Miraklet i Linköping


En solig fredag i juni exploderar en sprängladdning i ett cykelförråd intill en av Linköpings mest trafikerade gator.


Ögonvittnen beskriver området som en krigszon. Rester av bilar, cyklar och balkonger ligger utspridda över ett helt kvarter.


Det är den största explosionen i Sverige på 20 år. Ändå inser räddningspersonalen efter några timmar det ofattbara: Inte en enda person är allvarligt skadad.


”Bilen lyfte från marken”

Bajram körde förbi några meter från explosionsplatsen och blev jagad av tryckvågen. “Den lyfte hela bilen från marken – jag bara gasade.” Hör ögonvittnen berätta.


Barnen var 100 meter från bomben

Förskolan Skattkistan ligger bara 100 meter från cykelförrådet som förvandlades till en krater. Men barnen var inte på gården just då – utan hade gått ner till lekplatsen, utom räckhåll för tryckvågen på grund av höjdskillnaden just där. Inget barn låg och vilade i vilorummet när det stora fönstret splittrades och täckte golvet med vassa skärvor.


Elias stod 50 meter från Sveriges största bomb

Trafikläraren Elias stod intill ett stort skyltfönster 50 meter från bomben.


– Hela stora fönstret kom emot mig. Långa stora glasbitar som var 50–60 centimeter långa låg tre meter bakom mig. Oj, jag stod ju här! Det var som om en ängel hade ställt sig framför mig, säger han.


Hör Elias dramatiska berättelse.


Det är ett under att det inte blev mer skador. Det fanns folk som hade ätit frukost på balkongen precis innan det smällde. De hade gått in och så small det.

Ambulanssjuksköterskan Daniel Marmsjö var först på plats

Tryckvågen nådde flera kvarter

Explosionen i Linköping följer inte mönstret för andra sprängningar i Sverige: Den skedde på en tidpunkt där många människor kunde ha blivit skadade. Och den var betydligt större och kraftigare än andra sprängningar.


En explosion i ett tättbebyggt område kan orsaka större skador eftersom tryckvågens väg blockeras av husen. Ju smalare gator – desto större tryck.


Trycket var så stort att säkerhetsdörrar inne i trapphusen lossnade från sina fästen. Balkongerna ovanför cykelförrådet totalförstördes. Men just då stod ingen där och drack sitt morgonkaffe.

Området på kartan representerar den yta där polisen hittat skador orsakade av sprängningen.


Sprängningarna som har utförts i Malmö med omnejd har i medeltal uppskattningsvis haft en laddvikt på 0,5–1 kilo.

Laddningen i Linköping måste ha uppgått till minst 15–20 kilo

Man måste inse att risken för att någon person skall bli skadad och dödad är nästan 100 procent

Citat ur Nationella bombskyddets rapport

”De drar i oss och de blöder”

"Det går en kall kår genom hela ryggen, det går inte att föreställa sig." Ambulanssjuksköterskan Daniel var inte förberedd på scenen som mötte honom när han svängde in med ambulansen på Hamngatan.


– Det kommer folk emot oss. De drar i oss och de blöder och man känner: Vi måste hjälpa dem, säger polisen Angelica.


Hör räddningspersonalen som kom först till explosionsplatsen.


”Man vill ju in så fort som möjligt”

Den första timmen är kritisk om man ska kunna rädda liv. Ändå tog det mer än en timme innan räddningspersonalen kunde söka efter skadade i byggnaderna. Följ med innanför avspärrningarna och se räddningstjänstens egna kamerabilder från ledningsplatsen när det svåra beslutet skulle fattas.


– Man vill ju in så fort som möjligt och se om det finns några skadade – samtidigt visste vi inte om det fanns rasrisk eller om det skulle detonera en andra explosion, säger polisen Angelica.


– Det är en ganska stor frustration att sitta och vänta på att få tillträde. Efter en timme kanske det inte finns så jättemycket att göra för patienten, säger ambulanssjuksköterskan Daniel.


Alla bevis förstörda

Kommer vi någonsin att få veta vem som gjorde det och varför? Kriminalinspektören Magnus slet med sig en kamera och åkte direkt till explosionsplatsen.


– När jag får den här bilden så tänker jag: Shit! Hur många är döda? Nu har vi jobb framöver, säger hans chef Daniel.


Ett enormt antal vittnen – men alla bevis förstörda i explosionen.


– Det har varit en berg- och dalbana, säger han.


Nationella bombskyddet rycker ut allt oftare

Sprängningar har blivit allt vanligare i Sverige, även i medelstora städer. Vi kan nu för första gången visa en lista med datum och platser då Nationella bombskyddet har åkt ut på så kallade ”post blast” - allvarliga sprängningar som har krävt deras insats.

Antalet utryckningar har ökat kraftigt de senaste åren. Och det har blivit vanligare att man använder sprängmedel i miljöer där människor kan komma till skada, enligt Nationella bombskyddet.

Källa: Polisen


Flera fick problem med hörseln

Det har gått ett halvår sedan en solig klämdag förvandlades till något som påminde Linköpingsbor om en krigszon.

Husen har fått nya fönsterrutor och flera av hyresgästerna har kunnat flytta tillbaka. Men många bär på minnen som aldrig kommer att suddas ut.

Trafikläraren Elias klarar inte längre av att dricka sitt kaffe med utsikt mot byggnadsställningarna – och har därför bytt jobb. Minst tio personer har uppsökt vård för problem med hörseln. Vi följde med Elias när han fick beskedet att de tre falska tonerna som ständigt tjuter i hans öron kanske kommer att finnas där livet ut.



Tina Enström

Mimmi Moberg


Martin Hedström

SVT Datajournalistik

Satellitbild från Google Earth

Publicerad: 9 december 2019