Ukraina har stora naturtillgångar, men mycket är sönderbombat och 40 procent är ockuperat av Ryssland. SVT:s granskning visar att medan kriget pågår utnyttjar Ryssland ukrainska gruvor och industrier, bland annat till att bygga vägar på ockuperad mark – och det med hjälp av kinesiska investeringar.
SVT har med hjälp av öppna källor och satellitbilder granskat några av de gruvor och fyndigheter som ockuperats av Ryssland. Vi kan bland annat visa exempel på hur Ryssland utnyttjar ukrainska resurser för egen vinning och hur ryska företag lockas till ockuperade områden.
Sedan Rysslands annektering av Krim 2014 och den fullskaliga invasionen 2022 har Ukraina förlorat 22 procent av landet. Och ännu mer när det handlar om naturtillgångar: 40 procent av Ukrainas mineraler, gas och olja finns i de områden som idag är under rysk kontroll. Det motsvarar ett värde av 126,5 biljoner kronor enligt den kanadensiska tankesmedjan SecDev – 77 gånger hela Ukrainas BNP.
Fossila bränslen
Metaller
Malm
Ädelstenar
Förödelsen i de ockuperade delarna av östra Ukraina är enorm och här har stenbrottet Karanskyj kommit att spela en avgörande roll för den ryska ockupationen. Graniten som utvinns i stenbrottet används nämligen till att bygga vägar som ska binda samman de ockuperade delarna av Ukraina med Ryssland.
När ryska styrkor intog den ukrainska byn Myrne i mars 2022 hade stenbrottet Karanskyj varit stängt i 14 år. Bara drygt ett år senare, i maj 2023, var stenbrottet åter i bruk och nya anläggningar för att hantera stenen hade byggts upp. Satellitbilder visar hur det såg ut före ockupationen och hur det ser ut idag.
I november 2023 tecknade det ryska företaget bakom Karanskyj-stenbrottet ett avtal med två kinesiska företag som ska bistå Ryssland med utrustning och kompetens. Sedan tidigare har ett antal kinesiska företag belagts med på grund av samarbete med Ryssland.
I januari 2025 skriver Denis Pusjilin, ledare för den ryskockuperade Donetskregionen på Telegram att omkring 1 000 kilometer väg har byggts med sten från Karanskyj. På kartan syns en del av vägen som byggts sedan invasionen, den längsta binder samman Krimhalvön och ryska Rostov.
Ukraina är en av Europas största producenter av kol . År 2023 uppgick landets kolproduktion till över 23 miljoner ton. Men över hälften av landets kolreserver är under rysk ockupation, enligt SecDev.
Kolgruvan i Pokrovsk är en av de största i Ukraina och den sista kvarvarande gruvan på ukrainskt territorium som producerat kol till koksframställning. Kolet från Pokrovskgruvan är avgörande för landets stålproduktion, som var Ukrainas näst största exportvara förra året. Stålet används bland annat för att tillverka räls till Ukrainas järnvägar samt hjälmar och kroppsskydd för soldater, tre viktiga komponenter i kriget.
Bilder från en rysk brigad som stred vid Pokrovsk visar den förstörda kolgruvan.
Innan den fullskaliga invasionen producerade gruvan 3,49 miljoner ton kol varje år och ansågs vara värd över 1,8 miljarder dollar, enligt ukrainska tankesmedjan GMK Center.
Den militära offensiven har under senaste halvåret intensifierats i området kring Pokrovsk och 14 januari 2025 meddelade ägarbolaget Metinvest att gruvan stängs på obestämd tid. Det eftersom den ryska offensiven förvärrat säkerhetsläget.
Satellitbilder från i mars visar omfattande förstörelse - ett av gruvans tre schakt har totalförstörts.
I en artikel i New York times säger Oleksandr Kalenkov, chef för Ukrainas stålindustriförbund, att stålproduktionen kan minska med 60 procent på grund av stängningen av gruvan. Detta motsvarar en nedgång från 7,5 till under 3 miljoner ton stål per år.
Ukraina har några av Europas största litiumfyndigheter. Men Ryssland har ockuperat en av fyra platser där litium hittats i marken och bara några kilometer från fronten finns ännu en litiumfyndighet. Det gör att Ukraina förlorat kontrollen över stora delar av sina tillgångar – tillgångar som EU och Ukraina hade andra planer för.
Känd under namnet “det vita guldet” är litium en nyckelkomponent i bland annat elbilsbatterier och metallen är avgörande för Europas gröna omställning. EU-kommissionens beräkningar visar att litium kommer att vara en av de mest efterfrågade råvarorna de närmaste åren. Och bara månader innan Rysslands fullskaliga invasion tecknade EU och Ukraina ett strategiskt partnerskap för att stärka tillgången på kritiska råvaror.
Litium är bara en av många fyndigheter i Ukraina som Ryssland har beslagtagit. På kartan ser vi nästan 3 000 fyndigheter av olika slag i Ukraina, varav en stor del ligger på ockuperad mark. Men innan den ryska ekonomin kan utvecklas av det som den ockuperade marken erbjuder måste företagare lockas dit. Något som Ryssland just nu jobbar aktivt med. Bland annat har man skapat en så kallad ekonomisk frizon för företagare som vill etablera sig i de ockuperade regionerna.
Hittills har 316 ryska företag valt att etablera sig i det ockuperade Ukraina. Landets litiumtillgångar är än så länge outnyttjade men för bara en månad sedan sa Denis Pusjilin, den ryskutnämnde chefen i ockuperade Donetskregionen, att litiumfyndigheterna kan utnyttjas för att fylla den ryska statskassan.
Kartdata: ESRI och Planet Labs PBC
SecDev är en kanadensisk tankesmedja som under inledningen av den fullskaliga invasionen kartlade Ukrainas naturtillgångar och gav dem ett uppskattat värde. Datan från SecDev är hämtad från följande ukrainska myndigheter: www.geo.gov.ua, geoinf.kiev.ua, minerals-ua.info. Några av sidorna har plockats ned strax efter invasionens början. SVT har använt datan från SecDev för att skapa en karta över Ukrainas naturtillgångar.
SVT har analyserat satellitbilder från Planet Labs för att se hur två stenbrott har förändrats sedan den ryska ockupationen. Det handlar om Karanskyj-stenbrottet som ägs av ett ryskt företag och Telmanovkjij-stenbrottet ägt av ytterligare ett ryskt företag.
SVT har även hämtat in och geolokaliserat bilder och videoklipp över stenbrotten som publicerats av ryskutnämnda chefer i Donetsk på sociala medier.
På hemsidan för Karanskyj-stenbrottet listas olika projekt som stenen från Karanskyj används i. Här finns bland annat två bilvägar som byggs för att binda samman Ryssland med ockuperade delar av Ukraina. Genom klipp på sociala medier samt nyhetsartiklar från rysk media kan SVT fastställa att vägarna är under konstruktion och renovering och flera etapper har redan invigts.
Satellitbilder samt videoklipp från bland annat ryska soldater, som SVT har geolokaliserat, har analyserats för att se hur kolgruvan i Pokrovsk har anfallits innan och efter att den stängdes ned.
I den sista kartbilden som visar fyndigheterna i Ukraina har vi filtrerat bort vatten.
Ellika NilssonReporter
Maria LapenkovaReporter
Martin HedströmWebbproduktion
Nora LernebyReporter
Pontus Jensen KarlssonDatajournalist
Publicerad: 2025-03-30