Kvinnor att minnas

Statistiker, presidenter, krigare och författare. Idag lyfter vi fram några av alla de kvinnor som har gjort bestående avtryck i vår värld.

Klicka på bilderna för att läsa mer!


Clara Zetkin, socialist och kämpe

Clara Josephine Zetkin är en av kvinnorna som var med och skapade den internationella kvinnodagen.

Hon föddes i Sachsen år 1857 och var en tysk kvinnorättskämpe som var aktiv i Tysklands socialdemokratiska parti och senare i Kommunistpartiet.

Hela sitt liv kämpade hon för kvinnors inflytande i samhället och arbetarrörelsen och in i det sista stod hon upp mot nazisterna i den tyska riksdagen.

I augusti 1932 höll hon öppningsanförandet i riksdagen och använde tillfället för att uppmana arbetarklassen att förena sig i kampen mot fascismen.

Rosa Parks, medborgarrättskämpe

Rosa Louise McCauley Parks föddes i Alabama år 1913. Hon var en medborgarrättskämpe som arbetade för de svartas villkor i samhället.

1955 blev hon världskänd när hon vägrade lämna sin sittplats i en buss till en vit man, vilket både busschauffören och den dåvarande lagen krävde att hon skulle göra.

Händelsen utlöste en bussbojkott i Montgomery, som brukar ses som starten på den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen.

Rosa Parks fick under sitt liv motta flera utmärkelser, bland annat Frihetsmedaljen och Amerikanska kongressens guldmedalj.

Florence Nightingale, sjuksköterska

Nightingale föddes i Florens 1820 och ses som en av grundarna av det moderna sjuksköterskeyrket.

Under Krimkriget arbetade hon i Scutari där hon beskrevs som en frälsande ängel för de sjuka och sårade soldaterna. Under decennier arbetade Florence Nightingale med att reformera sjukvården inom den brittiska krigsmakten och samhället i stort.

Hon blev också känd för sina statistiska arbeten. Hon använde så kallade rosendiagram för att visa säsongsvariationen i soldaternas dödlighet på ett sätt som brittiska politiker skulle kunna förstå.

bell hooks, författare

Gloria Jean Watkins, mer känd som bell hooks, föddes 1952 i Kentucky. En amerikansk författare, feminist och politisk aktivist som blev en av feminismens förgrundsgestalter på 1990-talet.

Hon har skrivit mer än 30 böcker där hon bland annat kritiserar att det främst är vita kvinnor som formulerat problem och lösningar inom den amerikanska feminismen. Hon försöker förena feminismen med ett tydligt klassperspektiv.

Namnet bell hooks tog hon från sin gammelmormor, och stavade det med små bokstäver för att hennes verk skulle uppmärksammas mer än hennes namn.

Rachel Carson, marinbiolog

Carson föddes 1907 i Pennsylvania i USA. Hon var marinbilog och författare och 1962 släppte hon boken Tyst vår. Den pekade på farorna med att använda gifter i naturen och väckte en miljömedvetenhet hos människor.

Boken blev inledningen till mycket av den miljödebatt som därefter har förts, framförallt om kemisk bekämpning med bland annat DDT.

Rachel Carson avled i bröstcancer 1964. Hon har fått flera utmärkelser, de flesta efter sin död.

Malala Yousafzai, utbildningsaktivist

Hon föddes 1997 i Mingora i Pakistan och när hon var 15 år sköts hon i huvudet för att hon vägrat acceptera talibanernas förbud mot skolgång för flickor.

År 2014 tilldelades hon Nobels fredpris tillsammans med Kailash Satyarthi för sitt arbete mot förtryck av barn och unga människor och för alla barns rätt till utbildning.

I en intervju sa Yousafzai att hon inte skulle slå tillbaka om hon mötte en taliban, eftersom det vore att sänka sig till deras nivå. Hon skulle istället förklara fördelarna med utbildning och varför hon anser det vara viktigt, och sedan låta talibanen göra vad han eller hon vill med henne.

Marie Curie, kemist och fysiker

Marie Salomea Skłodowska Curie föddes i Warszawa i Polen 1867. År 1903 fick hon Nobelpriset i fysik och blev därmed den första kvinnliga Nobelpristagaren. 1911 fick hon sitt andra, denna gång i kemi.

Hon blev den första kvinnliga professorn på Paris universitet och var med och utvecklade de första röntgenapparaterna. Hon avled av aplastisk anemi som troligen var ett resultat av all strålning hon varit utsatt för i sitt arbete.

Hennes anteckningar från 1890-talet förvaras i blyfodrade lådor på grund av sin strålningshalt och anses vara för farliga för att hantera.

Jeanne d’Arc, nationalhelgon

d’Arc föddes 1412 i Lorraine i Frankrike. Hon var bondflickan som varken kunde läsa eller skriva men som slutligen befriade sitt land i hundraårskriget. Jeanne uppmanades av ”inre röster” att befria Frankrike från engelsk ockupation och hon utsågs till den franska härens överbefälhavare. Under ledning av henne drev de franska trupperna bort de engelska så att Karl VII kunde krönas i Reims.

1430 blev hon tillfångatagen och såld till engelsmännen. De dömde henne till döden och hennes aska spreds i floden Seine. År 1456 upphävde påven domen och Jeanne helgonförklarades år 1920. Hon är soldaternas skyddshelgon och Frankrikes nationalhelgon.

Selma Lagerlöf, författare

Selma Lagerlöf föddes i Värmland 1858 och är en av Sveriges mest lästa och älskade författare.

Hennes verk har nått läsare långt utanför landets gränser och år 1909 fick hon som första kvinna Nobelpriset i litteratur. Motiveringen löd: "På grund av den ädla idealitet, den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet, som prägla hennes diktning”.

Hon blev också den första kvinnan i Svenska Akademien.

Hon deltog i kampen för kvinnlig rösträtt och i hennes böcker fanns ofta budskap om medmänsklighet, fred och rättvisa.

Triệu Thị Trinh, nationalhjälte

Hon kallades också Lady Triệu och föddes år 225 i Vietnam. Hon blev känd för sitt motstånd mot de kinesiska ockupanterna av Vietnam och skrifter från 900-talet beskriver henne som en rebell som samlade och ledde rebeller till strid. Innan hon fyllt 21 hade hon utkämpat över 30 strider med sin rebellarmé.

Enligt legenden var hon över 2,5 meter lång och red in i striden på en elefant med ett svärd i varje hand. Kineserna ska ha fruktat henne och det sades att det skulle vara lättare att slåss mot en tiger än att möta Lady Triệu i strid.

Idag är hon en nationalhjälte i Vietnam och varje år firar vietnamererna henne med en särskild högtid.

Fredrika Bremer, författare och pionjär

Hon föddes nära Åbo i Finland år 1801 och var en författare som ses som den svenska kvinnorörelsens främsta pionjär.

1856 släpptes hennes berömda idéroma Hertha med undertiteln ”En själs historia, teckning ur det verkliga livet”. Huvudpersonen i boken Hertha, för en kamp mot sin förmyndare för att slippa bli bortgift.

Boken handlade om hur viktigt det var att kvinnor fick sin myndighet och den ledde till att ogifta kvinnor skulle få rätt att ansöka om att myndighetförklaras.

Redan under sin livstid var hon internationellt uppmärksammad och hennes böcker såldes i hela Europa.

Wangari Maathai, miljöaktivist och minister

Hon föddes i Ihithe i Kenya år 1940 och var en miljöaktivist som grundade miljöorganisationen ”Green Belt Movement” som bland annat planterade tiotals miljoner träd.

Wangari Maathai doktorerade på Nairobis universitet och skrev fyra böcker.

Mellan 2003 och 2005 var hon Kenyas vice miljöminister och år 2004 blev hon den första afrikanska kvinnan som vann Nobels fredspris. Motiveringen löd: ”Fred på jorden är beroende av att vi lyckas säkra livsmiljön. Maathai står längst fram i kampen för miljön, demokrati och kvinnors rättigheter.”

Hon avled i cancer i september 2011.

Maria Corazon, president

Maria Corazon "Cory" Cojuangco föddes i Paniqui i Filippinerna år 1933. Hon blev Asiens första kvinnliga president och ses av många som demokratins moder i Asien.

Hon ledde världens mest fredliga revolution för att ge demokrati till landet som styrdes av en diktator. Hon var gift med en senator som var en stor motståndare mot president Marcos, och när hennes make mördades blev hon oppositionens ledare.

Som president minskade hon ämbetets makt och arbetade för mänskliga rättigheter. Hon dog i cancer år 2009 men innan det fick hon utmärkelsen Ramon Magsaysay, Asiens motsvarighet till nobelpriset.

Coco Chanel, stilikon

Gabrielle "Coco" Chanel föddes 1883 i Saumur i Frankrike.

Hon var designern och affärskvinnan som byggde upp ett modehus som än idag är ett av de ledande, med hjälp av bland annat "den lilla svarta" och den ikoniska parfymen Chanel no 5.

Hon var den första modeskaparen i Paris som lät kvinnor bära byxor och sportkläder - och uppmuntrade till att kasta korsetten. Hon ville skapa kläder till kvinnor som var eleganta men som också var lika bekväma och praktiska som männens.

Hon var känd för sin beslutsamhet, ambition och energi både i sitt företagande och i sitt sociala liv.

Anne Frank

Anneliese Marie "Anne" Frank föddes i Frankfurt i Tyskland 1929. Hon blev känd för sin dagbok, där hon berättar om sitt liv under den tyska ockupationen av Nederländerna under andra världskriget.

Hon flyttade med sin familj till Amsterdam 1933 när nazisterna tagit makten i Tyskland men när förföljelsen av judar intensifierades gick familjen under jorden.

Efter två år blev de tillfångatagna av nazisterna och Anne Frank dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen vid 16 års ålder.

Hennes pappa överlevde och publicerade hennes dagbok som idag är en av de mest lästa böckerna i världen.

Drottning Kristina, drottning

Kristina Alexandra blev Sveriges drottning redan vid sex års ålder. Hon blev myndig drottning år 1644 när hon fyllde arton och regerade Sverige i tio år innan hon abdikerade.

Om man bortser från en kort övergångsregering under 1700-talet så är hon den moderna svenska monarkins enda kvinnliga regent.

Hon sågs som en landsförrädare när hon övergick till katolicismen men idag ses hon mer som en kulturell visionär. Hon gjorde sig känd för att gå sina egna vägar utan att bry sig om vad omgivningen tyckte.

Klicka på bilderna för att läsa mer!


Linnea Heppling

Grafik: Eva Eliasson

Publicerad: 8 mars 2018