Är uppvärmningen bra? Får Antarktis mer is? Och kan man verkligen lita på FN:s klimatpanel? Här bemöter några av Sveriges främsta klimatexperter 12 klimatskeptiska påståenden.
"Mängden koldioxid ökar inte"
"Vi måste gå tillbaka över tre miljoner år för att hitta lika höga koldioxidkoncentrationer"
Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.
Källor: NASA, British Antarctic Survey
"Det finns inget samband mellan koldioxid och temperatur"
"Klimatskeptiker använder ofta den här grafen"
Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI.
Källa: EEA, Climate central
Koldioxidnivåerna är historiskt höga just nu.
"Global uppvärmning är bra för matproduktionen"
"Vi är på väg mot en ny istid så uppvärmningen spelar ingen roll"
"Osäkert vad som kommer hända med nästa istid"
Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.
Källor: Utah Geological Survey, xkcd,
"Varmare klimat ger bättre skördar"
"Antarktis får mer is"
"Det är solstrålningen som blivit intensivare"
"Ett par procents ökning de senaste 500 miljoner åren"
Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.
Källa: NASA
"Man kan inte lita på IPCC"
"195 länder deltar tillsammans med hundratals experter"
Faktakollat av Markku Rummukainen, Sveriges representant i IPCC.
"Vi är inne i en naturligt varmare cykel just nu"
"Nej, så är det inte"
Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.
Källor: Utah Geological Survey, EEA
"Djur och växter kan anpassa sig"
"Förändringstakten är för snabb - en miljon arter hotade"
Mine Islar, forskare biologisk mångfald vid Lunds Universitet. Medförfattare till IPBES-rapporten 2019
"Uppvärmningen har minskat hungern i världen"
"Världens småbönder bland dem som drabbas värst"
Line Gordon, forskar på hållbara matsystem, chef för Stockholm Resilience Centre.
Källor: Världsbanken, FAO
"Temperaturmodellerna går inte att lita på"
"I dag har vi bra koll men längre tillbaka i tiden blir det svårare"
Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.
Källa: ESA/Rymdstyrelsen
Reporter
Researcher
Webbproduktion
Grafik
Ansvarig utgivare
Publicerad: 3 mars 2019