Så röstade svenskarna

Följ med på en djupdykning i Sveriges ca 6000 valdistrikt för att titta närmare på hur svenska folket har röstat runt om i landet och hur det hör samman med till exempel inkomst och utbildningsnivå. Längst ner i artikeln finns en utforska-själv-del för dig som vill nörda ner dig extra. Börja scrolla!

Or read the english version here

2018

Vilka partier blev störst i distrikten 2018?

Här har vi alla valdistrikt som prickar på Sverigekartan. Färgen visar vilket det största partiet i distriktet är.

Socialdemokraterna blev störst i flest valdistrikt, 65%. Moderaterna var störst i 22% och Sverigedemokraterna var det största partiet i 11% av valdistrikten.


Valdistrikten är anpassade så att de ska vara ungefär lika stora befolkningsmässigt, det finns drygt 6000 distrikt och det är ungefär 1250 personer i varje. Sveriges befolkning är så koncentrerad till städer så att det blir svårt att se distrikten på en vanlig karta.

För att göra det lättare att se alla valdistrikt kommer vi rita om kartan, pass på!


Hängde du med? Det är fortfarande Sverige vi tittar på, men lite omformat för att vi ska kunna kika närmare. De kluster av ljusblåa prickar du ser är storstäderna, där Moderaterna ofta är största parti.


Sverigedemokraterna är som starkast i södra Sverige men återfinns som största parti i hela landet med undantag för de nordligaste delarna. Socialdemokraterna ligger relativt jämnt utfördelat över resten av landet.

2014

Största parti 2014

Såg du att några prickar försvann och andra kom till? Det är för att valdistrikten ritas om mellan valen för att anpassa sig till befolkningsförändringarna. De flesta är oförändrade men några har tillkommit och några tagits bort.

Vi ser till exempel att SD blev största parti i betydligt färre distrikt 2014 2%. Moderaterna var största parti i 30% av distrikten. S var störst i ungefär lika många distrikt som nu, 67%.


Distrikten som rutnät

Nu lägger vi alla valdistrikt i en stor låda, där varje ruta är ett distrikt. Just nu är de sorterade efter vilket parti som var störst i flest distrikt 2014 - de minsta partierna hamnar högst upp. Riksdagspartiernas färger känner ni säkert igen, och de gråa är övriga partier.

Ö L KD V MP C SD M S


Här ser vi ännu tydligare att S var störst i flest distrikt, i ungefär 67% år 2014. Moderaterna i 30% och SD i 2%.

Hur ser motsvarande ut nu, med 2018 års valresultat? Den som scrollar får se.

2018

S är fortfarande störst i flest distrikt men har tappat sin topposition i en del av distrikten. De är nu störst i 65% av valdistrikten.

M tappade ännu mer men blev störst i 22%.

SD däremot vann ny mark och blev största parti i 11% av distrikten.

Näst störst

Vilket parti är näst störst i distrikten?

SD är näst störst i 36% av valdistrikten - i valet 2014 var motsvarande siffra 21%.

M är näst störst i 27% av valdistrikten och har tappat många andraplatser sedan valet 2014 då motsvarande siffra var 40%.

Socialdemokraterna tappar också några andraplatser, men ett parti som tvärtemot har knappat in som andra-parti är Vänsterpartiet. De är nu näst största parti i 8% av distrikten och har därmed fördubblat sin andel andraplatser från valet 2014.

Inkomst

Nu har vi ändrat ordningen på distrikten/rutorna. Högst upp ligger de distrikt som hade högst medianinkomst år 2016 (senaste tillgängliga statistiken). Färgerna visar återigen vilket parti som är störst i det distriktet. Här kan vi se ett tydligt samband mellan hög inkomst och att Moderaterna är största parti. Det sambandet var ännu tydligare år 2014.

Tätbefolkat

Nu ligger rutorna sorterade efter hur tätbefolkat distriktet är, så distrikten högst upp har en större befolkning på en mindre yta än de längre ner. Man kan ana att Vänsterpartiet framförallt blir största parti i tätbebyggda distrikt, medan Sverigedemokraterna och Centerpartiet blir det i glesbebyggda.

Nu en sista scroll som leder dig till det roligaste - ett verktyg som låter dig utforska alla delar (och några till) på egen hand. Vilka samband hittar du?

Utforska själv
Använd verktyget för att skapa din egen visualisering. Välj valår, färgläggning (största, näst största, tredje största parti) och karttyp eller demografiskt rutnät.


Om metod och data

Vi har samkört valresultatet i de drygt 6000 valdistrikten med flera olika statistiska parametrar, så som exempelvis utbildnings-, inkomst- och befolkningsuppgifter.

Uppgifterna om valresultatet är hämtade från Valmyndigheten och avser det preliminära resultatet från valnatten. Vid den tidpunkten var 7 av de 6004 valdistrikten ännu inte färdiga.

De demografiska uppgifterna för varje valdistrikt 2018 kommer från följande register hos Statistiska Centralbyrån:

Registret över totalbefolkningen 2017-12-31

Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik 2016

Utbildningsregistret 2018-01-01

Inkomst- och taxeringsregistret 2016

Lägenhetsregistret 2017-12-31

Visa


Oskar Nyqvist

Linnea Heppling

SVT Datajournalistik

Publicerad: 11 september 2018