OBS! Det här är en arkiverad version av väljarbarometern som innehåller de undersökningar som gjorts av Novus för SVT fram till maj 2023.
Här hittar du den uppdaterade versionen av väljarbarometern med undersökningar från Verian.
Hur skulle svenska folket rösta om det var val i dag? Den frågan besvarar diagrammet nedan, för undersökningsperioden till . Väljarbarometern säger ingenting om hur det kommer att bli i framtiden, utan hur det ser ut just idag.
I den senaste undersökningen från SVT/Novus är statistiskt säkerställd.
I staplarna ovan kan du se skillnaden i väljarstöd i procentenheter mot den föregående undersökningen eller mot valet 2022.
Novus har för den här undersökningen intervjuat personer per telefon och sms under perioden till . Andelen osäkra väljare är .
Så här går undersökningen till
Här ser vi hur väljarstödet har utvecklat sig sedan valet 2022. Där stapeln är över mittstrecket och är starkt färgad har partiet haft starkare stöd än det senaste valresultatet, och där stapeln är nedanför och svagare färgad är stödet svagare.
Siffrorna anger skillnaden i stöd i procentenheter vid den valda mätningen.
Det finns 349 platser i riksdagen och varje plats motsvarar ett mandat. Så här skulle det se ut om den senaste undersökningen fick bestämma. Uträkningen av mandat har gjorts utifrån resultatet av den aktuella Novus-undersökningen med hjälp av Valmyndighetens valsimulator.
Hur skulle det bli om bara kvinnor eller bara män röstade? Här är utslaget från den senaste SVT/Novus-undersökningen uppdelat på just kvinnor och män.
I det här diagrammet kan man se vilka partier som är överrepresenterade bland väljare i storstäder (högre upp i diagrammet), landsbygd (längre ner), bland män (till vänster) och bland kvinnor (till höger).
Ett parti som placerar sig uppe i det högra hörnet har alltså en större andel väljare bland kvinnor i storstäderna, och ett parti nere i det vänstra hörnet är överrepresenterade bland män på landsbygden.
Observera att gruppen boende i större städer inte innefattas i det här diagrammet.
Måttet har vi fått fram genom att räkna ut skillnaden mellan väljarstödet i storstäderna för varje parti och väljarstödet i hela riket för partiet, och sedan dividera resultatet med partiets väljarstöd i riket som helhet. Sedan gjorde vi motsvarande uträkning för landsbygden och räknade sedan ut skillnaden mellan storstaden och landsbygden. (Landsbygd definieras här som landet exklusive storstäder och större städer).
Därefter gjorde vi om processen med kvinnor och män som variabler och placerade sedan ut partierna på de bägge axlarna utifrån de värden de fått.
Så här ser formeln för beräkningen ut:
Här kan du titta på olika väljargrupper för partierna och se hur stora de är jämfört med andra grupper. Utbildning är förvalt men du kan byta till andra grupper så som inkomst och sysselsättning.
Står det till exempel 100% betyder det att väljare inom den gruppen är lika benägna att rösta på partiet som alla väljare i genomsnitt. Står det 200% är väljare inom gruppen dubbelt så benägna att rösta på partiet. Står det 50% betyder det att väljarna bara är hälften så benägna.
Här gräver vi oss djupare ner i partiernas stöd bland olika väljargrupper. Välj parti och gruppering och se hur starkt stödet är för partiet i de olika grupperna.
Längst ner ser du också hur stödet har utvecklat sig i den specifika väljargruppen.
Diagrammet nedan bygger på siffror från Novus väljarundersökningar och går tillbaka till år 2007. Tryck i grafen för att få information om stödet vid en specifik tidpunkt. Tryck på partisymbolerna för att tända och släcka partiernas linjer. Dra i reglaget under diagrammet för att specificera vilken period du vill titta på.
Välj parti och se hur väl mätningarna överensstämmer med resultatet i valen från 2010 och framåt.
Se mer från SVT Datajournalistik här
Publicerad: 1 mars 2017
Uppdaterad: 1 mars 2023