr. Glasyren blir vattnig efter den varit i frysen.