Tikka masala
Publicerat:
2022-02-23Förberedelsetid:
Tillagningstid:
En fantastisk indisk gryta med underbara smaker. Servera med Raita och vitlöksnaan! Enkelt att förbereda och tillaga!
Ingredienser
4portioner
Marinad
- 800gkycklingfilé
- 1dlturkisk yoghurt
- 2tskgaram masala
- 0,5tsksvartpeppar
- 1tskkorianderpulver
- 1mskpaprikapulver
- 1tsksalt
Tomatsås
- 400gkrossade tomater (1pkt)
- 4msktomatpuré
- 3dlgrädde
- 1 stgul lök
- 2 stvitlöksklyftor
- 1mskfärsk riven ingefära
- 1 ströd chili (om du gillar hetta)
- 2tskspiskummin
- 1tskmald bockhornsklöver (kan uteslutas eller ersättas med senapsfrön)
- 0,5tskgurkmeja
- salt
- olja till stekning
Serveringsförslag
- jasminris
- naan
- koriander till garnering
- lime att pressa över
Så lagar du
Marinad
- Hacka kycklingfiléerna i bitar.
- Blanda yoghurten med alla kryddor till marinaden och vänd i kyckling.
- Täck bunken och låt marineras 1 h i kylen. Du kan även låta kycklingen marineras över natten i kylen.
Tikka masala
- Hacka löken i tärningar och stek dem mjuka i olja. Tillsätt pressad vitlök, riven ingefära, hackad chili, spiskummin, bockhornsklöver och gurkmeja.
- Fräs allting, utan att det bränns vid, under ständig omrörning i ca 1 min. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till.
- Vänd i kycklingen tillsammans med yoghurtmarinaden. Stek allting under omrörning tills kycklingen inte är rå, ca 5-6 min.
- Blanda i krossad tomat, grädde, salt, peppar och låt koka upp. Sänk värmen och låt allting sjuda långsamt under lock i ca 20 min. Rör om i grytan med jämna mellanrum.