Fyra glaciärer har försvunnit på fyra år – se skillnaden här

Avsmältningen i Sverige har varit brutal de senaste åren – våra glaciärer tinar bort. Och de tinar snabbt.

– Minst fyra glaciärer har försvunnit under de sista fyra åren. Motsvarande 2 500 fotbollsplaner har smält bort sedan 2008, säger Björn Olander, Lantmäteriet.

Här ser du två bilder från samma plats på Artfjället i september 2014 och augusti 2024. Dra i reglaget för att se hur det förändrats. Foto: Erik Sandén/Västerbottens museum (2014) och Daniel Sjödahl/Västerbottens museum (2024)

På Artfjället väster om Hemavan har en massiv snölega, sex meter hög, som funnits i 2 500 år , försvunnit i år. Det upptäcktes i höstas av arkeologen Erik Sandén, som i många år sommartid letat efter fornfynd högt uppe i fjällen.

– Nu var snölegan helt borta. Jag flög över för något år sedan och då fanns den kvar, säger Erik Sandén som fotat snöväggen från samma position sedan 2014.

Video: Se den extrema förändringen

Laddar...

Det allt varmare klimatet och de kortare vintrarna får dramatiska konsekvenser för Sveriges 280 glaciärer, från Helagsfjällen i söder till Riksgränsen i norr. Förutom att fyra glaciärer försvunnit helt de senaste åren så har den totala mängden is minskat snabbt. Glaciärernas yta har minskat från 220 till 216 kvadratkilometer de senaste fyra åren, visar en ny undersökning från Lantmäteriet.

– Det är enorma ytor som försvunnit, det är ofattbart. Vi ser oftare att isarna kollapsar och rasar in, säger Björn Olander.

Bilder på platåglaciären Ålmåjjiegna i Padjelanta nationalpark tagna 1960 respektive 2022. 1960 var glaciären i ett stycke och var 10,3 kvadratkilometer stor, större än den nuvarande största glaciären i Sverige. Den har nu smält till fyra mindre delar. Foto: Lantmäteriet

Stora och snabba förändringar i fjällkedjan

– Det är en brutal förändring. Årets avsmältning är ännu mer omfattande än ”katastrofsommaren” 2018, sa Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms universitet, till SVT efter att glaciären i Sylmassivet kollapsade i slutet av september.

Ylva Sjöberg forskar vid Umeå universitet om förändringar i klimatet, och menar att vi nu ser väldigt snabba förändringar i fjällkedjan i Sverige, särskilt den här sommaren.

– Det är det som arkeologerna sett på Artfjället, att snön som ofta ligger kvar på olika platser börjar smälta bort. Och det är dramatiskt.

Påverkar hur mycket vatten vi har

Konsekvenserna av att glaciärer och snölegor försvinner från fjällen kan bli stora, menar hon.

– Det påverkar hur mycket vatten vi har i landskapet. Isen i glaciärerna ger vatten i fjällvärlden hela sommaren när den smälter. Samma sak med snöfläckarna och snölegorna som kanske ger mer lokalt vatten till växtlighet.

Video: Det händer när isarna försvinner

Laddar...

Fakta glaciärer

  • I Sverige finns idag 280 glaciärer, från Helags i söder till Beaivvejietnja i norr.

  • Landets största glaciär är Salajiekna som är drygt nio kvadratkilometer stor, vilket motsvarar 1 300 fotbollsplaner.

  • Den största uppmätta tjockleken är 270 meter, från Mårmaglaciären norr om Kebnekaise.


Källa: Lantmäteriet


Visa

Relaterat

Johan Everljung

SVT DatajournalistikWebbproduktion

Publicerad: 12 oktober 2024