Fienderna bakom den blodiga våldsvågen





Barn som anlitas för att utföra mord och sprängningar. Gängledare som styr från utlandet och kräver blodshämnd. Här är de två utpekade ledarna i Stockholms gängkrig.

På juldagen 2022 sköts en man till döds i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Det blev starten på den våldsvåg som just nu härjar i Stockholm, Uppsala och flera andra städer.

Skottlossningar, mord och sprängningar sker på restauranger, torg och i lägenhetshus – mitt i människors vardag. Vid flera tillfällen har också oskyldiga personer fallit offer för gängens hänsynslösa metoder. Däribland den 43-årige Tesfamichal Beraki som sköts ihjäl vid Farsta centrum när två personer öppnade eld en lördagskväll i juni 2023.

I centrum för det ökande våldet står två kriminella nätverk: Dalen och Foxtrot. Samtidigt sitter ledarna för de tongivande gängen långt ifrån Sverige och misstänks beordra våldsdåd.

Rawa Majid, känd som “Kurdiska räven” och ledare för Foxtrot, lämnade Sverige redan sommaren 2018. Först bodde han i irakiska Kurdistan, men numera håller han till i Turkiet där han också har fått medborgarskap.

Han är häktad i sin frånvaro för grovt narkotikabrott och förberedelse till mord. Han har tidigare dömts för en rad brott som häleri, grov stöld och ytterligare ett narkotikabrott. Sverige har begärt att få honom utlämnad, men har fått avslag från Turkiet.

På andra sidan konflikten står Mikael Tenezos, kallad för “Greken” och ledare för Dalennätverket. Han ska befinna sig i Mexiko, enligt uppgift till SVT Nyheter. Även Mikael Tenezos är häktad i sin frånvaro, för grov narkotikasmuggling och penningtvättbrott. Han har tidigare dömts för olovlig körning, rattfylleri, olaga intrång och ytterligare fall av narkotikabrott.

Minidokumentär: Så blev Rawa Majid ”Kurdiska räven”

Enligt polisen handlar konflikten i grunden om vem som ska kontrollera narkotikahandeln i Sundsvall och Stockholm.

Dåden har resulterat i otaliga hämndaktioner vilket lett till en mycket blodig våldsspiral. I flera fall är det unga personer som utfört skjutningar och sprängningar – eftersom det blivit allt vanligare att rekrytera barn till gängkriget.

Under första halvåret 2023 var 162 personer under 18 år häktade för allvarlig brottslighet. Motsvarande siffra för samma period 2022 var 87 personer.

Parallellt med konflikten mellan nätverken skakas Foxtrot av en intern splittring, som gjort att våldet nått hela vägen till Rawa Majids tillflyktsort. Enligt uppgift till SVT Nyheter var dödsskjutningen av en 60-årig kvinna i Gränby i början av september troligen en hämnd på en skottlossning mot en adress i Istanbul.

Dessutom finns misstankar om att anhöriga till Rawa Majid har varit måltavlor för dåd i Sverige.


Eller läs mer om de andra 29 gängen och deras medlemmar som SVT Nyheter Stockholm har granskat utifrån domar och myndighetsdokument.

Välj vilket gäng du vill titta på i listan nedan.

Välj gäng...

Foxtrotnätverket

I en musikvideo publicerad på YouTube i januari 2022 visas ringar föreställande rävar upp – en symbol för nätverket.

Nätverket Foxtrots kärna består av en tongivande kriminell person, ledaren Rawa Majid (också kallad “Kurdiska räven”) och hans förtrogna som har ledande roller i kriminella nätverk i olika områden runt om i Sverige.

Rawa Majids turkiska pass

Polisen bedömer att nätverkets brottslighet “i hög grad” är toppstyrd av Rawa Majid från Turkiet där han också fått medborgarskap. Det handlar om storskalig narkotikasmuggling till Sverige – narkotika som sedan distribueras till andra kriminella aktörer och nätverk, främst i Stockholm men även nationellt och internationellt.

Bro-nätverket och Zero-nätverket, två kriminella nätverk med bas i Bro och Jordbro, har fungerat som utförare åt Foxtrot. Även May-nätverket ses som en allierad i den pågående konflikten, men nu har flera allianser spruckit enligt uppgift till SVT.

Foxtrot kan kopplas till flera våldsdåd i Stockholmsregionen, enligt polisen.

Rawa Majid är internationellt efterlyst sedan sensommaren 2020 och häktad i sin frånvaro för grovt narkotikabrott och förberedelse till mord.

Till följd av intern splittring i Foxtrot har våldet nått hela vägen till hans nuvarande tillflyktsort. Enligt uppgift till SVT Nyheter var dödsskjutningen av en 60-årig kvinna i Gränby i början av september troligen en hämnd på flera våldsdåd i Turkiet senaste tiden.

Läs mer här


Medlemmar i Foxtrotnätverket


Ledare: Rawa Majid (Kurdiska räven). Född 1986. En av Sveriges ledande narkotikadistributörer enligt polisen. Nätverket har stöttning från flera andra nätverk i Stockholm, bland annat May-nätverket och Zero-nätverket. Han är internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro för grovt narkotikabrott och förberedelse till mord. Han har tidigare dömts för en rad brott som häleri, grov stöld och ytterligare ett narkotikabrott. Sverige har begärt att få honom utlämnad, men har fått avslag från Turkiet. Dömdes 2009 till åtta år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott och 2015 dömdes han till ett år och nio månaders fängelse för medhjälp till grov misshandel och medhjälp till människorov.

Medlem 1: Född 1999. Dömdes till fyra år och sex månaders fängelse i hovrätten för allmänfarlig ödeläggelse efter en sprängning i Kista i januari 2023. Dömdes till skyddstillsyn för narkotikabrott 2022.

Medlem 2: Född 1997. Dömdes till två år och nio månaders fängelse i hovrätten för grovt narkotikabrott 2023. Dömdes till tre år och sex månaders fängelse för grovt vapenbrott och grov misshandel 2020.


Vårbynätverket

Medlemmarna i Vårbynätverket förekommer på flera gruppbilder i polisens förundersökningar. Hör polisen förklara gängets struktur och vilka konflikter nätverket haft de senaste åren i klippet.

Vårby


Ett hierarkiskt uppbyggt nätverk av personer från Vårby, Vårberg och Alby. Gänget har en ledare med flera personer under sig. 2021 dömdes ett 20-tal personer i nätverket till långa fängelsestraff för bland annat mordförsök, människorov, synnerligen grova vapenbrott och narkotikabrott. Utredningen visade att ledaren styrde den brottsliga verksamheten från Spanien. Personerna i nätverket betalade en medlemsavgift på 3 000 kronor varje månad, för att finansiera bland annat bilar och vapen. De senaste åren har Botkyrkanätverket slagits samman med Vårbynätverket. Ledaren och flera andra personer i Vårbynätverket har haft en lång konflikt med ledaren och andra medlemmar i May-nätverket, som är verksamma i samma område.

Läs mer här


Medlemmar i Vårbynätverket


Ledare: Chihab Lamouri. Född 1988. Styrde hela verksamheten från Spanien. Dömdes till 17 år och 10 månaders fängelse för bland annat mordförsök, stämpling till mord, människorov och rån i Encrochat-målet 2021.

Platschef: Född 1992. Bror till ledaren. Styrde över narkotikahandeln i Vårby. Inblandad i kidnappningen av rapparen Einár. Dömdes till tolv års fängelse för bland annat medhjälp till mordförsök, människorov och rån i Encrochat-målet 2021.

Mellanchef: Född 1987. Bror till ledaren. Dömdes till sex års fängelse för grovt narkotikabrott i Encrochat-målet 2021.

Utförare: Född 1998. Inblandad i kidnappningen av rapparen Einár. Dömdes till 13 års fängelse för bland annat mordförsök och människorov i Encrochat-målet 2021.

Utförare/chaufför: Född 1996. Dömdes till livstids fängelse för Kungens Kurva-mordet 2020.


Bandidos

Medlemmarna i Bandidos Stockholm syns på flera gruppbilder i polisens kartläggning från 2022. Några av dem har ledande positioner och har koppling även till Bredängsnätverket.

Stockholm


Bandidos Stockholm och undergrupperingen X-Team är ett av flera så kallade självmarkerande gäng, som använder västar, tröjor och tatueringar med gängloggan för att visa sin tillhörighet. Enligt polisen besitter de ett stort våldskapital. Bandidos Stockholm har genom åren ofta lierat sig med Bredängsnätverket och flera medlemmar har kopplingar till de båda gängen.

Läs mer här


Medlemmar i Bandidos


Ledare 1: Född 1987. Har även koppling till Bredängsnätverket. Dömdes till fyra års fängelse för medhjälp till mordförsök 2010 efter en skjutning mot flera personer i Södertäljenätverket. Misstänktes för förberedelse till mord 2019, men frikändes.

Ledare 2: Född 1988. Har även koppling till Bredängsnätverket. Dömdes till ett år och två månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott 2019, men frikändes från förberedelse till mord.

Ledare 3: Född 1987. Har även koppling till Bredängsnätverket. Dömdes till fyra års fängelse för medhjälp till mordförsök 2010 efter en skjutning mot flera personer i Södertäljenätverket.


Hagsätranätverket

Medlemmarna i nätverket poserar framför ett flygplan.

Hagsätra


Två bröder är ledare i Hagsätranätverket, som främst utmärkt sig genom utpressningar och beskyddarverksamhet. Grupperingen kallar sig för Kostymerna, för att ha klätt upp sig i samband med utpressningar. Nätverket har kopplingar till både Hells Angels och Gamla Östberganätverket och har försökt bygga en bild av att de är våldsamma genom att visa vapen och kravaller i musikvideos. De har drivit flera restauranger. De senaste åren har det skett en viss splittring mellan de två ledarbröderna, men utåt vill de visa sig fortsatt starka.


Medlemmar i Hagsätranätverket


Ledare 1: Född 1968. Bror till ledare 2. Dömdes till dagsböter för narkotikabrott 2014.

Ledare 2: Född 1974. Bror till ledare 1. Frikändes från stämpling till mord i hovrätten 2017. Dömdes till ett års fängelse för försök till utpressning 2013.

Ledarkumpan: Född 1993. Dömdes till 14 års fängelse för bland annat medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott i Encrochat-målet 2021.

Medlem 1: Född 1991. Dömdes till sex år och tio månaders fängelse för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott 2022.


Lejonen

Flera av medlemmarna i ledarskiktet. Till höger syns ett halsband, ett av flera smycken med lejonsymboler som hittades när polisen gjorde husrannsakan hemma hos medlemmarna under en utredning om narkotikabrott 2014.

Hässelby


År 2008 greps flera tongivande kriminella från Hässelby och Vällingby för ett grovt rån i Göteborg, något de sedan dömdes till långa fängelsestraff för. I samband med det uppstod ett maktvakuum inom den kriminella miljön i Hässelby. Lejonen var ett av nätverken som ville ta över narkotikahandeln i området. På Hässelby torg sprayades flera platser med orden Lejon 165 (postnumret för Hässelby). I samband med en polisutredning 2018, där flera personer i nätverket figurerade, hittades smycken, bilder och filmer med lejonsymboler. I dag är nätverket fortsatt starkt, enligt polisen, och bedriver bland annat narkotikaförsäljning på den gröna tunnelbanelinjen. Grovt och dödligt våld används för att försvara marknaden.

Läs mer här


Medlemmar i Lejonen


Ledare 1: Född 1992. Bror till ledare 2. Dömdes till fyra år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott 2014 tillsammans med flera andra ur nätverket.

Ledare 2: Född 1992. Bror till ledare 1. Dömdes till fyra år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott 2014 tillsammans med flera andra ur nätverket.

Ledarkumpan 1: Född 1992. Dömdes till två års fängelse för grovt narkotikabrott 2014 tillsammans med flera andra ur nätverket.

Ledarkumpan 2: Född 1990. Dömdes till fem års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott 2014 tillsammans med flera andra ur nätverket.


NBA

Medlemmarna har tatuerat in sin gängsymbol på bröstet.

Solna


Under 2020 och början av 2021 var nätverket verksamt i Hagalund i Solna, där medlemmarna ägnade sig åt narkotikahandel med en tydlig strävan mot att få territoriell makt i Hagalund. En person styrde verksamheten, medan övriga medlemmar hade underordnade roller. Medlemmarna betalade in en stor del av vinsten till en gemensam klubbkassa. Flera av personerna har en liknande tatuering, där namnet NBA syns.


Medlemmar i NBA


Ledare: Född 1996. Dömdes till fem år och tre månaders fängelse för grovt narkotikabrott 2022.

Ledarkumpan: Född 1986. Dömdes till fem års fängelse för grovt narkotikabrott 2022.

Kassör: Född 1996. Dömdes till tre år och åtta månaders fängelse för rån och grovt vapenbrott 2017.

Utförare 1: Född 2001. Dömdes till tre år och elva månaders fängelse för grovt narkotikabrott 2022.

Utförare 2: Född 1993. Dömdes till sex år och tre månaders fängelse för grovt narkotikabrott 2022.


Husbynätverket

Hasch- och kokainbeslag i samband med en narkotikautredning 2017.

Husby


Nätverk i Husby som bedriver omfattande narkotikahandel. Flera av medlemmarna är släkt med varandra. Nätverket har en yngre del som kallar sig för Husby Hyenor. Det har delvis skett splittringar inom nätverkets två delar.


Medlemmar i Husbynätverket


Ledare 1: Född 1987. Bror till gatuchef 1 och 2. Dömdes till två år och åtta månaders fängelse för grovt narkotikabrott 2017.

Ledare 2: Född 1987. Dömdes till två års fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott 2021.

Ledare 3: Född 1987. Dömdes till tre års fängelse för grovt narkotikabrott 2014.

Gatuchef 1: Född 1969. Bror till ledare 1 och gatuchef 2. Dömdes till två år och fyra månaders fängelse för grovt narkotikabrott 2017.

Gatuchef 2: Född 1976. Bror till ledare 1 och gatuchef 1. Dömdes till skyddstillsyn för narkotikabrott 2017.

Gatuchef 3: Född 1991. Kusin till ledare 1 och gatuchef 1 och 2. Dömdes till ett års fängelse för inbrott 2022. Dömdes till ett år och fyra månaders fängelse för narkotikabrott 2017.


Botkyrkanätverket

En av ledargestalterna i Botkyrkanätverket syns till höger i bild.

Botkyrka


Botkyrkanätverket har de senaste åren slagits samman med Vårbynätverket och har starka kopplingar till delar av Södertäljenätverket. Enligt polisen ingår ett hundratal personer i Botkyrkanätverket, vilket gör det till ett av länets största. Främst ägnar sig medlemmarna åt narkotika- och vapenbrott, men även utpressningar. Grupperingen är ett löst sammansatt kriminellt nätverk, som främst består av kompisar och släktingar, men lojaliteterna har varierat över tid. Nätverket har ett stort våldskapital och tillgång till mycket vapen. Flera medlemmar dömdes i det stora Encrochat-målet 2021 tillsammans med Vårbynätverket.

Läs mer här


Medlemmar i Botkyrkanätverket


Ledare 1: Född 1991. Har koppling till Vårbynätverket. Dömdes till tio års fängelse för bland annat medhjälp till mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse i Encrochat-målet 2021.

Ledare 2: Född 1982. Dömdes till tre år och sex månaders fängelse för rån 2021.

Ledare 3: Född 1995. Dömdes till tre år och tio månaders fängelse för medhjälp till mordförsök av flera personer i MAY-nätverket.

Ledare 4: Född 1981. Dömdes till tre år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott 2016.

Mellanchef: Född 1997. Har koppling till Vårbynätverket. Dömdes till elva års fängelse för bland annat medhjälp till mordförsök, stämpling till mord, människorov och rån i Encrochat-målet 2021. Dömdes även till ett års fängelse 2022 för att ha förberett morden på flera personer i MAY-nätverket.

Platschef/chaufför: Född 1997. Har koppling till Vårbynätverket. Frikändes från medhjälp till mordförsök efter Kungens Kurva-mordet i januari 2020. Dömdes till åtta års fängelse för bland annat medhjälp till mordförsök och medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse i Encrochat-målet 2021.


Dalennätverket

Två högt uppsatta i Dalennätverket och den tredje, till vänster i bild, benämns av polisen som utförare och narkotikaförsäljare.

Dalen


Mikael Tenezos, kallad för “Greken”, har pekats ut som ledare för Dalennätverket. Gänget verkar främst i Enskededalen och Bagarmossen och ägnar sig åt narkotikahandel, vålds- och vapenbrott, samt utpressningar. Nätverket skapar otrygghet i lokalsamhället och använder våld och hot för att få personer att hjälpa dem eller hindra dem från att samarbeta med polisen. Både föräldrar och ungdomar i området är rädda för gänget och har uppgett för polisen att barn i 12-årsåldern tvingas förvara och sälja narkotika och vapen åt medlemmarna. Dalen är en central del av gängkonflikten i Stockholm som eskalerade i december 2022. I februari 2023 dömdes Mario Golzar Mia, som också ska ha haft en ledande roll i nätverket, till 13 års fängelse – bland annat för sin inblandning i kidnappningen av rapparen Einár. Mikael Tenezos är däremot på flykt från svensk polis och befinner sig i Mexiko, enligt uppgift till SVT. Han är efterlyst sedan i våras

Läs mer här


Medlemmar i Dalennätverket


Ledare: Mikael Ahlström Tenezos. Född 1998. Dömdes till två års fängelse för narkotikabrott och grovt vapenbrott 2019. Är häktad i sin frånvaro för grov narkotikasmuggling och penningtvättbrott.

Ledare: Mario Golzar Mia. Född 1983. Dömdes till 13 år och tio månaders fängelse i hovrätten för bland annat människorov, rån och synnerligen grovt narkotikabrott 2023. Var drivande i kidnappningen av Einár 2020.

Utförare: Född 1995. Rappare. Dömdes till två år och sex månaders fängelse för medhjälp till kidnappningen av Einár och medhjälp till rån, i Encrochat-målet 2021.


Edsbergsnätverket

En typisk bild som nätverksmedlemmarna brukar använda i sina sociala medier, enligt en förundersökning av polisen. Hör polisen berätta om de två kriminella nätverken i Sollentuna i klippet.

Sollentuna


Ledarskiktet i Edsbergsnätverket består av en pappa och tre söner. Namnet Tigrarna och postkoden 192 används också som symboler för nätverket. Personer med anknytning till grupperingen brukar ha bilder på tigrar i sina sociala medier-profiler.


Medlemmar i Edsbergsnätverket


Ledare: Född 1972. Pappa till ledarkumpan 1, 2 och 3. Dömdes till ett år och sex månaders fängelse för försök till grov utpressning 2017.

Ledarkumpan 1: Född 1992. Bror till ledarkumpan 2 och 3. Dömdes till tre års fängelse för rån 2019.

Ledarkumpan 2: Född 1993. Bror till ledarkumpan 1 och 3. Dömdes till ett år och två månaders fängelse för grov misshandel och våldsamt upplopp 2014.

Ledarkumpan 3: Född 1991. Bror till ledarkumpan 1 och 2. Frikändes från försök till grov utpressning 2017. Dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst för våldsamt upplopp 2014.


Fagersjö-Farstanätverket Äldre

Ledaren med två av sina vänner och underhuggare. Hör polisen berätta om de olika grupperingarna i Farsta i klippet.

Farsta


Nätverket är verksamt i Farsta och Fagersjö och har efter interna splittringar delats upp i två gäng, de äldre och de yngre. En ledarfamilj bestående av flera bröder fanns i toppen av det usprungliga nätverket, men efter att den ena brodern sköts ihjäl på Årstabron 2020 splittrades nätverket och en av de kvarlevande bröderna styr nu den yngre delen av nätverket. Det urpsprungliga nätverket har tidigare varit nära sammanlänkat med Flemingsbergsnätverket.

Läs mer här


Medlemmar i Fagersjö-Farstanätverket Äldre


Ledare: Född 2001. Dömdes till tre månaders fängelse och skyddstillsyn för försök till grovt narkotikabrott 2022.

Medlem: Född 1999. Dömdes till dagsböter för ringa narkotikabrott 2018, men frikändes från mordförsök.


Fagersjö-Farstanätverket Yngre

Flera medlemmar i nätverket. Hör polisen berätta om de olika grupperingarna i Farsta i klippet.

Farsta


Nätverket tillhörde från början Fagersjö-Fastanätverket, som även haft starka kopplingar till Flemingsbergsnätverket. Men den senaste tiden har gänget brutit sig loss till ett eget nätverk för att hämnas ledarens bror, som mördades på Årstabron 2020. Nätverket har tidigare haft koppling även till Älvsjönätverket.

Läs mer här


Medlemmar i Fagersjö-Farstanätverket Yngre


Ledare: Född 1998. Dömdes till elva års fängelse för förberedelse till mord, medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott tillsammans med medlemmar i Bandidos 2023.

Medlem 1: Född 2002. Dömdes till fyra års fängelse för medhjälp till mordförsök tillsammans med medlemmar i Bandidos 2023.

Medlem 2: Född 2001. Dömdes till ett år och sju månaders fängelse för grovt vapenbrott 2021. Dömdes till ett år och nio månaders sluten ungdomsvård för bland annat människorov 2019.

Medlem 3: Född 2000. Dömdes till tio års fängelse för medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott 2023 tillsammans med medlemmar i Bandidos.


May-nätverket

Flera medlemmar i May-nätverket.

Vårby


Nätverket är aktivt i Vårbyområdet. May-nätverkets ledare ingick redan 2008 i en gruppering som kallades Vårby Young Gangsters, men enligt polisen gjorde den grupperingen inte så mycket väsen av sig. May-nätverket är i dag i konflikt med Vårbynätverket – något som grundar sig i en personlig konflikt mellan ledarna. Flera av medlemmarna dömdes för mordet på 12-åriga Adriana 2020.

Läs mer här


Medlemmar i May-nätverket


Ledare: Maykil Yokhanna. Född 1992. Dömdes till livstids fängelse för mordet på 12-åriga Adriana 2020. Blev beskjuten tillsammans med sin fru och kompis i Kungens kurva 2020. Maykil Yokhanna var måltavlan, men kompisen dog.

Ledarkumpan: Född 1998. Dömdes till livstids fängelse för mordet på Adriana 2020.

Medlem 1: Född 1990. Dömdes till livstids fängelse för mordet på Adriana 2020.


Nero-nätverket

I mitten syns ledaren och en annan person i nätverket. Till höger går en av medlemmarna in på växlingskontoret.

Stockholm


Ett nätverk med flera personer som haft ett konto kallat NERO på valutaväxlingskontoret World Exchange Stockholm, där det bedrevs systematiskt och organiserad penningtvätt under 2019 och 2020. Totalt ska växlingskontoret ha tvättat över 200 miljoner kronor åt olika kriminella nätverk. Personer i Nero-nätverket bedrev även narkotikahandel. Flera av personerna dömdes till fängelse för bland annat grovt penningtvättsbrott och grovt narkotikabrott 2022. World Exchange Stockholm försattes i konkurs i samband med brottsutredningen och ålades att betala en företagsbot på tio miljoner kronor.

Läs mer här


Medlemmar i Nero-nätverket


Ledare: Född 1991. Häktades i sin frånvaro för grovt penningtvättsbrott 2021-2022. Kopplas till det stora målet rörande valutaväxling till flera kriminella nätverk 2022.

Underhuggare: Född 1993. Kusin till ledaren. Dömdes till fyra år och sex månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott 2022, i ett stort ärende där flera personer dömdes för att ha hållit på med valutaväxling för flera kriminella nätverks räkning.


Dödspatrullen

Gruppbild på flera medlemmar i Dödspatrullen. Hör polisen berätta om de olika grupperingarna i Järvaområdet i klippet.

Järvaområdet


Nätverkets bas finns i Järvaområdet i Stockholm, främst i Tensta och Rinkeby. 2015 rånades ett värdekontor i Täby, som ledde till en konflikt i det tidigare kompisgänget i södra Järva. Samma dag som rånet utfördes sköts en av de misstänkta ihjäl. Dagen efter mördades ytterligare en ung man. Polisens teori är att de här händelserna är orsaken till att kompisgänget delades upp i två rivaliserande grupper som senare fick namnen Shottaz och D4/Dödspatrullen. Flertalet mord och skjutningar har de senaste åren präglat konflikten. Dödspatrullen har en undergruppering som kallas Hjulstabarnen, som i sin tur samarbetat med Headshotligan (Tenstanätverket).

Läs mer här


Medlemmar i Dödspatrullen


Ledare 1: Mohamed Ali. Född 1997. Dömdes 2021 i Danmark till livstids fängelse för dubbelmordet i Herlev 2019. Ytterligare fyra medlemmar i Dödspatrullen dömdes för inblandning i dubbelmordet, där två personer i det rivaliserade nätverket Shottaz sköts till döds.

Ledare 2: Född 1997. Dömdes till åtta månaders fängelse för grovt penningtvättsbrott 2019.

Ledare 3: Född 1996. Dömdes till sju år och fyra månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott 2019.

Ledare 4: Född 1996. Dömdes till sju år och fyra månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott 2018.


Medlemmar i Hjulstabarnen

En undergruppering till Dödspatrullen.


Ledare: Född 2000. Styr över en undergruppering till Dödspatrullen som kallas för Hjulstabarnen. Dömdes till 13 år och tio månaders fängelse för Hjulstamorden 2021.

Underhuggare: Född 2001. Ingår i undergrupperingen Hjulstabarnen. Dömdes till 13 år och tio månaders fängelse för Hjulstamorden 2021.


Shottaz

Bild från en av medlemmarnas sociala medier, som polisen använt i en förundersökning. Hör polisen berätta om de olika grupperingarna i Järvaområdet i klippet.

Tensta/Rinkeby


Nätverk i Järvaområdet, som främst syns i Tensta och Rinkeby. 2015 splittrades det tidigare kompisgänget efter ett rån mot ett värdekontor i Täby. Samma dag som rånet utfördes sköts en av de misstänkta rånarna ihjäl. Dagen efter mördades ytterligare en ung man. Polisens teori är att de här händelserna är orsaken till att kompisgänget delades upp i två rivaliserande grupper som senare fick namnen Shottaz och D4/Dödspatrullen. Flera mord och skjutningar kopplas till gängkonflikten. Under 2019 och 2020 har det skett splittringar i Shottaz, där det skapats olika rivaliserande grupperingar. Nätverket har en yngre del som kallar sig för Filterlösa grabbar (FLG). De delar samma konflikt med Dödspatrullen, men är mer våldsdrivande än Shottaz. Nätverket ägnar sig åt narkotikahandel, bedrägerier, utpressningar och rån.

Läs mer här


Medlemmar i Shottaz


Ledare 1: Född 2000. Dömdes till åtta år och elva månaders fängelse för att ha försökt mörda flera personer i MAY-nätverket 2020.

Ledare 2: Född 1997. Dömdes till två år och två månaders fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott 2021.

Ledare 3: Född 1996. Dömdes till fyra års fängelse för grovt vapenbrott 2018.


Medlemmar i Filterlösa grabbar

En undergruppering till Shottaz.


Ledare 1: Född 1999. Frikändes från förberedelse till mord 2022. Dömdes till dagsböter för näringspenningtvätt 2022.

Ledare 2: Född 1994. Dömdes till sex år och tio månaders fängelse för medhjälp till mordförsök på flera personer i MAY-nätverket 2020.


Sigma

Medlemmar i nätverket poserar med vapen. Bilden hittades i ledarens telefon under en polisutredning 2021-2022. Hör polisen berätta om konfliktläget i Väsby i klippet.

Upplands Väsby


Sigma är ett nätverk i Upplands Väsby som vill ta kontroll över narkotikamarknaden i centrala Väsby. Nätverket har en konflikt med ett annat gäng i samma område, som polisen kallar för det afghanska nätverket.


Medlemmar i Sigma


Ledare: Född 2002. Dömdes till två år och nio månaders fängelse för att ha försökt mörda en person i det som polisen benämner afghanska nätverket 2021. Dömdes även till två år och sex månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott 2022.

Tidigare ledarkumpan: Född 2004. Ex-flickvän till ledaren. Dömdes till ungdomsvård för grovt vapenbrott och narkotikabrott 2022.

Medlem 1: Född 2001. Dömdes till fyra års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott och skadegörelse 2022, men frikändes från medhjälp till mordförsök efter en skjutning mot en medlem i Turebergsnätverket.

Medlem 2: Född 2005. Dömdes till tio månaders sluten ungdomsvård för synerligen grovt vapenbrott och skadegörelse 2022, men frikändes från mordförsök efter en skjutning mot en medlem i Turebergsnätverket.

Medlem 3: Född 2004. Frikändes från mordförsök, men dömdes till sex månaders sluten ungdomsvård för grovt vapenbrott 2022.

Medlem 4: Född 1991. Dömdes till sju månaders fängelse för narkotika- och vapenbrott 2023.


Sätra Äldre

Två medlemmar i Sätra Äldre i en polisutredning 2021.

Sätra/Skärholmen


Sätra Äldre har historiskt sett verkat mestadels lokalt i Sätra, där de sysslat med narkotikaförsäljning, rån och grova stölder. De senaste åren har en lokal konflikt blossat upp med grupperingen Sätra Yngre, som bland annat bottnar i kontrollen av narkotikamarknaden i området. Konflikten ledde till dubbelmordet i ett källarförråd 2019, där två personer från den rivaliserande grupperingen mördades. I polisutredningar har ingen tydlig ledare pekats ut.

Läs mer här


Medlemmar i Sätra Äldre


Medlem 1: Född 1998. Dömdes till villkorlig dom och dagsböter för penningtvättsbrott 2017. Hans bror sköts ihjäl genom en lägenhetsdörr i Sätra 2019.

Medlem 2: Född 1992. Dömdes till två år och sex månaders fängelse för narkotikabrott 2020. Anklagades för dubbelmordet i källaren i Sätra 2019, men frikändes.

Medlem 3: Född 1995. Anklagades för att ha förberett morden på två högt uppsatta personer i Bredängsnätverket och Bandidos på ett barnkalas i en park 2020, men frikändes. Dömdes i stället till två års fängelse för försök till grovt vapenbrott.

Medlem 4: Född 1995. Dömdes till fem år och sex månaders fängelse för att ha förberett morden på två högt uppsatta personer i Bredängsnätverket och Bandidos på ett barnkalas i en park 2020. Polisen hann gripa honom innan dådet fullföljdes.


Husby Hyenor

En torped och en underhuggare i nätverket i samband med polisens utredning av Husbymordet 2021. Hör polisen om hur Husby Hyenor är organiserade i klippet.

Husby


Nätverk i Husby som bedriver omfattande narkotikahandel. Nätverket är en yngre del av Husbynätverket. Gänget är i dödlig konflikt med Shottaz. Husby Hyenor har en utpräglad struktur där äldre personer styr yngre med högt våldskapital. De styr i sin tur gatuförsäljarna av narkotika.

Läs mer här


Medlemmar i Husby Hyenor


Ledare 1: Född 1995. Dömdes till tre år och tre månaders fängelse för grovt narkotikabrott 2021.

Ledare 2: Född 1999. Dömdes till skyddstillsyn och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott 2018.

Torped: Född 2003. Dömdes till nio år och tio månaders fängelse för Husbymordet 2021.

Gatuförsäljningschef: Född 2002. Styr narkotikaförsäljningen i Husby. Dömdes till ett år och åtta månaders fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott 2021.

Narkotikaförsäljningschef: Född 2000. Dömdes till åtta månaders fängelse för narkotikabrott 2021.


Södertäljenätverket

Flera av medlemmarna i Södertäljenätverket. Hör polisen förklara hur gänget såg ut från början och vilka interna splittringar som skett den senaste tiden i klippet.

Södertälje


Södertäljenätverket är ett löst sammansatt nätverk, som alltså inte är hierarkiskt uppbyggt men personerna är knutna till varandra via släkt- eller bekantskap. Det består av ett hundratal individer, vilket gör det till ett av de största kriminella nätverken i länet. De samarbetar genom olika upplägg när det gäller narkotika-, spel- och våldsbrott. Det som utmärker nätverket är att det har en stark kontroll i området. Södertäljenätverket har funnits i cirka 15 år, enligt polisen, och uppmärksammades i samband med en dom 2014, där flera personer ur nätverket dömdes för bland annat mord, utpressning och människorov. Nätverkets inre kärna, som sysslar med narkotika, utpressning, indrivningar, spelverksamhet och våldsbrott, består av 35-40 personer. Nästan alla i nätverket bor i Södertälje. Den senaste tiden har det skett interna splittringar i nätverket, vilket resulterat i flera dödsskjutningar.

Läs mer här


Medlemmar i Södertäljenätverket


Ledare 1: Bernard Khouri. Född 1980. Kusin till ledare 2. Dömdes till livtids fängelse för att ha gett order om att bland annat mörda två bröder med koppling till Bandidos undergruppering X-team på en nattklubb i Södertälje 2010. Enligt myndigheter har han fortsatt styra nätverket inifrån fängelset.

Ledare 2: Född 1991. Kusin till ledare 1. Dömdes till ett års fängelse för grov utpressning 2022. Dömdes till fem år och två månaders fängelse för grovt narkotikabrott 2021. Dömdes till tolv års fängelse för bland annat mordet på de två bröderna med koppling till Bandidos undergruppering X-team på en nattklubb i Södertälje 2010.

Ledarkumpan: Född 1986. Dömdes till två år och fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott och våldsamt motstånd 2020. Dömdes även till fyra år och åtta månaders fängelse för grovt narkotikabrott 2020. Dömdes till två år och sex månaders fängelse för människorov 2013.

Chaufför: Född 1996. Dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst för hot mot tjänsteman 2021.

Mellanchef: Född 1992. Chef över tonåringarna i nätverket. Dömdes till två års fängelse för grov utpressning 2022. Dömdes till fem års fängelse för medhjälp till mord och människorov 2013.


Märstanätverket

Marijuanabeslag i en polisutredning 2020. Hör polisen berätta om hur Märstanätverket är uppbyggt i klippet.

Märsta


Nätverket består av flera kriminella personer i Märsta. Gänget har tidigare lierat sig med Östberganätverket och har bland annat delat Gamla Österberganätverkets konflikt med Bredängsnätverket. Ledarskiktet i Märsta består av två bröder. Under våren 2022 rapporterade polisen att Märstanätverket var i konflikt med det Sollentunabaserade Turebergsnätverket.

Läs mer här


Medlemmar i Märstanätverket


Ledare 1: Född 1982. Bror till ledare 2. Frikändes från anstiftan till mordet på Bredängsnätverkets ledare, som sköts till döds i Bromma 2017.

Ledare 2: Född 1988. Bror till ledare 1. Dömdes till tre år och sex månaders fängelse för försök till allmänfarlig ödeläggelse efter sprängningen av en restaurang i Eksjö 2019.


Gamla Östberganätverket

Mannen på bilden dömdes bland annat till sex år och tio månaders fängelse för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott 2021. Han frikändes från mordet på Bredängsnätverkets ledare 2017. Hör polisen förklara den interna splittring som skett inom nätverket i klippet.

Östberga


Nätverket har sin bas i Östberga. Gänget har en tydlig struktur från ledare i toppen till ungdomar och springpojkar i botten. Huvudinkomsten kommer från narkotikahandel, bedrägerier och utpressningar. Östberganätverket har tidigare varit i konflikt med Bredängsnätverket. Under 2022 har det skett interna splittringar där Östberganätverket delats upp i två sidor. Den gamla sidan styrs av en av fyra bröder. Han är numera den enda kvarlevande, sedan de övriga tre mördats de senaste åren.

Läs mer här


Medlemmar i Gamla Östberganätverket


Ledare: Född 1989. Ledare för den ena sidan av det splittrade nätverket. Den enda levande av fyra bröder i ursprungsnätverket. Utsattes för mordförsök 2021, som planerats av ledaren i Nya Östberganätverket. Dömdes till sju års fängelse för mordförsök på två personer i Bredängsnätverket 2013.

Ledarkumpan: Född 1984. Dömdes till tio års fängelse för medhjälp till mord 2013 på en person i Bredängsnätverket – en hämndaktion efter mordet på en av bröderna i ledarfamiljen i Östberganätverket.

Medlem: Född 1984. Dömdes till sex år och tio månaders fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott 2021. Dömdes till tio månaders fängelse för försök till grov stöld, men frikändes från mordet på Bredängsnätverkets ledare 2017.


Nya Östberganätverket

Ledaren för den nya sidan av Östberganätverket poserar med ett vapen. Hör polisen förklara den interna splittring som skett inom nätverket i klippet.

Östberga


Östberganätverket har tidigare varit i konflikt med Bredängsnätverket. Under 2022 har det skett interna splittringar där Östberganätverket delats upp i två sidor. Den nya sidan styrs av en man som vill utkräva hämnd på sin mördade bror och han har nu lierat sig med bland annat Bredängsnätverket mot den gamla sidan av Östberganätverket.

Läs mer här


Medlemmar i Nya Östberganätverket


Ledare: Född 1997. Ledare för den nya sidan av det splittrade nätverket. Dömdes 2022 till nio års fängelse för att ha planerat mordet på den ena av ledarbröderna som tillhörde den gamla sidan av nätverket.

Ledarkumpan 1: Född 1999. Dömdes till fem månaders fängelse för narkotikabrott 2021, i ett större mål tillsammans med flera andra.

Ledarkumpan 2: Född 1996. Dömdes för tre månaders fängelse för narkotikabrott 2021, i ett större mål tillsammans med flera andra.

Utförare: Född 1996. Dömdes till sju månaders fängelse för narkotikabrott 2021, tillsammans med flera andra i ett större mål.


Flemingsbergsnätverket

Flera medlemmar i nätverket i ett trapphus. Bilden kommer från polisens förundersökning om människorov och rån 2021, ett ärende där flera personer i nätverket dömdes.

Flemingsberg


Ett kriminellt nätverk som växt de senaste åren. Grupperingen rekryterar unga barn, från tio år och uppåt, för att springa ärenden åt de kriminella. Den ursprungliga grupperingen på fyra personer benämnde sig som Regeringen, men 2017 splittrades nätverket då flera medlemmar förvisades från Flemingsberg. Den nya grupperingen Visättranätverket har sedan dess varit i konflikt med Flemingsbergsnätverket. 2021 fick Polisen indikationer på att det fanns interna konflikter i Flemingsbergsnätverket. I juli 2021 mördades en av de ursprungliga ledarna på en skolgård. Nätverket ägnar sig främst åt narkotikahandel, vapenhantering och grova våldsbrott.


Medlemmar i Flemingsbergsnätverket


Ledare: Abdul Ghaffar Haleem. Född 1991. Dömdes till livstids fängelse för anstiftan till Årstabromordet i september 2020. Den mördade mannen var bror till ledaren i Fagersjö-Farstanätverket Yngre.

Ledarkumpan: Född 1996. Dömdes till ett års fängelse för grovt vapenbrott 2022. Dömdes till fem års fängelse för människorov och rån 2021.


Visättranätverket

Bild på en pistol som hittades i en mobiltelefon när polisen utredde en misshandel i Visättra i Flemingsberg 2021. Den ena ledaren i nätverket dömdes till fängelse för att ha misshandlat en person i Flemingsbergsnätverket. I samband med händelsen avlossades ett skott, som träffade två barn i närheten.

Visättra/Flemingsberg


Ledarskiktet består av personer som tidigare var aktiva i Flemingsbergsnätverket. 2017 blev de förvisade från Flemingsbergsnätverket och har sedan dess en konflikt med personer i den grupperingen.

Läs mer här


Medlemmar i Visättranätverket


Ledare 1: Född 1988. Tillhörde Flemingsbergsnätverket tidigare. Har dömts till fängelse för olovlig körning flera gånger.

Ledare 2: Född 1992. Var ledare i Flemingsbergsnätverket tidigare. Dömdes till två månaders fängelse för misshandel i hovrätten 2023.

Medlem 1: Född 1996. Dömdes till sex månaders fängelse för narkotikabrott 2018.

Medlem 2: Född 1991. Rappare. Tillhörde Flemingsbergsnätverket tidigare. Frikändes från grov misshandel i hovrätten 2023.


Rissnenätverket

Flera medlemmar i Rissnenätverket.

Rissne


Grupperingen består av 60-70 medlemmar och är hierarkiskt uppbyggd. Nätverket har kontakter inom både nationell och internationell brottslighet, där narkotikahandel utgör en stor del av verksamheten utöver våldsbrott, grova stölder och kontraktsmord.

Läs mer här


Medlemmar i Rissnenätverket


Ledare: Född 1987. Dömdes till sju års fängelse för förberedelse till mord 2021. Dömdes till tre års fängelse för försök till grov utpressning och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Encrochat-målet 2021.

Ledarkumpan 1: Född 1998. Dömdes till villkorlig dom för narkotikabrott 2018.

Ledarkumpan 2: Född 1999. Dömdes till sex år och sex månaders fängelse för förberedelse till mord och grovt vapenbrott 2021.

Ledarkumpan 3/Chaufför: Född 2000. Är ofta chaufför åt medlemmarna, trots att han saknar körkort. Dömdes till fem års fängelse för förberedelse till mord 2021.


Bredängsnätverket

Nätverkets medlemmar syns posera på flera bilder i polisens förundersökningar. Några av dem har kopplingar även till Bandidos Stockholm. Hör polisen berätta om konflikten med Östberganätverket och den oväntade alliansen som Bredängsnätverket ingått i klippet.

Bredäng/Sätra


Ett hierakiskt uppbyggt nätverk som är verksamt i Bredäng och Sätra. Det finns ingen ensam tydlig ledare, utan flera personer har ledande roller. Det finns en stark koppling till Bandidos, där flera av medlemmarna ingår. 2019 skedde ett maktskifte i området, i samband med ett dubbelmord i en källare. Yngre personer tog över styret och en konflikt eskalerade mellan de två grupperingarna Sätra Äldre och Sätra Yngre, som polisen kallar dem. Den sistnämnda har en stark koppling till Bredängsnätverket och ses numera oftast som ett och samma nätverk. Bredängsnätverket har tidigare haft en konflikt med Gamla Östberganätverket, men den senaste tiden har Bredängsnätverket lierat sig med Nya Östberganätverket.

Läs mer här


Medlemmar i Bredängsnätverket


Ledare 1: Född 1992. Dömdes till dagsböter för penningtvättsbrott 2022.

Ledare 2: Född 1993. Har även koppling till Bandidos. Dömdes till ett år och åtta månaders fängelse 2017 för bland annat mordförsök på två personer i Östberganätverket.

Ledarkumpan 1: Född 1994. Dömdes till villkorlig dom och dagsböter för misshandel 2014.

Ledarkumpan 2: Född 1996. Dömdes till dagsböter för häleriförseelse 2013.

Krimfluencer: Född 2003. Är rappare och driver propaganda i sociala medier, i syfte att locka yngre personer till nätverket. I hans videos syns vapen och narkotika. Dömdes till ett år och fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott 2022.

Medlemmar i Sätra Yngre

En gruppering som sammankopplas med Bredängsnätverket.


Yngre medlem 1: Född 2002. Medlem i Sätra Yngre, som har kopplingar till Bredängsnätverket. Åtalades i oktober 2023 för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, synnerligen grovt brott, och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, efter flera sprängningar. Dömdes till fyra månaders fängelse för narkotikabrott 2022.

Yngre medlem 2: Född 2003. Medlem i Sätra Yngre, som har kopplingar till Bredängsnätverket. Dömdes till sex månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel, människorov och rån 2019.


Headshotligan (Tenstanätverket)

Två av ledarna för nätverket grips i samband med att de förberedde ett rån mot en företagstopp på Östermalm 2021. Hör polisen berätta om de olika grupperingarna i Järvaområdet i klippet.

Tensta


Nätverket specialiserar sig på grova stölder av elektronikvaror i smash and grab-kupper, men även narkotikaförsäljning. Grupperingen har genom åren varit stark i framför allt Tensta och har haft ett nära samarbete med Dödspatrullen.

Läs mer här


Medlemmar i Headshotligan


Ledare 1: Född 1992. Dömdes till tre års fängelse för förberedelse till inbrottsstöld, för att ha planerat ett rån mot en företagstopp i hans hem på Östermalm 2021.

Ledare 2: Född 1990. Dömdes till tre års fängelse för bland annat grovt vållande till kroppsskada och grovt olaga hot 2016.

Ledare 3: Född 1993. Dömdes till åtta års fängelse för medhjälp till mordförsök 2021.

Ledare 4: Född 1994. Dömdes till två års fängelse för förberedelse till inbrottsstöld, för att ha planerat ett rån mot en företagstopp i hans hem på Östermalm 2021.


Turebergsnätverket

Till vänster syns medlemmar ur Turebergsnätverket och Märstanätverket slåss i färjeterminalen i Värtahamnen 2022. Hör polisen berätta om de två kriminella nätverken i Sollentuna i klippet.

Sollentuna


Ett släktbaserat nätverk som består av ett 40-tal personer som har sin maktbas kring Malmvägen i Sollentuna. Gatan fungerar som en identitetssymbol för nätverket och flera av medlemmarna bor eller är uppväxta här. Nätverket bedriver narkotikaförsäljning i området och har egen rättskipning, som enligt polisen lett till en utbredd tystnadskultur och rädsla för att samarbeta med myndigheter. Under våren 2022 rapporterade polisen att Turebergsnätverket är i konflikt med Märstanätverket.

Läs mer här


Medlemmar i Turebergsnätverket


Tidigare ledarkumpan 1: Född 1977. Bror till tidigare ledarkumpan 2 och 3. Figurerade i nätverket tidigare, men det är oklart hur hans ställning ser ut i dag. Dömdes till livstids fängelse för det uppmärksammade Rinkebymordet vid tunnelbanan 2002, men fick senare sitt straff tidsbestämt till 22 år.

Tidigare ledarkumpan 2: Född 1981. Bror till tidigare ledarkumpan 1 och 3. Figurerade i nätverket tidigare, men det är oklart hur hans ställning ser ut i dag. Dömdes till tio års fängelse för det uppmärksammade Rinkebymordet vid tunnelbanan 2002.

Tidigare ledarkumpan 3: Född 1984. Bror till tidigare ledarkumpan 1 och 2. Figurerade i nätverket tidigare, men det är oklart hur hans ställning ser ut i dag. Dömdes till fyra års sluten ungdomsvård för det uppmärksammade Rinkebymordet vid tunelbanan 2002.

Medlem 1: Född 1995. Dömdes till fyra år och sex månaders fängelse 2022 för synnerligen grovt narkotikabrott.

Medlem 2: Född 2002. Dömdes till fyra år och sex månaders fängelse 2022 för narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott.

Medlem 3: Född 2004. Dömdes till fyra år och sex månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott 2022.

Medlem 4: Född 2002. Dömdes till fyra år och sex månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott 2022.

Medlem 5: Född 2000. Dömdes till fyra år och sex månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott 2022.


Bro-nätverket

År 2017 dömdes flera medlemmar i nätverket till fängelse för grovt narkotikabrott. Hör kommunpolisen berätta om Bro-nätverket i klippet.

Upplands-Bro


Nätverket består av yngre personer i Upplands-Bro som varit inblandade i framför allt narkotika- och vapenbrott. Bro-nätverket samarbetar med Zero-nätverket i Jordbro och står på den ena sidan av våldsvågen-konflikten, som startade i december 2022. De verkar under nätverk Foxtrot, med den Kurdiska räven som ledare. Han styr nätverket från utlandet.

Läs mer här


Medlemmar i Bro-nätverket


Ledare: Född 1999. Frikändes från synnerligen grovt vapenbrott och anstiftan av mordförsök 2023 efter en skjutning i Sätra i oktober 2022. Dömdes till dagsböter för vapenbrott, ringa brott, 2021.

Medlem 1: Född 1996. Dömdes till tre år och sex månaders fängelse för rån 2017.

Medlem 2: Född 2002. Dömdes till tre år och sex månaders fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott 2021. Dömdes till två års fängelse för att ha kastat in en handgranat i en familjevilla i Upplands-Bro 2020.

Medlem 3: Född 1993. Frikändes från synnerligen grovt narkotikabrott 2023 i ett mål kopplat till den Kurdiska räven. Misstänkt för medhjälp till mord 2022, men åklagaren la ner förundersökningen. Dömdes till tre år och sex månaders fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott tillsammans med flera andra 2017.

Medlem 4: Bror till ledaren. Född 1998. Häktades misstänkt för mord 2023.

Medlem 5: Född 1996. Dömdes till åtta år och fyra månaders fängelse i hovrätten 2023 för synnerligen grovt narkotikabrott i ett mål kopplat till den Kurdiska räven. Dömdes till två år och två månaders fängelse för grovt vapenbrott, grovt olaga hot och rånförsök i ett stort narkotikaärende tillsammans med flera andra 2017.


Älvsjönätverket

En pistol tillhörande nätverket som Polisen tog i beslag i samband med utredningen av en skjutning i Långbro 2018. Till höger syns en tatuering av ett gevär, som en av medlemmarna har på sin hand.

Älvsjö


2013 bedrev ett lokalt kompisgäng narkotikaförsäljning vid Älvsjö station. När den informelle ledaren dog i en olycka uppstod ett maktvakuum som ledde till en konflikt, som präglats av skjutningar och mord. Den lite äldre delen av grupperingen vann och tvingade bort motståndarna. Ledarfigurerna från ursprungsgänget har sedan dess styrt narkotikahandeln i Älvsjö.


Medlemmar i Älvsjönätverket


Ledare 1: Född 1998. Ledare för den ursprungliga delen av gänget. Dömdes till tre års fängelse för försök till grov utpressning 2022.

Ledare 2: Född 1998. Ledare för den sida av gänget som tvingats bort från området. Häktades för mord och människorov 2022. Dömdes till fyra års fängelse för mordförsök 2019.

Säljare: Född 1997. Lojal med ledare 1. Ansvarar för narkotikaförsäljningen vid Älvsjö station. Dömdes till två års fängelse för försök till grov utpressning 2022.

Medlem 1: Född 1999. Lojal med ledare 2. Dömdes till ett år och fyra månaders fängelse för medhjälp till mordförsök 2019.




Bilder från Polisens förundersökningar.

Relaterat


SVT Nyheter Stockholm

SVT Datajournalistik/webbproduktion

Publicerad: 18 februari 2023