Roblox är ett av världens mest spelade spel bland unga. Drygt sex av tio barn i Sverige mellan 8 – 13 år har spelat det under året.
Vet du som förälder vad spelet går ut på?
0
0 kr
Det här är spelarens karaktär som man köper olika kläder och tillbehör till. I spelet handlar man för, så kallade, Robux – som i sin tur köps för pengar. En kostar ungefär 16 öre.
Vi börjar med att köpa hår till vår karaktär, 95 robux kostar ”Beautiful hair for beautiful people” – som frisyren heter i spelet. För tillfället är det en av de mest sålda på marknaden.
Lägg till en tröja för 100 robux, eller 16 kronor.
Många föremål kostar ungefär så här mycket, men en del är också gratis. Däremot är det inte ovanligt att man köper många ombyten.
Drygt var femte spelare betalar dock – och spenderar omkring 200 kronor i månaden, enligt Roblox egen kvartalsredovisning.
Föremål kan också säljas av spelare på en Blocket-liknande marknad, där värdet kan öka flera hundra gånger.
Som den här hjälmen som såldes av en användare i november 2022 för 69 miljoner robux. Det är den dyraste försäljningen på marknaden i skrivande stund och som med dagens växelkurs blir omkring 11 miljoner kronor.
Ursprungligen såldes den i december 2010 i en begränsad upplaga för 13 337 robux, drygt 2 100 kronor idag.
Med sin karaktär spelar man olika slags upplevelser, eftersom Roblox är en plattform där man bygger upp sina egna världar och spelregler.
Det är svårt att säga hur många som råkar ut för det, men när SVT:s reporter Tea Lange testade spelet så dröjde det inte länge innan hon blev lurad. Se klippet nedan.
Det finns ingen statistik över detta, därför bad Lilla Aktuellt sina tittare att svara på en kort enkät i Duo-appen
Av drygt 2 600 barn svarade 2 av 3 att de spelar Roblox, hälften av de svarande är 10 - 11 år gamla.
640 barn svarade i enkäten att de blivit lurade i Roblox, vanligast bland de svarande var att bli av med föremål till ett värde av 0 - 50 kronor.
Ja, det bör man. Men bara 54 barn svarade att de faktiskt gjorde en anmälan till polisen.
– Bara man får klart för sig att den här digitala varan är en vara som vilken som helst, då är det egentligen ingen skillnad på om det är en digital vara eller en fysisk vara, säger kriminalinspektör Anders Lindberg.
Det är också svårt för polisen att utreda brottet, vilket SVT har rapporterat om.
I Lilla Aktuellts enkät var det också vanligare att barn inte berättade för sina föräldrar att de blivit lurade.
Här kommer därför ett frågespel du kan spela med ditt barn som går igenom några av de vanligaste sätten som spelare luras i Roblox, kanske vågar de då berätta om de själva råkar ut för det.
Foto: Roblox/SVT
Publicerad: 6 december 2023