Konflikten skakar S – ända upp i toppen


Sprickan inom Socialdemokraterna i Botkyrka blir allt djupare. Det handlar om två falanger, sju stängda fritidsgårdar och ett omtalat möte där en stridbar politiker röstades bort. Enligt vissa handlar det om en kupp med inblandning av gängkriminella. Andra menar att det enbart är en reaktion på bristande ledarskap.

Här är några av huvudpersonerna i härvan som skakar Sveriges största parti.

Klicka på bilderna för att läsa mer!



Ebba Östlin, 52.


Ebba Östlin, 52

Roll i S:Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka sedan december 2015.

Roll i konflikten: Röstades bort från positionen som kommunstyrelsens ordförande vid ett medlemsmöte i slutet av januari med röstsiffrorna 91-88. Hävdar själv att det beror på att hon i fjol beslutade om stängning av ABF:s fritidsgårdar i Botkyrka – såväl hennes motståndare som partiet centralt menar att det handlar om Östlins ledarskap. Har hittills vägrat att avgå.

Har sagt: “Tack till alla Botkyrkabor som gav mig och Socialdemokraterna det stora förtroendet att vända på varje sten för att bryta kriminaliteten. Nu är det upp till mitt parti att hantera frågan vidare.” (På Facebook)


Christina Zedell, 62


Christina Zedell, 62

Position i S: Ordförande i ABF Botkyrka-Salem. Riksdagsledamot för Socialdemokraterna 2006-2014.

Roll i konflikten: Krävde redan i februari 2022 att förtroendet för Ebba Östlin måste prövas. Avfärdade den externa rapporten som pekade på stora problem på ABF:s fritidsgårdar. Enligt mediauppgifter grundare av S-föreningen Folkbildarna, som varit drivande bakom förtroendeomröstningen mot Östlin i januari 2023.

Har sagt: “Det här är olyckligt och känns ovärdigt, och genom att trycka på kriminaliteten försöker de vinna sympatier för Ebba.” (Till Expressen)


Jens Sjöström, 52


Jens Sjöström, 52

Position i S: Ordförande i Botkyrka Arbetarekommun och ett av fyra socialdemokratiska regionråd i Stockholm.

Roll i konflikten: Mitt i skottgluggen då han som ordförande i arbetarekommunen från början varit osynlig i media. Den person som rapporterar uppåt i partiet. Tog bladet från munnen efter ett möte på torsdagskvällen då han deklarerade att han vill att Ebba Östlin avgår.

Har sagt: “Medlemmarna har sagt att man inte har förtroende för Östlin som ordförande för kommunstyrelsen. Vi följer de demokratiska spelreglerna som finns i vårt parti.”


Magdalena Andersson, 56


Magdalena Andersson, 56

Position i S: Partiordförande och tidigare statsminister.

Roll i konflikten: Indirekt, i egenskap av partiordförande. Har Stockholms län, där Botkyrka ingår, som sitt hemdistrikt. Har pekat ut kampen mot kriminaliteten som viktigaste uppgiften och lovat att “vända på varje sten”.

Har sagt: “Det finns ingen plats för gängkriminella i Socialdemokraterna.” (Till TT)


Tobias Baudin, 48


Tobias Baudin, 48

Position i S: Partisekreterare.

Roll i konflikten: Har sagt utåt att han inte känt till uppgifter om uppgifter om att medlemmar inom S i Botkyrka kan ha koppling till gängkriminella. Men ska enligt uppgifter till Expressen ha fått information redan i november av biträdande partisekreterare Nils Vikmång. Har i intervjuer betonat att konflikten inom S i Botkyrka främst handlar om Ebba Östlins ledarskap. Har tidigare arbetat tillsammans med Katarina Berggren i fackförbundet Kommunal. Har via sin fru, som arbetar på S-kansliet i Region Stockholm, även en indirekt koppling till Jens Sjöström som är regionråd.

Har sagt: “Vi ska gå till botten med den här historien.”


Åsa Westlund, 46


Åsa Westlund, 46

Position i S: Riksdagsledamot och ordförande i S-distriktet Stockholms län, där Botkyrka ingår.

Roll i konflikten: Skickade personal från partidistriktet till medlemsmötet i Botkyrka där man röstade om förtroendet för Ebba Östlin. Fick två dagar före mötet ett mejl där det uttrycktes stor oro inför mötet och en vädjan om att partiet centralt skulle ingripa.

Har sagt: “Vi kan inte se att några regler bröts vid det här mötet.”


Katarina Berggren, 54


Katarina Berggren, 54

Position i S: Ebba Östlins företrädare som kommunstyrelsens ordförande. Biträdande partisekreterare i Socialdemokraterna 2016-2017. Rekryterades därefter till fackförbundet Kommunal, där Tobias Baudin var ordförande. Sammankallande i valberedningen i S Botkyrka.

Roll i konflikten: Tagit ställning mot Ebba Östlin både internt och offentligt. Menar att allt gick rätt till på det omtalade mötet.

Har sagt: “Jag tycker att det är kränkande att komma med så grava anklagelser.” (Till SVT)


Robert Aslan, 42


Robert Aslan, 42

Position i S: Ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka samt ordförande i Norsborgs S-förening. Anställd av ABF centralt som nationell samordnare.

Roll i konflikten: Har tagit ställning för Ebba Östlin. Norsborgs S-förening har nominerat henne till ordförande i kommunstyrelsen – trots att Östlin förlorade förtroendeomröstningen nyligen.

Har sagt: “Det är nog ingen som missat det enorma stöd som finns för Ebba Östlin och som har flödat in från hela landet. Och stödet är ännu större här hemma i Botkyrka.” (Till SVT)


Nils Vikmång, 46


Nils Vikmång, 46

Position i S: Biträdande partisekreterare. Dessförinnan landets kanske mäktigaste politiska tjänsteman, som statssekreterare hos dåvarande statsminister Stefan Löfven.

Roll i konflikten: Skärmdumpar som SVT tagit del av visar att Ebba Östlin informerade Vikmång redan i november om riskerna med gängkriminella kopplat till konflikten i Botkyrka. Vikmång ska enligt Expressen ha vidarebefordrat uppgifterna till andra S-toppar.

Har sagt: "Ebba Östlin skrev att allt startade med att de vände på en sten. En sten som visade på kopplingar mellan Vårbynätverket och ABF samt i förlängningen med S." (Till Expressen)


Jens LarssonReporter

SVT DatajournalistikWebbproduktion


Bilder: TT, RIKSDAGEN

Publicerad: 10 februari 2023