Torka och höga temperaturer har återigen lett till en sommar med skogs- och terrängbränder i Europa. Turistorter i Grekland och Turkiet har evakuerats och tusentals har tvingats fly lågorna. Även i USA och i Ryssland härjar bränder som slukat stora områden. På vissa håll liknas förödelsen som elden lämnat efter sig vid en biblisk katastrof.
Både på fastlandet och i den grekiska övärlden har glödande infernon uppstått. På svenskbekanta resmål som Kreta och Rhodos har luften fyllts av rök och himlen lyst upp av lågorna. På den senare ön orsakade bränderna upprepade strömavbrott.
Även på landets näst största ö Evvia har extremvärmen, med väl över 40 grader, orsakat bränder - en del av ön uppges helt ha skurits av. Premiärministern Kyriakos Mitostakis har beskrivit sommaren som mardrömslik.
I vårt östra grannland har räddningstjänsten kämpat mot den största skogsbranden på 50 år. Över 300 hektar tros ha slukats av lågorna i Kalajoki i Norra Österbotten. Sverige stod redo att bistå med brandflyg, något som inte behövdes för att få kontroll på branden.
Redan tidigt i juli fanns det risk för skogsbrand i hela landet, enligt Meteorologiska institutet. Men större skogsbränder är ett ovanligt fenomen i Finland säger institutets forskningschef Ari Karppinen, som bland annat hänvisar till hur de finska skogarna ser ut.
- När skogsbruken är mindre och på så sätt bildar mindre områden, är det lättare att kontrollera bränderna. Dessutom är det mest tallskog här, som brinner sämre än gran, säger han till Svenska YLE.
De över 200 bränderna som framför allt härjat i landets södra delar är nu under kontroll, meddelar regeringen. Men priset mäts i människoliv. Minst åtta personer, flera av dem räddningsarbetare, har omkommit. Och flera andra har fått fly hals över huvud i båtar för att undkomma lågorna.
Regeringen har fått kritik för att inte göra tillräckligt och för att åtminstone inledningsvis ha tackat nej till flera erbjudanden om internationell hjälp.
I Sibirien, med de lägsta vintertemperaturerna bortsett från Antarktis, är skogsbränderna på sommaren inte bara ett tecken på klimatförändringarna. När lågorna sveper över tundran och lämnar ett kargt landskap efter sig innebär det att växthusgaser som lagras i marken frigörs då permafrosten tinar.
I den jättelika delrepubliken Sacha, Rysslands till ytan största, i nordöstra Sibirien beräknas bränderna redan ha frigjort mer gaser än under hela fjolåret, enligt EU-organisationen Copernicus. Totalt har över 4 miljoner hektar brunnit i år. Röken har nu färdats över 300 mil och nått hela vägen till Nordpolen, vilket enligt Nasa är "första gången i den dokumenterade historien".
På den Iberiska halvön brukar Portugal vara det land som drabbas hårdast av bränder under årets varma månader. Men i år är det grannlandet Spanien som fått se delar av landskapet, inte minst i öster, förstöras av lågorna.
I slutet av juli tvingades flera byar i Katalonien evakueras när en brand som slukat minst 1 500 hektar drog fram. Lantbrukare uppmanades att rensa åkrar från grödor för att hindra brandens framfrart. Även i regionen Castilla-La Mancha har ett antal bränder härjat. Bland annat i Liétor, strax norr om Murcia, där minst 2 500 hektar drabbats.
En värmebölja som slog till i slutet av juli har bäddat för bränder i stora delar av landet, bland annat i närheten av huvudstaden Skopje. Över 3 000 hektar uppskattas ha brandhärjats och lokala myndigheter får stöd av räddningstjänsten från flera länder, däribland Österrike och Slovenien.
Det relativt unga landet har begränsade resurser för brandbekämpning enligt Röda korset, som beskriver hur bristen på bland annat vattenbombande helikoptrar bidragit till att bränderna spridits ytterligare. En person ska ha omkommit i bränderna, enligt hjälporganisationen.
I delar av Nordamerika är befolkningen van vid skogs- och terrängbränder. Och även om den så kallade Dixiebranden i Kalifornien hittills är mindre än fjolårets rekordbrand, August Complex, verkar säsongen vittna om hur brandtrenderna förändras.
Årets bränder startade tidigare än vanligt och sedan 80-talet har den totala ytan som brandhärjas dubblerats, enligt forskare vid Columbia University. Förutom Kalifornien har även grannstaten Oregon drabbats hårt av den så kallade Bootlegbranden, vars rök färdades hela vägen till USA:s östkust.
Julius Bengtssontext
Felix Blomvideo
Iva Horvatovicwebbproduktion
Publicerad: 09 augusti 2021