Laddar...


Rapporten “Klimatskador orsakade av Rysslands krig i Ukraina” är den mest omfattande rapporten som gjorts om hur klimatet påverkats av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina. På två år orsakade kriget 175 miljoner ton (CO2e) extra i utsläpp. Nu efter 32 månader är utsläppen uppe i 200 miljoner ton CO2e.

Vi kämpar globalt för att minska utsläppen och förhindra en klimatkatastrof, men konflikter och militär kapprustning, särskilt på grund av Rysslands aggression, ökar utsläppen. Utvecklingen går åt fel håll, säger Lennard de Klerk, huvudförfattare till rapporten, till SVT.

Här går vi igenom de olika delarna som orsakat de .



29% Krigföring

Den militära aktiviteten står för en tredjedel av de ökade utsläppen; den största delen är från bränsle där ryska trupper står för 79 procent av utsläppen och ukrainska trupper för 21 procent. Andra källor till utsläppen är tillverkningen av sprängmedel, ammunition, byggandet av belägringar och bränsle som går åt till att transportera militär utrustning från andra länder. Utsläppen från den ökade militära upprustningen som sker i omvärlden är inte medräknad här.

Laddar...

SVT:s team har besökt nationalparken Heliga bergen där 80 procent av naturen är förstörd vilket orsakar stora utsläpp, enligt Ukrainas departement för miljöskydd och naturtillgångar. Området var ockuperat av Ryssland från mars till september 2022, men än i dag sker beskjutning dagligen.

Laddar...

Förutom att explosionerna förstör allt levande vid nedslagsplatsen får det här stora miljö- och klimateffekter nu och i framtiden. Vi kan inte säga exakt vilka gaser som släppts ut i nationalparken, men generellt vid explosioner handlar det om de direkta växthusgaserna koldioxid och metangas. Indirekt kan också lustgas bildas vid kemiska reaktioner. Dessutom släpps kolmonoxider och försurande ammoniak ut i luften.


Laddar...



14% Flyg

Tre dagar efter att Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina beslutade EU att stänga sitt luftrum för ryska flyg. Ryssland svarade med att porta 36 länder, däribland Sverige. Dessutom ställdes all civil flygtrafik till och från Ukraina in.

SVT valde två jämförbara datum som visar all flygtrafik tagen vid samma tidpunkt. Till vänster alla flyg fredag 22 oktober 2021 kl. 11.09. Till höger alla flyg fredag 25 oktober 2024 kl. 11.09. Källa: Flightradar24

Det här har lett till att flera flygbolag har fått längre flygrutter och därmed har utsläppen från flygtrafiken ökat, till exempel har utsläppen från Finnairs flygning mellan Helsingfors och Tokyo ökat med

Laddar...



13% Bränder i landskapet

Att det brinner i naturen är ett naturligt fenomen, men sedan krigsutbrottet har bränderna blivit många fler, de har ökat i storlek och det brinner mycket kraftigare. När skogen brinner avges stora mängder kol från växtligheten i form av koldioxid.

Laddar...

Enligt forskning från Lunds universitet gjord efter de stora bränderna i Ljusdal 2018, fortsätter bränd mark att avge koldioxid långt efter att lågorna slocknat. Utsläppen pågår i flera år och kan till och med vara dubbelt så stora som under själva branden.


Det gör ont att se den här typen av områden förstörda. De är förstörda för framtida generationer. För klimatet är det också förluster eftersom skogen absorberar koldioxid. Om träden är döda blir det motsatt effekt.

Svitlana Krakovska, medförfattare till rapporten och en av Ukrainas ledande klimatforskare.


I nationalparken finns 300-åriga rödlistade tallar som är skyddade av Bernkonventionen. Ekologen Serhij Kurmas kontrollerar hur mycket som blivit förstört av kriget och rapporterar in till myndigheterna. Men arbetet är mycket svårt eftersom stora delar av marken är minerad.

Laddar...



10% Infrastruktur för energi

Under krigets gång har Ryssland utfört ett otal attacker mot Ukrainas oljedepåer och raffinaderier. När oljan går upp i rök orsakas stora utsläpp av koldioxid. Attackerna mot energi-infrastrukturen har skapat stora läckage av den mycket potenta växthusgasen svavelhexafluorid (SF6); en industriellt framställd gas vars främsta användningsområde är som isolations- och brytmedium inom elektronisk industri. Gasen används till exempel i högspänningsställverk. Attacker mot naturgas-produktion i till exempel Svarta havet orsakar också stora utsläpp av metangas. Rapporten avhandlar enkom utsläpp i Ukraina och har till exempel inte tagit hänsyn till att Ukraina också attackerar oljedepåer i Ryssland.

Brand i kraftvärmeverk i Kiev, 10 oktober 2022. Foto: State Emergency Service of Ukraine


2% Flykt

Att människor har tvingats fly från sina hem har också bidragit till ökade utsläpp främst på grund av transporter. Enligt siffror från UNHCR har över sex miljoner flytt till Europa, omkring 14 miljoner är, eller har varit, internflyktingar och i rapporten räknar författarna även med ryska medborgare som lämnat Ryssland till exempel på grund av att de inte vill bli inkallade eller av politiska skäl. Utsläppen står för två procent av de ökade utsläppen.

Tusentals människor flydde från Irpin 7 mars 2022 efter att Ryssland attackerat orterna norr om Kiev hårt. Foto: TT


32% Återuppbyggnad


Frivilliga hjälper Zhanna och Serhiy Dynaeva att bygga upp sitt hus som blev sönderbombat 13 augusti 2022. Foto: TT


Bostäder, sjukhus, skolor, köpcentrum, vägar, broar och industrier attackerades hårt under de första fyra månaderna av kriget, men pågår än idag. Att bygga upp igen är det som har den största direkta klimatpåverkan; drygt en tredjedel av de ökade utsläppen beräknas komma från det som redan har byggts upp igen – och allt som kommer behöva rekonstrueras i framtiden.


Fyra Ukrainska städer – se krigets effekter

Klicka på bilden för att se hur kriget har förstört staden. Använd knapparna för att växla stad.

Klicka på bilden för att se förödelsen




När Ukraina återuppbyggs är det viktigt att det görs klimatneutralt, säger klimatforskaren Svitlana Krakovska. Olja och gas bör ersättas med sol och vind och byggnader rekonstrueras med återvunnet material.

Laddar...





Relaterat

Karin Axelsdotter OlssonReporter

Elin JönssonUkrainakorrespondent

Jennette NizovskaReporter


SÅ ARBETAR VI PÅ SVT VERIFIERAR


SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

Publicerad: 17 november 2024