Konflikten har pågått i över 70 år och handlar om två folk – israeler och palestinier – som vill ha samma land.

De fredsförhandlingar som pågått har brutit samman och nästan varje dag sker våldsamheter.


Denna artikel är tekniskt krävande och fungerar bäst med bra uppkoppling och utan strömsparläge.


De senaste tio åren har Samir Abu Eid rapporterat härifrån många gånger. Nu är han tillbaka för att prata med människor på plats för att höra hur de ser på framtiden.

Tror de att det finns en lösning?
Tror de på fred?

 ”Nu skjuter de helt utan anledning” 

Resan börjar i den palestinska byn Kafr Qaddoum på Västbanken. Här demonstrerar man varje fredag mot att den israeliska militären stängt av huvudvägen till byn. Istället måste de ta en 15 kilometer lång omväg. Men protesternas udd är riktad mot ockupationen.

 Ett nytt land 

Efter Israels grundade 1948 stod Västbanken och östra Jerusalem, inklusive gamla stan, under jordansk kontroll. Gazaremsan under egyptisk. I sexdagarskriget 1967 erövrade Israel Västbanken och östra Jerusalem, Gaza, och även Golanhöjderna – och enligt internationell rätt är områdena fortfarande ockuperade.

Slide 1 of 4
  • Palestina står under brittisk kontroll. FN röstar för att dela området i ett judiskt och ett arabiskt område. Beslutet förkastas av araberna.

1947

1947-1949

1967

1979

 ”Här träffade raketen” 

Den israeliska staden Sderot ligger bara någon kilometer från Gazaremsan. I Gaza styr terrorstämplade Hamas som inte erkänner Israel som stat. Under det senaste decenniet har det varit tre krig i Gaza. Under krigen, och även när andra konflikter blossar upp, skjuter Hamas och Islamiska Jihad, raketer mot Sderot och andra israeliska städer. Israel svarar ofta med flyganfall.

Dalia Harel är lärare och fångade en dramatisk raketattack på film för två år sedan.

 Muren på Västbanken 

1987 utbröt ett palestinskt uppror, kallat “intifada”, mot den israeliska ockupationen. En andra intifada började år 2000. Flera tusen palestinier dödades av israeliska säkerhetsstyrkor, och hundratals israeler dödades i palestinska självmordsattacker.

För 20 år sedan började Israel bygga en mur runt stora delar av Västbanken för att få stopp på våldet. I dag kan palestinier på Västbanken inte röra sig fritt in i Israel. De som har arbetstillstånd för att jobba i Israel måste varje morgon stå i enorma köer.

 Bosätt­ningarna 

Efter 1967 började israeler bygga bostäder på palestinska områden, så kallade bosättningar. I dag bor över 600 000 israeler i runt 200 bosättningar på Västbanken. Enligt internationell rätt är de illegala.

Ariel är en av de äldsta bosättningarna. Till skillnad från många andra judiska bosättare, som är ideologiskt och religiöst motiverade, flyttar människor hit av andra skäl: här finns restauranger, kaféer, affärer, till och med ett universitet. Tomer Gartzman är student och han anser att Ariel är en stad – inte en bosättning.


Bosättningar: 0


Utposter: 0


Bosättningar avser samhällen och jordbruksenheter
på mark som är ockuperad av staten Israel.


 Jerusalem
– en delad stad 

Jerusalems status har länge varit omstridd. Staden är helig för de tre världsreligionerna: judendom, kristendom och islam. Både israeler och palestinier vill ha Jerusalem som sin framtida huvudstad. Men idag är staden delad och väldigt segregerad.

 Framtiden 

Fredssamtalen mellan Israel och Palestina bröt samman 2014. Trots att FN och de flesta av världens länder stödjer en tvåstatslösning finns i dag ingen realistisk plan för fred.





Samir Abu EidKorrespontent

Markus LjungholmFoto/producent

Johannes BjörklundRedigering/producent

Joanna Ask, Joakim MagnéRedaktör

Björn JohanssonGrafik

Martin HedströmWebbproduktion/Grafik

Fredrik EdgrenWebbproduktion

Darwood MusicMusik

SVT, AFP, Reuters, AP, EBUArkiv

Judit EkAnsvarig utgivare


Geografisk data om bosättningar och utposter på Västbanken kommer från Peace Now


Information om hur gränser i området förändrats genom tiderna är hämtade från Chicago Tribune och FN.


Publicerad: 07 mars 2020