Pyroteknik i Allsvenskan 2024

IFK Göteborgs supportrar har använt mest pyroteknik i Allsvenskan 2024, visar SVT:s granskning. Totalt för alla klubbar har över 7 700 bengaler, fyrverkerier och bangers tänts under årets säsong.

Samtidigt har bara några få procent av händelserna polisanmälts – och endast 19 personer har dömts för brott eller accepterat strafföreläggande.

– Det är snudd på att det inte är straffbart, säger Per Engström, enhetschef hos polisen.


Laddar...

Stora mängder pyroteknik smugglas in på Sveriges fotbollsarenor. Under årets 240 matcher i Allsvenskan har minst 7 756 pyrotekniska produkter antänts, enligt polisens egna matchrapporter.

– Det är en väldigt hög siffra. Det är i princip pyro på samtliga matcher i år, med fortsatta problem för arrangörerna att komma till rätta med problemet, säger Per Engström, enhetschef på polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Användandet av pyro skiljer sig drastiskt mellan lagen där tre supporterklackar står för hälften av all användning: IFK Göteborg, Djurgården och Hammarby.

– Vi får vara självkritiska, dels hur vi som arrangör kan göra för att motverka det och hur vi kan hitta en hållbar väg framåt, säger Jonas Arlmark, säkerhetschef IFK Göteborg.



Årets stökigaste matcher



IFK Göteborg - GAIS 30 september

Under matchen tändes minst 465 pjäser, trots att visitationerna gjordes enligt polisens villkor. Matchen avbröts i 45 minuter, men återupptogs.

Laddar...

Så här beskriver polisen händelsen:

”Bara någon minut innan andra halvlek ska börja tänder IFK rökfacklor samt blinkbengaler och i samma veva skjuter de in fyrverkerier mot planen som pågår under 3 minuter. I nära anslutning till detta tänder GAIS-sidan ca 200 bengaler på bortaläktaren. Trots detta blåser domaren igång matchen, i detta ögonblicket råder det i min mening ordningsstörningar på arenan. Jag anser att redan där skulle matchen ha avbrutits och arrangören kallat till matchmöte.”

– Om det fanns incitament att avbryta matchen skulle man naturligtvis ha gjort det. Det här ska vi titta på specifikt för nästa säsong: Finns stora ordningsstörningar – då ska matchen avbrytas, säger Per Engström, Noa.

Trots att matchen blir den stökigaste under säsongen 2024 upprättas bara fyra polisanmälningar om pyroteknik.

– Det är inte godkänt från vår sida överhuvudtaget, säger Per Engström.



IFK Göteborg - AIK 21 oktober

Laddar...

När utrop om att pyroteknik inte är tillåtet tänds hundratals blinkbengaler samtidigt och sen fortsätter det sporadiskt under resten av matchen. Polisen skriver i matchrapporten att visitationerna skedde i enlighet med polisens villkor även här.

”I samband med visitationerna i bortafållan anträffas ett knallskott på en AIK-supporter. Denna överlämnas till polis och vi upprättar en anmälan. Olyckligt nog får vi till oss lite senare att denna personen lyckades ta sig in på arenan då hans biljett fortfarande var giltig.” skriver polisen i matchrapporten.



AIK - Hammarby IF 29 september

Laddar...

Så här sammanfattar polisen i matchrapporten:

”Ca 330 pyrotekniska pjäser, varav drygt 30 utskjutande där flertalet flög ända upp och slog i taket.

Sex bangers inkastade. Eldande av kläder med öppen låga på bägge klacksektionerna. Minst en brännskada på en 15-årig flicka i publiken som blivit illa bränd i nacken.

Spelavbrott vid ett par tillfällen på grund av pyroteknik, eldande och bangers, varav ett ledde till ett matchmöte.”



Få personer anmäls och döms



SVT:s genomgång visar att bara 425 polisanmälningar om användning eller innehav av pyroteknik på Allsvenskans matcher har upprättats. Att inte mer än drygt fem procent av den totala pyroanvändningen anmälts är en för låg siffra, enligt polisen.

– Vi har en hel del saker vi ska förbättra inför nästa år och det här är en av dem, säger Per Engström.

Polischefen säger att man också ska satsa på förbättrade säkerhetsplaner och visitation under 2025 års säsong. Han understryker att våld och hot minskat 2024, även om pyrotekniken ligger på en liknande totalnivå som 2023 för elitfotbollen i stort.

– Vi börjar se ett resultat, men det är ett långsiktigt arbete. Det kommer ta många år att få bukt med det här problemet.

Samtidigt döms få för brott. Fram till mitten av december har endast tolv personer dömts i rätten. Ytterligare sju har fått strafföreläggande.

– Det är snudd på att det inte är straffbart. Det har med maskeringsdelarna att göra, vi har inte kommit åt det problemet.



Så mycket brändes under Allsvenskans matcher 2024



Här kan du se hur mycket pyrotekniska pjäser som brändes under respektive match i Allsvenskan 2024, uppdelat på hemma - borta läktare.


Minskning av våld och hot

Såväl polisen som fotbollsklubbarnas intresseorganisation Svensk elitfotboll sammanfattar säsongen 2024 med att det skett en positiv utveckling gällande våld och hot på arenorna, där man kan se en minskning jämfört med 2023.

I sina årsrapporter pekar båda aktörerna på att detta beror på den så kallade exkluderingsstrategin, där besökare som bryter mot lagen portas från matcher.

Den totala mängden pyroteknik har minskat något i Allsvenskan jämfört med 2023, men har samtidigt ökat i superettan och Svenska cupen. Problematiken med pyroteknik och maskerade besökare är fortsatt omfattande inom svensk elitfotboll, enligt polisen.

Visa

Mer om granskningen

SVT har granskat samtliga matchrapporter från Allsvenskans 240 spelade matcher. I rapporterna har polisen räknat antalet tända bengaler, fyrverkerier och bangers – pyrotekniska pjäser. I alla matcher förutom 13 har man också noterat hur mycket som antänts på hemma- respektive bortaläktarna.

Utifrån rapporterna har minst 7 756 pyrotekniska pjäser antänts under Allsvenskan 2024. Av dessa har drygt 562 pjäser inte räknats in till någon av läktarna. I fyra matcher är antalet pyrotekniska pjäser ungefärligt angivna av polisen (exempelvis över 100 eller cirka 80 stycken).

SVT har begärt ut och fått data om anmälda brott vid de allsvenska arenorna på årets matchdatum.

1 081 brott har totalt anmälts på de allsvenska arenorna under årets säsong. Av dessa gällde 425 anmälningar användning eller innehav av pyroteknik på arenorna.

Vanligaste kategorin av anmälda brott var övriga brott inom ordningslagen. Av anmälningarna avsåg 443 övriga brott inom ordningslagen.

En och samma person kan anmälas för flera brott. Ett vanligt exempel är otillåten maskering och innehav eller användning av pyroteknik.

Med hjälp av domstolarna, Acta Publica och Åklagarmyndigheten har SVT kartlagt hur många som dömts för otillåten pyroteknik på idrottsarenor under 2024 till och med mitten av december.

Tingsrätterna har under perioden avkunnat 22 domar. 12 personer har dömts av tingsrätten för innehav eller användning av pyroteknik vid någon av årets allsvenska matcher.

Ytterligare sju personer har fått strafförelägganden.

Endast en av de straffade personerna är kvinna och alla är under 35 år gamla. Genomsnittsåldern är 22 år.

Påföljden har i samtliga fall blivit dagsböter, i ett fall kombinerat med villkorlig dom. Det vanligaste är dagsböter på 30 eller 40 dagar.

Visa

Relaterat

Joachim Voss SundellReporter

Josephine BergenmarResearch

Lotta SimaResearch

Pontus Jensen KarlssonResearch / Webbproduktion

Tea RegellReporter

Gabriel MelkeReporter

Foto: TT

Publicerad: 2 januari 2025