Zeinas rimbobullar

Zeinas rimbobullar på ett glasfat med fot.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rimbobullar är en blandning mellan wienerbröd och vanliga bullar. Fyllda med vaniljsmör och glaserade med socker och väldigt goda. Det är mycket smör i degen och därför påminner de om wienerbröd. Tänk inte ens tanken att använda margarin till dessa. Smör ska det vara för att de ska bli supersmarriga. Till skillnad från klassiska bullar ska dessa bara jäsas 1 gång. Du kan även kalljäsa bullarna i kylen över natten eller frysa in dem ogräddade, praktiskt att ha frysen laddad.

Ingredienser

46portioner

  • 50g
    färsk jäst
  • 4dl
    kall mjölk
  • 400g
    rumsvarmt smör
  • 5msk
    socker
  • 5tsk
    vaniljsocker
  • ca 12-14dl
    vetemjöl

Fyllning

  • 200g
    smör
  • 5msk
    socker
  • 5tsk
    vaniljsocker

Glasyr

  • 2dl
    florsocker
  • ca 1-2msk
    vatten
  • ägg till pensling

Så lagar du

1.Värm smöret snabbt några sekunder i mikron tills den mjuknar. Det ska inte smälta.  Du kan också låta det stå i rumstemperatur en stund.

2. Lös upp jästen i lite mjölk och blanda sedan i alla ingredienser till degen och knåda en bra stund tills degen blir smidig. Mjölken ska vara kall. 

3. Dela degen i 4 lika stora delar. Täck med bakduk medan du snabbt blandar ihop fyllningen, degen ska inte ligga och jäsa. Den enda gången bullarna ska jäsas är efter du fyllt dem med smörkrämen.

4. Blanda alla ingredienser till fyllningen och vispa den fluffig med en elvisp.

5. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta (ca 30×30 cm) på ett mjölat bakbord.

6. Skär ut ca 12 lika stora degplattor. Lägg en klick smör i mitten av varje platta och vik in kanterna. Lägg bullarna i bullformar eller bakplåtspapper, täck med bakduk.

7. Låt jäsa i 2 timmar eller kylen över natten.

8. Värm ugnen till 200°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt kallna helt. 

9. Blanda florsocker med lite vatten tills du får en trögflytande smet. Ringla över bullarna med en sked. Låt glasyren stelna. 
 
Tips
Om du vill frysa in bullarna ogräddade kan du antingen låta dem jäsa först och sen sätta in dem i frysen. Lägg dem sedan direkt på en plåt när de fortfarande är djupfrysta och baka dem i ugnen i ca 12 minuter. Du kan även frysa in dem innan de jäser. När de sen ska tillagas låter du dem först tina upp i rumstemperatur i några timmar, då jäser de samtidigt som de tinar. Sen bakar du dem i ugnen som vanligt. Bullarna kan även frysas in när de är gräddade fast utan glasyr. Glasyren blir vattnig efter den varit i frysen.

Dela det här receptet med dina vänner!