Så är skolan under pandemin


SVT Nyheter har pratat med 105 gymnasieelever från hela Sverige för att ta reda på hur pandemin har påverkat deras skolgång.

Det sociala

Många gymnasieskolor har bedrivit distansundervisning under perioder. Men hur känns det egentligen att plugga hemifrån?

Har du lärt dig mer eller mindre, än du brukar?

Över hälften av eleverna upplever att de lär sig mindre när de är hemma. Elever på praktiska linjer har det speciellt svårt.

– Jag har lärt mig kanske tio procent av det jag brukar lära mig i skolan, säger en elev.

Hur tror du att dina betyg kommer att påverkas?

Fler än var fjärde elev som SVT har pratat med räknar med att få sänkta betyg. Många uttrycker oro över om de kommer att räcka för vidare studier.

– Nu när vi är hemma är det svårare att räkna och få den hjälp man behöver, säger en orolig elev.

Har du upplevt trängsel när du har varit i skolan?

Matsalen och korridorerna är områden där eleverna beskriver att det är svårt att hålla avstånd.

– Ofta i matköerna kunde det vara 30–40 personer som stod i kö, och då är det svårt att hålla avstånd, säger en elev.

På vilket sätt har du oftast fått lunch?

45 av de tillfrågade eleverna uppger att de har lagat sin egen lunch hemma.

– Jag brukar äta frukost under andra lektionen, sedan äter jag när det finns tid. Har varit jobbigt att hålla tiderna, säger en elev.

Elevernas egna ord till politikerna om att studera på distans

Använd knapparna eller svajpa för att bläddra

Slide 1 of 13
  • Distansundervisning påverkar hälsan och elever borde prioriteras mer. Betygen påverkas och man mår inte bra. Vissa tycker att det är okej, men majoriteten gör det inte.

    /Noor Younus, 19 år

  • Jag förstår att man tagit de besluten som man tagit, men att man kanske hade kunnat låta sista årets elever få vistas i skolan som vanligt. Och låta ettor och tvåor vara hemma på distans.

    /Agner Friberg, 18år

  • Fortsätt göra som ni gör. Fortsätt med de regler som finns. Hade kanske velat se strängare regler för munskydd i kollektivtrafiken, men kanske inte går med Sveriges lagar idag.

    /David Tollbo, 17 år

  • Vad vi än gjort i Sverige så har det inte funkat. Vi kan lika gärna dra tillbaka till skolan igen och fixa betygen i alla fall.

    /Shahim Mehrabi, 17 år

  • Jag tycker man ska införa striktare regler och inte rekommendationer för att minska smittspridningen. Tuffare tag - det är en seriös sjukdom med seriösa konsekvenser.

    /Sirak Solomon, 19 år

  • Jag förstår deras beslut men det här handlar om vår framtid och då känns beslutet att ha distansundervisning mycket sämre. Det känns lite taskigt på något sätt.

    /Roxanna Bartos, 18 år

  • Man måste tänka på allas bästa och jag tycker att de skött det bra.

    /Emilia Eriksson, 16 år

  • Man får inte underskatta behovet av det sociala. Det är viktiga beslut att tänka på pandemin men man måste tänka på det sociala och måendet när man stänger ner.

    /Erik Gustafsson, 18

  • Det känns som att distansundervisning är rätt val, men jag önskar att vi kunde ha fått vara i skolan någon dag i veckan. Man blir så isolerad.

    /Saga Johansson, 18

  • Jag känner att vi som går i trean och läser praktiska ämnen inte har prioriterats. Jag hade önskat att man hade anpassat så att vi kunde gå i skolan tillräckligt för att klara våra moment.

    /Lowa Aronsson, 18 år

  • Om smittspridningen är hög är det bättre att dra ut på distansundervisningen, hellre än att förkorta den. Vi vill kunna ha vår student.

    /Julia Pezo, 18 år

  • Jag tycker vi skulle kunna varit i skolan växelvis hela tiden - som vi har det nu. Nu är ettorna här och nästa vecka är vi hemma och då är tvåorna här. Så man inte bara är själv hela tiden.

    /Erik Byström, 16 år

  • Jag tycker att det är extremt tråkigt med situationen som är, men det är ju samma överallt. Jag tänker mig att de har gjort det bästa de kan av situationen.

    /Markus Åskag, 18


Reportrar:


Anna Adersjö, Albin Aghamn, Jennifer Alm, Beatrice Emmerik, Moa Ferm, Maja Flygt, Hannes Forsell, Gunilla Fritze, Malin Gotlin, Robert Gustavsson, Johan Hedlund, Ylva Holmgren, Arvid Jansson, Kaisa Lappalainen, Erica Larsson, Sara Leijman, Jasmin Lindberg, Linda Mathillas, Simon Melin, Elin Schwartz, Kristofer Ström, Carl Bruno Tersmeden, Ida Thellenberg, Fredrik Weibull och Martin Wik

Redigering:


Anja Löfman, Bernhard Öhrstedt och Hanna Degerström

Datajournalist:


Helena Bengtsson

Webbproduktion:


Martin Hedström och Linnea Heppling


Publicerad: 10 februari 2021